Infostart.hu - Hírlevél - 2018.09.06

TUDÓSÍTÓINK

A britek a Biztonsági Tanács elé viszik a Szkripal-ügyet

 

A brit terrorelhárítás részletes forgatókönyvet is közölt a mérgezéssel gyanúsított két orosz cselekedeteiről. Sokan gyanúsnak tartják Putyin rendeletét bizonyos, orosz ügynökökkel kapcsolatos információk titkosításáról.

Nagy szabotázsakcióktól félnek Németországban

 

A külföldi kémtevékenység és a szabotázs fokozódó veszélyére hívta fel a figyelmet a gyáriparosok országos szövetségének elnöke Berlinben, a belügyminisztérium gazdasági vezetők számára rendezett értekezletén. Hasonló szellemben nyilatkozott az ország belső biztonságáért felelős alkotmányvédelmi hivatal vezetője is.

Újabb akadály került a brexit útjába

 

Több száz beosztott lépett ki a brit brexitügyi minisztériumból, így kérdéses, hogy hogyan tudja a fennmaradó közalkalmazotti gárda előkészíteni Nagy-Britannia kilépését az unióból.

Hajót vágott hídnak és repteret öntött el a megatájfun

 

A legfrissebb adatok szerint 11-en meghaltak és 340-en megsebesültek a tájfunban, amely Japán nyugati részére csapott le. A heves szelek autókat fújtak el, tetőket szaggattak le és egy hídnak sodortak egy tankhajót.

BELFÖLD

Kórházaknál vizsgálódik az Állami Számvevőszék - lapszemle

 

Több fővárosi és vidéki kórház gazdálkodását ellenőrzik az Állami Számvevőszék - írta a Magyar Idők. A Népszava szerint Manfred Weber üzenetet küldött Orbán Viktornak. A szinkronszínészek nagy béremelést kérnek, mert ma kevesebbet keresnek, mint a rendszerváltáskor.

Szarvasbika tévedt az M7-esre, baleset lett a vége

 

Pázmánd közelében, a Balaton irányába vezető oldalon szerdán egy személygépjármű ütközött egy szarvasbikával.

Judith Sargentini: ez a jelentés a magyar polgárok jogait védi

 

Megszólalt a nevével fémjelzett, a jövő héten az Európai Parlament asztalára kerülő jelentésről Judith Sargentini.

A Nemzeti Pedagógus Kar szerint komolyabb gondok is lehetnek a közoktatásban

A diplomás bérekhez kell közelíteni a pedagógus béreket – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter szerint ha ez nem történik meg, akkor továbbra is pedagógushiány lesz. Hozzátette: a feladatellátáshoz nemcsak pályakezdőkre, hanem a nyugdíjas munkavállalókra is egyre inkább szükség lesz.

Újabb stratégiai döntéseket javasol a pedagógus bérek ügyében a kormánynak a szaktárca - a nap hírei

Jövő őszig elkészül a visegrádi országokat összekötő gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmánya. Bejelentette indulását Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért.

Egészségesebb menzakoszt - hogy áll a közétkeztetés?

 

Elkészült az Országos Iskolai Menzakörkép 2017 tanulmánya. A helyzet sokat javult, ugyanakkor a szülőkre is jelentős feladat hárul.

KÜLFÖLD

Újabb koreai tárgyalási foruldó jön

 

A Washington és Phenjan közötti tárgyalásokon az északi nukleáris program felszámolásának kérdésében beállt patthelyzetet is fel szeretnék oldani.

Ujhelyi: akár a légitársaságok nélkül is az EP elé viszik a fapadosok etikai kódexét

Bojkottálták az érintett cégek a fapados légitársaságok etikai kódexéről szóló szerdai egyeztetést, de a kezdeményező Ujhelyi István szocialista EP-képviselő kész nélkülük is az Európai Parlament elé vinni az ügyet.

Két repülőt is átvizsgáltak veszélyes betegség gyanúja miatt

 

Franciaországban koleragyanú miatt vizsgálták át egy repülőgép utasait, az USA-ban pedig ismeretlen eredetű megbetegedések miatt vontak karantén alá egy repülőt.

Uniós aláírásgyűjtés indul a ketreces állattartás betiltására

 

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a ketrecben tartott vagy tenyésztett állatokkal szembeni embertelen bánásmód felszámolását célzó európai polgári kezdeményezést - közölte az uniós bizottság szerdán.

Vegyi üzembe csapódtak az eltévedt lövedékek, menekülnek az emberek

 

Nagy mennyiségben ismeretlen káros anyag szabadult ki a levegőbe Ukrajnában.

Szászországi miniszterelnök: "nem volt csőcselék és hajtóvadászat" Chemnitzben

Nem volt csőcselék és hajtóvadászat vagy pogrom Chemnitzben - jelentette ki Michael Kretschmer, a németországi Szászország tartomány miniszterelnöke a drezdai tartományi gyűlésben (Landtag) az utóbbi napokban lezajlott chemnitzi tüntetésekkel kapcsolatban.

GAZDASÁG

Már csak az egyik típusú üzemanyag ára emelkedik

 

Ismét változik az üzemanyagár, de már csak az egyik típusnál. Úgy tűnik, megáll a nyár óta tartó drágulás.

Fontos változás a lakáshitelezésben: jön a fix kamatozás

 

Október 1-től forgalmazhatják a hitelintézetek a 15 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozású Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A részletekről Sipos Ildikó kérdezte Fülöp Zsuzsannát, az MNB felügyeleti szóvivőjét.

Itt a jövő - nem kell többé slusszkulcs

 

Feleslegessé teszi a slusszkulcs használatát - egyelőre teherjárműveknél - egy új megoldás. A technológia a vezető okostelefonját hitelesíti és nyitja ki az utasteret a gépjárműben elhelyezett vezeték nélküli érzékelők segítségével - közölte a fejlesztő BOSCH kommunikációs munkatársa, Hack Mónika az InfoRádió Oksovilág című műsorában.

Ajánlásokat készítettek a közpénzből finanszírozott beruházásokra

 

Az úgynevezett beruházási kódexet az építőipar szakmai szervezetei állították össze azért, hogy a beruházások a tervezett határidőn és költségkereten belül, a tervezett minőségben készüljenek el. Reményeik szerint ez lehet a beruházási törvény szakmai alapja.

Varga Mihály szerint fenntartható a gazdaság növekedése

 

Felfelé módosította második becslését a Központi Statisztikai Hivatal a magyar gazdaság bővüléséről.

Az Unióban történő kizsákmányolás ellen küzdenek

 

Az európai országok azzal küszködnek, hogy megakadályozzák a bevándorló munkások elleni túlkapásokat, és hogy modernkori rabszolgaként kezeljék őket, miközben kizsákmányoló főnökeik - az építőipartól a mezőgazdaságig - rászedik a munkaügyi ellenőröket - közölte szerdán az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) .

 

Iratkozzon fel a YouTube-csatornánkra!

 

Az InfoRádió YouTube-csatornáján valamennyi Aréna-adás felvételét újra megtekintheti, és feliratkozott felhasználóként további exkluzív tartalmakhoz is hozzáfér majd.

TUDOMÁNY

Különleges cápát azonosítottak

 

A világ első ismert mindenevő cápafajaként azonosították amerikai kutatók a kerekfejű pörölycápát (Sphyrna tiburo), amelynek étrendjét nagyjából 60 százalékban tengeri fű teszi ki.

Kifinomult új vírus nyúlja le a banki adatokat

 

Egy rendkívül kifinomult banki vírus kezdte el támadni a brazil vállalatokat, ami akár a felhasználó biomatikus adatait (pl. ujjlenyomat, retina, arckép) is ellophatja - derítették ki az IBM X-Force biztonsági szakemberei.

KULTÚRA

Kulka János érdekes helyen bukkant fel

 

Ott van Nemes Jeles László új filmjének stáblistájában.

SPORT

Kezdődik a Nemzetek Ligája - sport a tévében

 

Kezdődik a Nemzetek Ligája, de lesz kerékpár és tenisz is.

Távozott a Bordeaux eltiltott vezetőedzője, megvan az utódja

 

Thierry Henryt nem sikerült megnyerni a vezetőedzői posztra.

Új részletek Beckham csapatáról

 

Inter Miami lesz a neve David Beckham labdarúgócsapatának, amely a tervek szerint 2020-ban kapcsolódik be az észak-amerikai bajnokság (MLS) küzdelmeibe.

Új sport Magyarországon

 

Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság indul januárban. Az E-sport szövetség becslése alapján Magyarországon 1,3 millió fő játszik videójátékokkal, közülük több mint 400 ezren foglalkoznak az e-sportként is említett játékokkal, versenyszerűen azonban csupán 40-50 eren játszanak.

Hivatalosan is megtette a nagy bejelentést Kemény Dénes

 

A szövetség elnökségi ülésén hivatalosan is bejelentette lemondását Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke, utódja Vári Attila lehet, aki vállalta a jelöltséget.

Vízilabda BL: jól belehúzott a Szolnok

 

Összekerült a három legutóbbi győztes a Bajnokok Ligájában, az Eger pedig ismét megkapta a Pro Reccót.

ÉLETMÓD

Futóverseny miatt zárnak le több utat is Budapesten

 

Lezárásokra kell számítani vasárnap a Wizz Air félmaraton futóverseny miatt Budapesten, változik egyes BKK-járatok menetrendje is.

Eldőlt, melyik lett Az Év Fürdője

 

Az Év Fürdője közönségszavazáson 2018-ban is három kategóriában kerestek győztest.

Már épülnek a világ legnagyobb szobrai - fotók

 

A világ legmagasabb szobrai épülnek Indiában, ezek mellett eltörpül a földkerekség jelenlegi legmagasabb szobra, egy 128 méteres Buddha a kínai Honan tartományban.

Újabb beismerés a Facebook és a Twitter vezetőitől

 

A médiaóriások vezetőit a szenátus hírszerzési bizottságában hallgatták meg a 2016-os amerikai választási kampányba történő orosz beavatkozással kapcsolatban. Donald Trump újabb beavatkozásról beszélt.

BŰNÜGYEK

13 éves fiú rabolt

 

Rablás miatt vádat emeltek egy 13 éves ellen – közölte a Fővárosi Főügyészség.

Quaestor-botrány: hozzácsaptak még 2,2 milliárdot

 

Egy újabb 2,2 milliárd forintos sikkasztás ügyét a bíróság egyesítette az alapeljárással. Idén még ötven tárgyalási nap lesz.

cikkfeltöltő: 
GB