Jó pár új és megújult barangolással várunk!

Kedves Barangolónk!

Bár javában dübörög a nyár és a nyaralások időszaka, barangolásaink ugyanolyan töretlen sikerrel zajlanak. Rengeteg levelet kapunk nap mint nap és örömmel vesszük az ötleteiteket is, hogy merre barangolnátok szívesen velünk Budapesten és Magyarországon egyaránt.

Jó pár változatos új és megújult barangolással várunk benneteket! Bőven van választék minden korosztály részére és minden érdeklődési körnek. A sétákat folyamatosan hirdetjük meg, így előfordulhat, hogy még hírlevél után is hirdetünk meg programokat új időpontokon augusztusra és szeptemberre. Figyeld a Facebook oldalunkat: facebook.com/barangolobk

Amennyiben felkeltettük érdeklődésed, jelentkezz a barangolobk@gmail.com email címen mielőbb!

 

Július 27. szombat, 10:00 óra EGÉSZEN VARÁZSLATOS
Varázslatos Városliget és a Vajdahunyad vára
Szerintünk a Városliget egy egészen varázslatos hely. A föld alatt rejlő források, az épületekben megbújó színpompás mozaikok, a bennünket leső mitológiai alakok egész mesebeli környezetet teremtenek nekünk. Ahova csak lehet bekukkantunk és felmászunk, hiszen a tornyokból igazán szép kilátásunk lesz.
https://www.facebook.com/events/463533671072337/

 

 

Július 27. szombat, 14:00 óra ÜVEGCSODÁK
Üvegvarázs Csikágóban (és a Róth Miksa emlékház a megújult Keletivel)
Gyere és barangolj velünk a budapesti Csikágóban! Először a most megújult Keleti pályaudvar impozáns épületének egyik kevéssé ismert, de annál látványosabb részletét nézzük meg. A vasút mellett szót ejtünk az itt elhaladó két metróvonal érdekességeiről és egy norvég vendégmunkás érdemeiről. Majd belépünk a magyar Csikágóba. Sétánk csúcspontjaként Róth Miksa fantasztikusan látványos műveit csodáljuk meg és megismerkedünk az alkotójuk életével, lakásával.
https://www.facebook.com/events/357477031792710/

 

 

ÚJ! Július 28. vasárnap, 13:00 óra MÚLT ÉS JELEN (Utolsó helyek!)
Ódonságok városában (Óbudai barangolás)
Ódonságok városa – így nevezte Óbudát Krúdy Gyula. Mi maradt meg a Krúdy által ismert Óbudából? Ezen az új sétánkon megmutatunk Nektek néhány olyan épületet, amit Krúdy is ismerhetett. Az Óbudai zsinagógánál kezdünk, amely korának egyik legimpozánsabb alkotása volt, a Habsburg Birodalom legnagyobb zsinagógája, egyben egész Európa egyik legszebb zsidó imahelye. Majd a séta során egy másik épületbe is bemegyünk, (a kívülről kicsinek tűnő, de belülről hatalmas) barokk Zichy-kastélyba, amelynek egy részét ma már múzeumok foglalják el. Nem csak a múzeum belsejét nézzük meg, de kívülről is körbejárjuk.
https://www.facebook.com/events/335712660681446/

 

 

Augusztus 3. szombat, 10:00 óra FÉL NAPOS PROGRAM
Szentendrei barangolás
Mindenki járt már Szentendrén, de vajon ismeri is? Barangolásunk során feltérképezzük a hangulatos kis utcákat miközben megismerkedünk Szentendre hírességeivel, történetével, érdekességeivel. piacolni is fogunk!
https://www.facebook.com/events/2349410438430466/

 

Augusztus 9., péntek 18.30 ÚJ ÚTVONAL (Utolsó helyek!)
Éjszakai túra csokikóstolóval
Évről évre nagy sikerrel rendezzük meg éjszakai felfedező túráinkat a Budai-hegységben. Idei második nyári túránkat a Szépjuhásznétól a Széchényi-kilátóig tartjuk: két kilátót érintünk, ahonnan gyönyörködhetünk Budapest éjszakai fényeiben. Az egyik legkülönlegesebb életű kilátónk, a Széchenyi-kilátó mellett az Erzsébet-kilátót is meglátogatjuk, és ennek kapcsán mindenképp szót kell ejtenünk Sisiről, akiről elnevezték a kilátót: mikor és hol járt a Budai-hegyekben? Kvíz is lesz! Sisi tudorok előnyben. 
https://www.facebook.com/events/1273726872795192/

 

 

ÚJ! Augusztus 11. vasárnap, 9:30 A KÖZELMÚLT TITKAI
Zugligeti piknik
Barangolj velünk és tudj meg többet a közelmúltunkról! 1989-ben omlott le a berlini fal, ennek egyik előzménye Zugligetben történt. Mi is történt pontosan ’89 nyarán? A sétán nem csak az izgalmas és megható ’89-es eseményekről lesz szó, hanem megismerjük Zugliget történetét, meglátogatjuk a csodálatosan felújított Lóvasút épületét. A kis helytörténeti kiállításon vezetés lesz. 
https://www.facebook.com/events/460359748091260/

 

 

Augusztus 19. hétfő 9.30 MUNKASZÜNETI NAP!
Veszprém, a királynék városa
Ha szeretnél eltölteni egy kellemes napot a Barangolókkal, ha látni akarod Veszprém csodálatos panorámáját több szögből, ha akarsz egy jót sétálni nem csak a városban, ha…. és folytathatnánk a sort. Gyere és fedezd fel velünk a mára lenyűgözően felújított és megújult veszprémi belvárost és a Séd patak völgyét.
https://www.facebook.com/events/1164674283705730/

 

 

Augusztus 24. szombat, 10:00 VILÁGÖRÖKSÉG
Dunától a Várba – Várkert bazár panorámaséta
Több érdekességre fény derül, például mit rejtett a Várkert Palota (Casino) épülete? Bejutunk földalatti titkos járatokba, bebarangoljuk a reneszánsz kertet, majd felérkezünk a Budavári Palotához, ahol séta végén megcsodálhatjuk az egyedülálló panorámát.
https://www.facebook.com/events/654516068293121/

 

 

Augusztus 24. szombat, 14:15 A RÓZSÁK ATYJA 
Buda a török félhold alatt: Gül Baba türbéje és a Veli bej fürdő
Tarts velünk és ismerkedj meg a török kori Budával – a fürdők, mecsetek, dzsámik és türbék világával. Budapest egyik legszebb török kori fürdőjénél kezdjük barangolásunkat. Nemcsak kívülről, de belülről is bejárjuk a Veli bej épületét – megismerkedve a hozzá kötődő legendákkal, történetekkel. Felhévíz dombjait leküzdve eljutunk sétánk legszebb panorámáját nyújtó részére, a Gül baba türbéjéhez. Nem csak a csodálatosan felújított kertet nézzük meg, hanem bódító virágillat közben megismerkedünk a türbe történetével, felidézzük a török kor szokásait, megidézzük Gül babát és a kiállítást is megtekintjük.
https://www.facebook.com/events/2398216937130472/

 

 

Szeptember 1. vasárnap, 10:00 KÖZKÍVÁNATRA ÚJRA
Föld alatti várostól a budavári rejtett zsinagógáig - mikve látogatással
A budai Vár zsidó emlékei. A budai Várnegyedet soha nem lehet megunni. Mindig találunk olyan új részeket, részleteket, amelyeket fel lehet fedezni. Ezúttal a régi idők virágzó zsidó negyedét és emlékeit járjuk végig. Először a – most már - föld alatti várost járjuk be – zegzugos folyosóival, járataival, ahol a XIII. századi budavári mikve is megtekinthető. Megismerkedünk az itteni zsidónegyed történetével, átsétálunk az első zsinagóga felett, beszélünk a zsidósághoz kötődő kereskedelemről, a pénzverésről és szó lesz az ide köthető emberi történetekről. Nem csupán a középkorra koncentrálunk, a barangoláson felidézzük az újkori emlékeket is sok-sok érdekességgel fűszerezve, ahogy megszokhattátok tőlünk.
https://www.facebook.com/events/354480018563589/

 

 

Szeptember 1. vasárnap 13:45 EGYSZER LÁTNI KELL
Parlament kívül-belül
Először nyomban az épület belsejét barangoljuk be – megnézzük a Kupolacsarnokot és a Szent Koronát, az üléstermet, a társalgót, valamint a Díszlépcsőházat. A belső terek után pedig a csodálatos külső sem maradhat ki. Megismerkedünk az újonnan kialakított látogatóközponttal, a modern föld alatti múzeumokkal, melyeket a két régi szellőzőaknában alakítottak ki. Bebarangoljuk a Kossuth teret, körbejárjuk a Parlament épületét – a régi/új szobrok között sétálva pedig felidézzük az építés történetét és sok érdekes történetet is meséljük a csapatnak. 
https://www.facebook.com/events/1099344190267023/

 

Szeptember 29. vasárnap, 10:00 AHOGY AZ IRODALOMÓRÁN NEM ISMERTÜK
Izzó szerelem és kihunyó láng – Ady Endre élete és halála 
A barangolás során megismerkedhetsz Ady életével, utolsó pesti lakásával belülről. Ezután kicsit utazunk, hogy a Fiumei úti temetőben rövid előadást hallgathassunk meg halálának és temetésének bizarr és különleges körülményeiről (zárt térben leszünk). Többek között választ kapunk azokra a kérdésekre, hogy: kik gyűltek össze Ady halálos ágya mellett és mi minden történt pár óra leforgása alatt? Milyen volt egy állami temetés 1919-ben? Kik vettek/vehettek részt az eseményen? Hogyan készült el a halotti maszk? Barangolásunk végén elsétálunk Ady Endre sírjához.
https://www.facebook.com/events/472387403564987/

 

 

 

Október 13. vasárnap, 18:00 NEM LEHET MEGUNNI
Budavári történetek (Mátyás-templomi orgonakoncerttel) 
Felejthetetlen panoráma, esti kivilágítás, andalgás az ódon utcákon, érdekes történtek és még egy orgonakoncert is? Ez vár azokra, akik eljönnek a Budavári történetek sétánkra.
https://www.facebook.com/events/2159546414343695/

 

Időben szólunk, ne maradj le! Barangolj velünk! Üdvözlettel:

 

Pőthe  Attila, Virág Zsuzsanna

Barangoló Baráti Kör

cikkfeltöltő: 
GB