Infostart.hu - Hírlevél - 2020.04.09

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

Újabb gócai vannak a koronavírus-járványnak

 

Miközben Európa néhány országában épp most vannak túl a járvány tetőzésén, máshol pedig már az enyhítő intézkedéseken dolgoznak, az USA-ban vagy Oroszországban drámai a helyzet.

Csütörtökön jelenti be Orbán Viktor, mi lesz a kijárási korlátozás sorsa

 

Múlt pénteken azt mondta a miniszterelnök, hogy tudja, a húsvét miatt különösen fontos ez a döntés, a bejelentést akkor szerdára tervezték.

Megterhelték a Tesco üzleti eredményét a régiónk kihívásai is

 

A nehézségeket tetézte a koronavírus-járvány - hajmeresztő számok a pánikvásárlásról. Magyarországon más a helyzet, mint a többi országban.

Egy hónapot kértek a kormánytól az önkormányzatok - teljes áthangolás jön

 

A kancelláriaminiszter és a főpolgármester bejelentéseket tett a kormányülés szünetében. Egy hónap alatt a költségvetések teljes áthangolására sor kerül, majd a kormány elé viszik a javaslataikat a helyhatóságok, velük Orbán Viktor tárgyalni is fog majd.

Családtámogatási bejelentések az operatív törzs tájékoztatóján

 

A Pesti úti idősotthonban négyre emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma.

TUDÓSÍTÓINK

Alig száradt meg a tinta, máris egymást osztják a koalíciós partnerek Szlovákiában

 

Kilométeres kocsisorok a járáshatárokon, többórás dugók, feszültség a koalíciós partnerek között. Alig száradt meg a tinta a koalíciós szerződésen, a kormányfő és a gazdasági miniszter máris egymást osztja a Facebookon és a kamerák előtt – ezt hozta Szlovákiában a szerda éjféltől bevezetett kijárási korlátozás, valamint 101 új fertőzöttet, ami a legmagasabb szám a koronavírus megjelenése óta Szlovákiában. 

Magyarországot is el fogja érni a nemzetközi Miatyánk-vita

 

Mélyreható elemzésben foglalkozik egy francia domonkos rendi folyóirat a keresztények legfontosabb imájával, a Miatyánkkal. A szöveg célja megnyugtató választokat adni az imafordításokból adódó problémákra.

Saját tesztek gyártásába kezdenek a szlovákok

 

Jelentősen megnőhet a koronavírus-tesztelések száma északi szomszédunknál. Összefogtak ugyanis a szlovák tudósok, hogy 100 ezer tesztet állítsanak elő. A tesztek a fejlesztés utolsó szakaszában vannak, a gyártás a napokban elkezdődik.

BELFÖLD

Percről percre – a járvány legfontosabb hírei csütörtökön

 

Egyetlen nap alatt több mint 25 000 új esetet regisztráltak az Egyesült Államokban. 980 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Egyre-másra tiltják ki a turistákat a települések. Minden hír a járványról és hatásairól egy helyen.

Magyarországon 980 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg

 

Ezzel 66 főre emelkedett az elhunytak száma. 96 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból.

Egyre újabb magyar települések tiltják ki a turistákat

 

A Balaton-parti Tihany polgármesterének felhívása után újabb települések vezetői kérik a húsvéti ünnepekhez közeledve, hogy az emberek a koronavírus-járvány miatt ne látogassanak el népszerű kirándulási helyszíneikre.

Balatonfüred büntetéssel tartja távol a vendégeket

 

Erőteljes közterületi jelenlétet kért a húsvéti ünnepek idejére a közterület felügyelettől valamint a rendőrségtől Balatonfüred polgármestere.

Várhatóan csütörtök délután jelenti be a koronavírus elleni védekezés további lépéseit a miniszterelnök - a nap hírei

 

Magyarországon már 58 halálos áldozata van a járványnak. Az ország éves jövedelmének minden ötödik forintja a védekezést szolgálja - jelentette ki a pénzügyminiszter.

Még nem késő belekezdeni a húsvéti sonkafőzésbe - így csináljuk!

 

Túlságosan nem bonyolult, de Bíró Lajos séf ismertette a kulcsfontosságú részeket az InfoRádióban.

KÜLFÖLD

Kényszerszabadságra küldenek közalkalmazottakat Romániában

 

A román kormány fél hónapos kényszerszabadságra küldi azokat a közalkalmazottakat, akik munkájuk természeténél fogva nincsenek abban a helyzetben, hogy az első vonalban vegyenek részt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Az ENSZ 90 tonnányi segélyszállítmányt küldött Venezuelának

 

Nicolas Maduro államfő szerint a latin-amerikai országban 167 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, míg sajtójelentések szerint 9-en haltak meg a kórban.

Új fejlemény az angol halálkamion ügyében

 

Bűnösnek vallotta magát 39 rendbeli emberölésben szerdán annak a kamionnak a sofőrje, amelynek hűtőkonténerében tavaly októberben 39 vietnami állampolgárt holtan találtak Anglia délkeleti részén.

Drámai a helyzet az Egyesült Államokban

 

Egy nap alatt több mint 30.000 új esetet regisztráltak. Egyedül New York államban kedden 779-en haltak meg.

Távozik posztjáról a washingtoni magyar nagykövet

 

Szabó László washingtoni nagykövet elhagyja állomáshelyét, miután elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára.

WHO: világszerte 5,9 millió szakképzett ápoló hiányzik

 

Világszerte 5,9 millió szakképzett ápoló hiányzik az ellátórendszerből - derült ki az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az egészségügyi világnap alkalmából kedden Genfben közzétett jelentéséből.

AZ INFORÁDIÓ ARÉNA KÖVETKEZŐ VENDÉGE

Erdő Péter
bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek

Adás: 2020. 04. 09.
csütörtök, 18:00

GAZDASÁG

Ezreket érintő döntést hozott egy autóipari vállalat Magyarországon

 

Részlegesen újraindította a termelést az Autoliv cégvezetése e héten húsvétig. Mintegy kétszázan dolgoznak a 2200 munkavállalóból, közben a gyár felmondta a szerződését a munkaerő-kölcsönző vállalkozásokkal - írja a Kisalföld.

Londoni elemzők: példátlan ütemben romlottak a világgazdaság növekedési kilátásai

 

A különböző forgatókönyvekben eltérő intézkedések szerepelnek.

Nagy Márton: szükség esetén azonnal lép a jegybank

 

Rugalmas, gyors beavatkozási lehetőséget teremtett a jegybank az árfolyam-ingadozások kivédésére. Az egyhetes betéti kamat lesz az egyik legfontosabb eszköz a monetáris politikában az elkövetkező időszakban – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy háttérbeszélgetésen. Azt is közölte, hogy milyen ütemezéssel lesznek elérhetőek az MNB által kedden meghirdetett új, likviditást növelő termékek.

A járvány miatti sietségben a szabadalmi eljárások is változnak

 

Bár világméretű és sokszor közösségi megosztású innovációs forradalmat indított el a járvány elleni harc, nem árt a szabadalmi kérdésekre is gondolni. A szakemberek igyekeznek lerövidíteni a folyamatot.

Meghozta a nagy döntést a CIG

 

Több, mint százezer ügyfelet érintő döntést hoztak, amit egyébként jól fogadott a tőzsde.

Európa-szerte hiánycikk az élesztő

 

Facebook-bejegyzésben nyugtat a budafoki gyár, hogy gőzerővel dolgoznak, de ha mindenki csak annyit venne, amennyit fel is használ, jutna mindenkinek.

 

Portfolio.hu

Tömegek gyógyulnak ezzel a módszerrel Magyarországon, ingyenpénz is jár hozzá

 

De milyen változásokat okozott a cafeteria rendszer átszabása?

Bajban a magyar gazdaság titkos motorja? Most jön a segítség!

 

Egyedülálló megoldás jön a hazai kkv-k számára.

TUDOMÁNY

Különleges módszert tesztelnek a koronavírus ellen

 

Az idővel és a járvánnyal folytatott versenyfutás jegyében újabb vakcina esetében rövidítették le az eljárásrendet, és lépett a klinikai vizsgálati szakaszba Amerikában. Negyven önkéntessel kezdődik a vizsgálat.

KULTÚRA

A maihoz hasonló egyszer történt a zsidóság 3000 éves történelmében

 

A szabadság ünnepe is a pészah, a zsidó húsvét – mondta el az InfoRádiónak az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija.

A Budapesti Fesztiválzenekar húsvéti meglepetésekkel is készül

 

Az ünnepek alatt Bach Máté-passióját és Mahler „Feltámadás” szimfóniáját teszik közzé, április második felétől pedig minden hétvégén Kakaókoncerttel jelentkeznek.

Szerda – online kulturális programajánló a karantén idejére

 

Koncertek, online élő közvetítések, letölthető felvételek, hangoskönyvek és InfoRádió-interjúk – itt a szerdai kínálat unalom és depresszió ellen.

SPORT

Fenekestül felfordul a járvány végeztével a futballélet

 

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke szerint a sportágat teljesen megváltoztatja majd a koronavírus-járvány.

Találtak egy lukat a sportnaptárban a szegedi kajak-kenu-vb-nek

 

Az olimpiai számok nem szerepelnek a programban, de valamilyen versenyre idén mindenképp szükség van a sportág szerint.

Vízilabdás ritkaság: az ifjú Faragó Tamás mutatja be videón a sportág fortélyait

 

A vízilabda alapjait mutatja be az olimpiai és világbajnok Faragó Tamás közreműködésével készült videósorozat, amelyet a magyar szövetség honlapján lehet látni. A korábbi világklasszis pólós kiemelte, hogy a felvételek, amelyeken a legfontosabb technikákat is bemutatja, a legkisebb korosztálynak segíthetnek leginkább.

Mourinho majdnem túl közel került egyik játékosához

 

A Tottenham játékosait figyelmeztették a koronavírus miatti szigorú szabályok betartásának felelősségére Mindezt azért, mert néhányan észrevették, hogy Jose Mourinho egy nyilvános parkban egyik játékosával, a francia Tanguy Ndombelével treníroz. További három játékos futóedzést végzett.

Edző nem lesz, de borász lenne a magyar világklasszis

 

Borász szívesen lenne, az edzői pályát viszont biztosan nem választja Sterbik Árpád kézilabdakapus, aki a koronavírus-járvány miatt visszavonult.

1987: a világ legismertebb sarkazása

 

Ötven év, ötven mérkőzés – az Infostart.hu összeállította az elmúlt fél évszázad legfantasztikusabb futballmeccseit, minden évből egyet. Ezúttal egy BEK-döntőt választottunk, amely már rég a feldésbe merült volna, ha nincs Rabah Madjer.

ÉLETMÓD

Egyetlen rendkívüli dolog lesz a csütörtöki időjárásban

 

Anticiklon hatására szinte felhőtlen időjárás várható a következő 24 órában, csapadék nélkül. Kérdés, hogy meddig tart ez a szép idő?

BULVÁR

Fordulat Ronaldinho ügyében

 

A brazil futballsztár és testvére 1,6 millió dollár (528 millió forint) ellenében elhagyhatta a börtönt és házi őrizetbe került Paraguayban.

BŰNÜGYEK

Bilincsben a nagykőrösi baltás gyilkos - videó

 

Öt nap alatt azonosították, felkutatták, majd elfogták a rendőrök azt a román férfit, aki - a gyanú szerint - két embert ölt meg egy nagykőrösi tanyán.

Három hónap után sem emlékszik semmire a tanárát megkéselő győri diák

 

A 17 éves fiú három hónapja ült egyedül egy zárkában, és most újabb három hónappal meghosszabbították a letartóztatását.

Hihetetlen mélypontra zuhant itthon az autólopások száma

 

A rendőrség mindössze 503 személygépkocsi körözését rendelte el 2019-ben, de az összes járművel együtt sem éri el a szám az ezret.

Banki alkalmazott sikkasztott a bankjegykiadó automatákból

 

Két településen ténykedett a nő, milliókat tett zsebre.

Durva részletek a mogyoródi anyagyilkosságról

 

Még a bűnügyi helyszínelők is megdöbbentek a holttest láttán.

Fertőtlenítőszert hamisító bandát lepleztek le a rendőrök

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint az okozott kár több mint 22 millió forint.

cikkfeltöltő: 
GB