Kétmilliárdból újítják fel a Nemzeti Színházat?

http://nepszava.hu/cikk/1149043-ketmilliardbol-ujitjak-fel-a-nemzeti-szi...

Még idén 2 milliárd forintot kap az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a kormánytól a Nemzeti Színház felújítására. Az erről szóló kormányhatározat a tegnapi, december 27-i Magyar Közlönyben jelent meg, egyéb kulturális támogatásokkal együtt. Az NMI Nonprofit Közhasznú Kft.-t a  lakiteleki Népfőiskola Alapítvány hozta létre, s a 2016. december 31-én megszűnt hetvenéves Nemzeti Művelődési Intézet szakmai jogutódja. Elsődleges "célja az országos és területi közművelődési szakmai szolgáltatás biztosítása a helyi társadalom- és gazdaságfejlesztés szolgálatában". De a Nonprofit Közhasznú Kftz. vette át a Kulturális Közfoglalkoztatási Programmal, és a folyamatban lévő európai uniós pályázati projektekkel kapcsolatos feladatokat is. A Nemzeti Színház felújítására kapott 2 milliárd a legmagasabb összeg a december 27-i kulturális támogatások között.

Ugyancsak az NMI Nonprofit Közhasznú Kft. a kedvezményezettje annak a 128 millió forintnak, amelyet a Magyar Közlöny "Kaczynski-szobor megvalósítása" címszó alatt tüntet fel. Ha azt nézzük, hogy a Parlament előtti régi/új Andrássy-lovasszobor nettó 440 millióba került, az elhunyt lengyel elnök szobra kifejezetten olcsónak számít. Ehhez képest csekélység az az 50 millió forint, amit a kormány a Magyar Közlöny szerint Popiełuszko szobor megvalósítására ad, szintén az NMI Nonprofit Közhasznú Kft.-nek. Az 1984-ben meggyilkolt, mártír lengyel katolikus papot 2010-ben boldoggá avatták, Lengyelországban több emlékműve is van.

A Nemzeti felújítása után a legnagyobb összeget, 1,45 milliárd forintot a foter.ro (Főtér) honlapot létrehozó és üzemeletető kolozsvári szervezet, az Erdélyi Médiatér Egyesület kapta, "média program megvalósítása" címszóval. A 2014-ben indított portál portál azt tűzi ki célul, hogy "keresztmetszetét adja az Erdélyben születő tartalmaknak és az Erdély szempontjából releváns, máshol megjelenő tartalmaknak". Szakáts István, az Erdélyi Médiatér Egyesület akkori elnöke 2014-ben elmondta, hogy a Határok Nélkül a Magyar Nyelvű Sajtóért Alapítványtól nyertek el 40 millió forintos támogatást a portál beindítására. Szakáts akkor úgy vélte, a 40 millióból egy évig tudják működtetni a portált. Ha ez az állítás igaz, akkor a most elnyert 1,45 milliárdból csaknem 40 évig tud majd működni a Mandiner struktúráját idéző honlap.

Ez az alapítvány - a Határok Nélkül a Magyar Nyelvű Sajtóért - egyébként a többségi tulajdonosa a Krónika napilapot, több megyei napilapot és az Udvarhelyi Híradó kft.-nek. A 2011-től működő Határok Nélkül Alapítvány korábban magyarországi állami tulajdonú vállalatok adományaiból - millió eurós nagyságrendben - finanszírozta a lapcsoport működését. Kezdetben Simicska Lajos érdekeltségébe tartozott az alapítvány, de mint az Átlátszó Erdély megírta, 2015-ben, az Orbán-Simicska konfliktus kezdetén az üzletember „átadta” az alapítványt és vele együtt az alapítvány által finanszírozott erdélyi és felvidéki médiatermékeket is. 2016-ban már a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától kapta éves támogatása háromnegyedét, 150 millió forintot az alapítvány, s a korábbi állami vállalatok közül egyedül az MFB Zrt. támogatta 50 millió forinttal.

A harmadik legmagasabb összeget a Magyar Közlöny szerint a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. kapta, az elnyert 1,4 milliárdból az Előretolt Helyőrség Íróakadémiát támogathatja. Mint a 444.hu megírta, az Előretolt Helyőrség címet viselő irodalmi-kulturális kiadvány főszerkesztője Demeter Szilárd, aki Tőkés László fideszes EP-képviselő egykori nagyváradi irodavezetője. Az Origo egy hónapja írta, „az Előretolt Helyőrség Íróakadémia szintet lépett: irodalmi-kulturális mellékletet gondoznak többszázezer példányban”. Ennek kiadását és terjesztését „nyílt közbeszerzésen a Mediaworks-lapcsalád nyerte el”, vagyis Mészáros Lőrinc segíti ki az iróakadémiát. Demeter akkor az Origónak azt mondta, „olyan mellékletet kell összeraknunk, amelyben egyaránt megtalálja a maga számára érdekes írásokat az irodalmi elit Nagykörúton kívül élő része”.

A további kulturális támogatások között szerepel még Szervátiusz Jenő és SzervátiuszTibor életművének gondozása, amelyre 360 millió forintot szán a kormány, de "Csoóri Sándor életművének gondozása" is megért 150 millió forintot. Utóbbi kedvezményezettje egy betéti társaság, a VIOLINO TALENTUM Tehetséggondozó és Kulturális Szolgáltató Bt., amely a tavaly elhunyt költő-író családjához kapcsolható. Szokolay Sándor zeneszerző életművének gondozására már csak 100 millió forint jutott, ugyanennyit kapott a Pesti Magyar Színház "működési többlettámogatásra". 

Kiemelkedik még a támogatások közül a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány 300 millió forintja, amelyet az úgynevezett Kurultáj megvalósítására kaptak. A magát "Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényeként" hirdető "fesztivál", a Kurultaj-Magyar Törzsi Gyűlés célja a magyarság egymással és a rokon őstörténetű keleti népekkel való összefogásának erősítése, a sztyeppei lovas nomád kultúra és a keleti eredet hagyományainak ápolása. A 300 millió nagyon jól jön majd a 
Magyar-Turán Közhasznú Alapítványnak, amely - közhasznúsági beszámolója szerint - 2016-ban 73 millió, 2015-ben pedig 60 millió forint összesített éves bevétellel rendelkezett.

A Magyar Narancs 2010-ben így számolt be a Kurultájról: Árpád-sávos zászlók lobognak a szélben, a rét közepén kopasz gyermek, pólóján a történelmi Magyarország, kezében csattog a karikás ostor. Kortársa a világ legnagyobb sámándobját veri irgalmatlanul (amelyet egyébként külön a Kurultajra készítettek), a fakaróra tűzött bikakoponya alatt fafaragó mester szorgoskodik. Így jutunk el a jurtatáborba. (...) A szomszédban "mongol festőművész kiállítása", de a legnagyobb attrakció, tekintélyes méretű sort generáló látványosság a Magyar Természettudományi Múzeum embertani tárának segítségével létrehozott "Ősök sátra". A kegyeleti jurtában egy honfoglalás kori csontváz, és az egykori előkelőség koponyája alapján megalkotott "antropológiai arcrekonstrukció" (értsd: egy nagy kép), amely által "az odalátogatók saját ősük arcképét csodálhatják meg".

S. Z.

cikkfeltöltő: 
GB