A Kórházszövetség a háttérintézményekért

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöksége ismételten tárgyalt az egészségügyi ágazat háttérintézményeinek lehetséges átszervezéséről, és kiáll nemcsak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), hanem az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) teljes körű függetlenségének megőrzése mellett is.

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöksége ismételten tárgyalt az egészségügyi ágazat háttérintézményeinek lehetséges átszervezéséről, és kiáll nemcsak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), hanem az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) teljes körű függetlenségének megőrzése mellett is.

A szakmai szervezet közleményében azt írta, szükséges az OTH önállóságának és hatékony ellenőrző szerepének megtartása, és arra kérte a kormányt, hogy a közegészségügy fenntartása, az ország járványügyi felügyelete, a hatósági ellenőrzés és intézkedés megőrzése, a lakosság védelme és biztonsága érdekében ne szüntesse meg, hanem "óvja, védje és fejlessze" a 250 éve fennálló tisztifőorvosi hivatal intézményét.

A kórházszövetség kiemelte: a gyógyszerészeti államigazgatási feladatokat ellátó és egyes feladatok esetében egészségügyi államigazgatási szervként is kijelölt OGYÉI működése rendkívül speciális, ügyfélköre centralizált, szakértői tevékenysége csak központi szervezéssel és részvétellel oldható meg, az általa kezelt dokumentumok pedig fokozott óvatosságot igényelnek, mert azok jelentős része üzleti és különleges személyes adatokat is tartalmaz. Jelezték továbbá, a hatóság ügyfelei nem az állampolgárok, hanem gyógyszeripari vállalatok, amelyek gyakran versenykörülmények között döntenek arról, hogy melyik nemzeti hatóságra bízzák beadványaikat, ezért minden olyan változás, amely hatással lehet a törzskönyvezés folyamatára, negatívan hathat a beadványok számára és így a befizetett hatósági díjakra.

Az MKSZ közölte: az OGYÉI függetlenségének megszűnése veszélybe sodorhatja nemzetközi elfogadottságát és jelentősen csökkentheti a szervezet iránti több évtizedes bizalmat, így hátrányosan érintheti a Magyarországon indított nemzetközi eljárások és vizsgálatok számát, valamint az ez alapján befolyó bevételeket. Megjegyezték, hogy az intézet egyes, nemzetközi szervezetek által akkreditált egységeit (OGYI Laboratórium, OÉTI Laboratórium) tekintve minden változás újabb auditot igényel, és annak lefolytatásáig a tevékenység szakszerűen nem gyakorolható, ami egészségügyi kockázatot jelent a gyógyszerek, az orvostechnikai eszközök és az étrend-kiegészítők bevizsgálása során.

A szakmai szervezet ismételten hangsúlyozta, nem ért egyet a független OEP tervezett felszámolásával. Közölte: a döntés egy évszázados tradíció megszüntetését is jelentené, amely Magyarországot, társadalmi egészségbiztosítási rendszerét illetően messze kiemelte a világ államainak sorából. Az OEP-ben "nemzeti kincsnek" tekinthető tudás halmozódott fel a kórház-finanszírozás évtizedes tapasztalataiból, és ennek szétaprózása óriási veszteség lenne, írták, hozzátéve, az alacsony működési költségű OEP megszüntetését vagy feldarabolását gazdaságossági szempontok sem támasztják alá.

A Magyar Kórházszövetség meggyőződése, hogy az említett intézmények más kormányzati szerv alá rendelése, így önállóságuk megszüntetése is kárt okozna, ezért arra kéri a kormányt: döntsön e háttérintézmények (hatóságok) fenntartása mellett. (forrás:MTI)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.