Indul a parlagfű szezon: aki nem irtja, büntetést kap

A kép illusztráció (fotó: kormany.hu)

2019-ben a parlagfű a tavalyi évhez képest egy-két héttel korábban megjelent - írja a Nébih.

A májusi időjárást a rengeteg eső jellemezte, ami kedvezett a parlagfű kelésének. A Nébih felhívja a figyelmet, hogy az irtást már most érdemes elkezdeni. Az a földhasználó, aki június 30-ig elmulasztja az ingatlanán a parlagfű irtását, július 1-jét követően bírsággal sújtható!

Ez a kötelezettség mindenkire vonatkozik: a külterületi szántóföldeken, réteken, legelőkön, az utak mentén, a belterületi kiskertekben, a közterületeken, játszótereken, parkokban és az építési területeken is!

Ennek betartását külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzatok jegyzői és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályai (NTO) ellenőrzik.

Aki nem irtja a parlagfüvet, azzal szemben az illetékes hivatal közérdekű védekezést rendel el, amit a hatóság által megbízott vállalkozók végeznek el. Erre nem kerül sor, ha az ügyfél időközben maga elvégzi az irtást. A közérdekű védekezés költségeit az ingatlan tulajdonosának vagy földhasználójának kell megfizetnie.

A növényvédelmi bírságot minden esetben ki kell szabnia a hatóságnak, nincs mérlegelési lehetősége. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet - írja a Nébih.

A Nébih Parlagfű Bejelentő Rendszert működtet, ahol bárki online bejelentheti, ha fertőzött területet észlel.