Idióta látogatók megtámadták a tündérrózsák királynőjét, ezért bezárják a Füvészkert legszebb épületét

https://index.hu/mindekozben/poszt/2018/07/09/idiota_latogatok_megtamadt...

Küzdelmesen és gyötrelmesen sikerült a szakembereknek megmenteniük egy tövet a Füvészkert ékességéből, az amazonasi óriás-tündérrózsából, erre most néhány látogató jó ötletnek tartotta, ha kilyuggatják a hatalmas leveleket. Az eredetileg az Amazonas lassú folyású mellékfolyóin honos vízinövény első példánya még a 19. században került a budapesti Füvészkertbe. A vandálok miatt a Füvészkert előre nem látható ideig bezárta a növénynek is helyt adó Victoria-házat.

A Füvészkert főkertészének posztja:

Kedves Látogatóink!
Nagy nehezen sikerült egy tövet megmentenünk az amazonasi óriás tündérrózsák közül. Szépen fejlődésnek is indult, sajnos azonban néhány ember ismételten úgy gondolta, hogy a hatalmas levelek jobban néznek ki akkor, ha kilyuggatják őket az ujjukkal, illetve különféle eszközökkel. Ennek eredményeképpen a házat ma bizonytalan időre kulcsra zártam, így a bent lévő gyűjteményt megtekinteni, csak az üvegen keresztül lehet.

Megértésüket előre is köszönöm!
Kiszel Péter
Főkertész

 

 

A poszt alatti kommentek szerint nem ez az első alkalom „A legkisebbemmel évek óta nem jutunk be virágzáskor, mert valami barom tönkreteszi ezt a bámulatosan gyönyörű növényt” – olvasható.

Amazonasi óriás tündérrózsa a Füvészkertben

Amazonasi óriás tündérrózsa a Füvészkertben

Fotó: elte.hu

A Magyarországon egyedi Victoria-ház medencéje a trópusi, különleges szépségű amazonasi tündérrózsának és a Paraguayból származó rokonának ad otthont. A tündérrózsák királynőjének is nevezett faj 40 centiméteres virága mindössze lét éjszaka virágzik egy évben. Vízfelszínen kiterülő levelei elérhetik a 2–3 méteres átmérőt is, akár egy 50 kilós gyereket is elbírnak.

cikkfeltöltő: 
GB