Ismerjétek meg Budapest legelső saját desszertjét

 MTI, Soós Lajos

Fotó: MTI, Soós Lajos

Ez a szőlős-fehércsokoládés nyalánkság Budapest legelső saját desszertje. Ma hirdettek eredményt a cukrászversenyen, és a győztes a Szamos Marcipán édessége lett, amelyet Nagy Péter mestercukrász álmodott meg. Ti szeptember 14. és 16. között találkozhattok vele legelőször, az Édes Napok Budapest rendezvényen, a Szent István-bazilika előtti téren.

A megmérettetésre 13 cukrászda jelentkezett, a beküldött desszertek közül a szakemberekből és laikusokból álló zsűri választotta ki Budapest Desszertjét. A verseny központi témája a monodesszert, fő alapanyaga a szőlő volt, és olyat kellett alkotni, ami megfelel a közízlésnek, de otthon is el lehet készíteni, cukrászdában meg ne kerüljön többe azért ezer forintnál. (Hogy mi is az a monodesszert? Olyasvalami, amit nem nagy tortából, tepsinyi sütiből adagolnak ki, nem is aprósütemény: egy adag önálló süti. Azaz édessség. Mondjuk, mint egy tátracsúcs, marcipánburgonya, rigójancsi, ha a régiekre gondolunk.)