Két éve nem nyúltak hozzá valamiért az Uránia mozi szétázott termeihez

http://hvg.hu/elet/20170728_ket_eve_nem_nyultak_hozza_valamiert_az_urani...

Az alagsorban található két kamaraterembe több száz köbméter víz tört be két éve egy felhőszakadáskor. Mivel azóta sem tudták rendbe hozni azokat, a 2001-ben felújított műemlék épületben lévő mozi működése felborult.

2015. augusztus 17-e óta bezárva, használatra teljesen alkalmatlanul állnak a fővárosi Uránia mozi kamaratermei, és egyelőre nem tudni, mikor nyithatják meg újra azokat – derül ki a pénteki Magyar Nemzetből.

A két évvel ezelőtti vihar idején több száz köbméter víz tört be a Csortos Gyula- és a Fábri Zoltán-terembe. Senki sem sérült meg, de a kár hatalmas. A filmszínház akkor azt közölte, hogy a mentést azonnal megkezdték, a termeket lezárták, és a helyreállítás idejére zárva is maradnak. A felújítást azóta sem kezdték el, az alagsor még mindig zárva van.

A Rákóczi úti art mozi épületét 1896-ban Schmahl Henrik tervei alapján húzták fel. 2001-ben kezdődött a felújítása, amire 1,1 milliárd forintot költöttek. A rekonstrukció az építészeti örökség megőrzése kategóriájában 2006-ban megkapta az Európai Unió egyik legrangosabb kitüntetését, az Europa Nostra-díjat.

A 60 fős kamaratermek a filmszínház működésének szerves részei voltak, sokan szerettek ott mozizni, sok film számára ráadásul a kamaratermi méret az ideális. Így ezeket most be sem mutatják, vagy a díszterembe kerülnek. Az elmúlt két évben a nevében is az ország vezető filmszínházaként hirdetett intézmény képtelen volt ellátni eredeti feladatát – állapítja meg a lap.

Keresték az ügyben az Urániát, a vezetőség későbbre ígért választ. Lapzártáig sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem a Miniszterelnökség nem reagált az ügyben feltett kérdésekre.

cikkfeltöltő: 
GB