INDUL AZ ÖSSZMŰVÉSZETI ZSONGÁS...

INDUL AZ ÖSSZMŰVÉSZETI ZSONGÁS...

Kedves Barátunk !

Idén a Zsidó Müvészeti Napok programjaival már kora májusban találkozhat. A ZsiMü egy olyan kulturális programsorozat, ahol a különböző művészeti ágak, a zsidó kultúrát állitva fókuszba nyújtják legjavát művészetüknek.

Az idei évben a Zsidó Művészeti Napok május 6 -14. között zajlik majd, kitűnő  és népszerű művészek vállalkoztak új produkciók létrehozására, gyakran egészen egyedi felállásban. Természetesen idén sem maradhatunk klezmer, jazz, opera, világzene, színáz, kiállítás és tánc nélkül.

Programunkból

 

Shalom Mr. Berlin!
Alföldi Róbert-Náray Erika-Udvaros Dorottya estje
Május 6. - Uránia Nemzeti Filmszínház
 
Az orosz származású amerikai zeneszerző és szövegíró Irving Berlin (1888 – 1989), olyan zenékkel, dalokkal látta el az amerikai zenei kultúrát, amelyek révén a legnagyobbak között tartják számon. Ezúttal három nagyszerű művész tolmácsolásában hallhatjuk dalait...

 

Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián: Játékok és szerelmek!
Május 7. - Budapest Jazz Club
Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián újra közös programot mutatnak be. Fábri Péter írt 13 dalt a játékokról Kováts Kriszta zenekarának tagjaival. Póker, rulett, dominó, scrabble, tenisz, Ki nevet a végén?, és sok más játék kerül szóba a dalszövegekben. És minden dalból az derül ki, hogy egy-egy játék tulajdonképpen egy-egy ...

 

Tilos a swing! Elnémított hangok.
Május 8. - BMC
1930-ban a kultúráért felelős helyi náci miniszter, Wihelm Frick betiltotta a jazzt, és 1933 után a nyilvános helyeken kötelező volt kiírni a falakra a „Tilos a swing” („Swing verboten”) feliratot. A fiatal zeneszerzők számára azonban a jazz lehetőséget jelentett  a zene nyelvének megújítására. 
Közreműködik: Ensemble Voix Etouffées, Vezényel: Amoury du Closel 

 

greCSÓKOLlár - 57 ember - Grecsó Krisztián és Kollár - Klemencz László zenés estje
Május 9. - Budapest Jazz Club
A dalszerző, frontember (Kistehén) és az író mindig megújuló közös estjén előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, remény és lemondás. Mindez változó repertoárral, új és régi közös dalokban. Régi történetek, szerelmek és elválások, adomák és legendák...   

 

Shoo Shoo Baby - Szücs Gabi és Hegedűs D. Géza estje
Május 10. - MOMKult Színházterem
 
Különleges zenés utazást ígér Szűcs Gabi énekesnő és zenekara, valamint Hegedűs D. Géza, a Vígszínház színművészének estje. Az esten a hitleri Németországban betiltott swing, az „amerikai zene”, a hazáját és politikáját megtagadó művész, Marlene Dietrich, a zsidó származásuk miatt betiltott, elüldözött írók, költők, művészek, előadók idéződnek meg. Naplórészletek, dalok, versek, cikkek: az ellenállás művészi ...

 

Budapest Bár - Pesti éjszakák
Május 13. - MOMKult Színházterem
A Budapest Bár zenekar Farkas Róbert vezetésével ismét a Zsidó Művészeti Napok vendége. Ezúttal két fantasztikus színművész is színpadra lép a zenekarral:  Jordán Adél és Ónodi Eszter.

 

Ölelő koncert
Szirtes Edina Mókus és Keresztes Tamás estje 
Május 14. - Budapest Jazz Club
Ahogy "Jiddise Mamme" a széltől is megóvja gyermekét, ahogy csecsemő korától élete végéig tartaná karjaiban, hogy semmi baja ne essék, hogy mindene meglegyen, így szeretnénk mi is az emberi szíveket ölelni, hogy senkinek, semmi baja ne essen, hogy vigasztaljunk, bátorítsunk. Ehhez a legjobb társ a versekben rejlő sok szép gondolat. 

Szép jó estét, Mr. Green!
Május 6. - Bethlen Téri Színház
Egy átlagos New York-i napon a 86 éves Mr. Green lelép a járdáról és Ross Gardiner autója kis híján elgázolja. A fiatalembert hat hónapnyi társadalmi munkára ítélik, amelyet balszerencséjére épp Mr. Green-nél kell letöltenie. Jeff Baron komédiáját 22 nyelvre fordították le, s a világ 46 országában több mint 500 alkalommal mutatták be. Főszerepben Székhelyi József és Pál Tamás.

 

tHUNder Duo - Horváth Kornél és Dörnyei Gábor koncert
Május 8. - Columbus Hajó
"Komplex, exotikus, mesteri, izgalmas. Mindenkinek látnia kell, hatalmába kerít a művészetük." - ajánlja a páros kiadványát ötcsillagos kritikájában a RHYTHM Magazine - az Egyesült Királyság legnagyobb példányszámban eladott dobos magazinja. A Drummer Magazine kettőjük dallamos és interaktív játékát emeli ki.

 

A NAGY GATSBY - romantikus pop art táncjáték
Május 8. - Uránia Nemzeti Filmszínház
A húszas évek önfeledt, szédítő ritmusai, füstös dzsessz és érces-karcos szving, a lámpafényes éjszakában bódultan tomboló élet, és a vágy, hogy a reggel minél később jöjjön el…

Budapest Klezmer Band
Sztárvendég: Falusi Mariann
Május 9. - Budapest Kongresszusi Központ
A Budapest Klezmer Band várhatóan újra emlékezetes  koncertet ad, amelyben a hagyományos klezmer zene, a humort sem nélkülöző odesszai kocsmadalok mellett Jávori Ferenc  Fegya legújabb szerzeményei, köztük  a készülő  Farmerkirály című musical néhány dala is felcsendül. 

 

A NŐ illata - Schell Judit és László Boldizsár koncertje
Május 11. - MOMKult Színházterem
A két művész különleges zenei pályája ez alkalommal egy új műfajban keresztezi egymást. Schell Judit versenytáncos, László Boldizsár könnyűzenei (Cotton Club Singers) múltja olyan elegyet képez majd, amely mindenképp kihagyhatatlan az újdonságot keresők számára.

 

Szőke Nikoletta és Takács Nikolas Jiddis jazz a Broadwayról
Május 11. - Uránia Nemzeti Filmszínház
A XX. század meghatározó, zsidó származású slágergyárosainak legismertebb szerzeményeit adják majd elő. Zerkovitz Bélától Burt Bacharach-on át Alan és Marilyn Bergman munkásságán keresztül Michel Legrand-ig a nézőkkel együtt fedezik föl azt a hangulatot, zsenialitást, kreativitást, muzikalitást, amit ezek a szerzők a világnak adtak.... 

 

Apáról fiúra - (L'dor va'dor)
Dés László, Dés András, Závada Pál és Závada Péter estje
Május 14. - Uránia Nemzeti Filmszínház
Egy alkalomra közös színpadra áll két nemzedék. Két muzsikus és két író, apák és fiúk, akik legalább három különböző világba vezetik be közönségüket a Zsidó Művészeti Napokon. 

 

Szeretsz engem? - Offenbachtól Bernsteinig
Csordás Klára és Nógrádi Gergely dalestje
Május 14. - Frankel Leó úti zsinagóga
dalesten, amelyet erre az estére állított össze a két kiváló művész, a Brodway és a West End világhírű zsidó zeneszerzőinek örökzöldjeiből áll.  Gershwin és Bernstein híres dalai mellett a Hoffmann meséi, a Koldusopera, a Hegedűs a háztetőn, a La Mancha lovagja, a Szépség és a szörnyeteg közismert slágerei hallhatók majd.

A Zsidó Művészeti Napok szervezője: 
Kultúr Produkciós Iroda Nonprofi Kft.   

Elérhetőségeink:
C:1072 Budapest, Akácfa utca 47.
T: 344 54 09
M: info@zsidomuveszetinapok.hu

 
 

cikkfeltöltő: 
GB