Jubileumi felhívás a gyermekbarát társadalomért

A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma (MGYM) megalakulásának 25. évfordulóját és az elődszervezet, a Magyarországi Munkások Gyermekbarát Egyesülete 100. születésnapját ünnepeljük. Elődeink és mi is egy szolidáris gyermekbarát társadalom elérésének reményében  fogtunk össze.

Mindazért, ahogy a gyermekbarátok egykori elnöke, Kéthly Anna mondta, "ne a születés véletlene döntsön a gyermeki sorsok alakulásában, hanem egy igazságosabb társadalom széleskörű lehetősége." Aggasztónak és felháborítónak tartjuk, hogy a gyermekbarát egyesület megalakulásának 100. évfordulóján, 2017-re kritikus méretűvé vált Európa közepén, Magyarországon a  gyermekszegénység.

Több tízezer gyermek éhezik. A  széleskörű tanuláshoz, a kellő művelődéshez, a szabadidő hasznos eltöltéséhez, a megfelelő egészségügyi ellátáshoz egyre kevesebb gyermek juthat hozzá. A kormányzati felelősségből eredő cselekvés nem tűr halogatást! Felkérjük a magyar kormányt, sürgősen intézkedjék a szegény gyermekek szellemei és fizikai ellátási minimumának a biztosítására. 

10 éve a Parlamentben tarthattuk ünneplésünket. Reménykeltő Dr Szili Katalin köszöntő levele.

"Igazán sajnálom, hogy csak levélben köszönthetem a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma vezetőit, szervezőit, aktivistáit, résztvevőit, s mindazokat, akik ma ünnepelni jöttek az újjáalakulás 25. évfordulóját, s egyben a 100 éve alakult mozgalmat. Ha gyermekekről van szó, mindent félreteszünk, ők az elsők. Így dicséret illet minden olyan civil kezdeményezést, amely a társadalmi különbségeket elszenvedő gyermekek helyzetét javítja, az esélyek kiegyenlítésén munkálkodik akkor is, amikor tábort szervez, iskolaszereket oszt, étkezést biztosít, vagy éppen környezetet véd. Csak azt tudom újra kívánni, mint 10 évvel ezelőtt tettem: szeretnék olyan világban élni, ahol minden gyermek egyforma eséllyel indul, ahol nincs gyűlölet és kirekesztés. Köszönet Önöknek áldozatos munkájukért! Dr. Szili Katalin, az OGY volt elnöke, miniszterelnöki megbízott"

Kelt Budapesten, a Föld napján, 2017. április 22-én.

Az MGYM elnöksége  

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.