Jön a Smart Liget!

a kép illusztráció

Európában egyedülálló, okos infokommunikációs fejlesztések jellemzik majd a jövő Városligetét az évtized végére - írja a Liget Budapest Projekt. 

Nem csak a Városliget növényzete és intézményei újulnak meg, de olyan szolgáltatások is létrejönnek, melyek sokkal kényelmesebbé,  élményszerűbbé teszik a parkban töltött időt a látogatók számára. 

A Smart Liget alapelve, hogy a ma elérhető legmodernebb okos szolgáltatásokat és infokommunikációs technológiai megoldásokat egy egységes, könnyen hozzáférhető rendszerbe foglalja. A megújuló Városliget összes szolgáltatása - legyen az sporthoz, kultúrához, pihenéshez vagy közlekedéshez kapcsolódó - egy okostelefonos alkalmazáson is megismerhető, gyorsan, kényelmesen és személyre szabhatóan igénybe vehető. A parkhasználók például a Városliget valamennyi intézményébe jegyet válthatnak, sőt a vásárlások után kedvezményeket kaphatnak más városligeti szolgáltatásra.

 A smart rendszer támogatja az akadálymentességet is, például olyan szolgáltatásokkal, amelyek a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását segíti a parkban. 

A kerékpárosok számára lesznek fontosak a Pavilonkertben már megismert további szervízpontok, valamint egy Liget szintű klubtagsági rendszer is, amellyel öltözőket, zuhanyzókat, kerékpártárolókat vehetnek igénybe. 

A Smart Ligetet támogató rendszerhez könnyedén kapcsolódhatnak olyan népszerű, a mindennapokban sokat használt szolgáltatások is, mint például a Waze. Például az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról. Az elektromos autók számára az új mélygarázsokban számos töltőállomás épül. 

Az egész Ligetet WiFi hálózat fogja lefedni.