Ideje komolyan venni a jövőt - százezrek állása fog megszűnni

Miközben Orbán Viktor és a rezsim a teljes foglalkoztatottság álszent eléréséről beszél és eközben statisztikai hókuszpókuszokkal próbálja bizonyítani - a valóságban gyatra - teljesítményét, eközben a világ épp egy robbanásszerű változás előtt áll, amelyre nemhogy nem vagyunk felkészülve, de a Fidesz láthatóan ennek épp ellenkezően cselekszik.

Az elmúlt évek globális gazdasági válsága nem múlt el nyom nélkül: a társadalmi csoportok közötti szakadék egyre mélyül, az európai fiatalok jelentős része munkanélküliséggel néz szembe. A gazdasági és társadalmi szerkezet azonban nem csupán a pénzügyi válság hatásai miatt roppanhat meg, hanem a jövő eddig nem tapasztalt kihívásaitól is. Amire, egyelőre csak kevesek készülnek.

Bizonyos, hogy a modern technológiák, a robotika és a digitalizáció egyre gyorsabb ütemű fejlődésének köszönhetően a különböző foglalkozások közel tíz százaléka el fog tűnni, az OECD felmérése szerint további huszonöt százalékuk pedig szintén komoly veszélybe kerül.  A davosi Világgazdasági Fórum legfrissebb tanulmánya azt mondja, hogy 2020-ig, vagyis alig három éven belül a mesterséges intelligencia és a robotok alkalmazása miatt több mint ötmillió (!) munkahelyet fog felszámolni a világ tizenöt vezető országában, a dominóhatás pedig borítékolható.

Az emberi munkaerő kétharmada a hivatalokban és az adminisztratív területen teljességgel feleslegessé válik. Ez a fajta negyedik ipari forradalom minden egyes szektorban éreztetni fogja a hatását, a folyamat legnagyobb vesztesei pedig várhatóan a nők lesznek, akik munkakörét részben kiváltja majd a mesterséges intelligencia és a robotizáció.

A magyar kormányt egyelőre felkészületlenül éri ez a fajta társadalmi, gazdasági robbanás. Igaz, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter legalább számok szintjén már mondott valamit: szerinte Magyarországon nagyjából négyszázezer állás fog megszűnni a digitalizáció következtében.

Sajnos az orbáni illiberalizmus és a suta államvezetői felfogás megragadt a kőbalták korában, ezért zülleszti le az oktatást, sorvasztja el a kutatást, kergeti külföldre a tettre kész magyar fiatalokat. Az oktatási területen és a munkaerőpiacon végzett kompetencia-felmérések egyértelműen bizonyítják, hogy a Magyarországra jellemző, korábbi szellemi potenciált - amely védelmet nyújthatna ezzel a változással szemben - jelentősen elfojtják a jelenlegi környezetben. Ez pedig egyenes út a szakadékba.

Orbán és a populisták hiába ígérik majd, hogy megvédik a társadalmunkat a robotika fejlődésének drámai hatásaitól, normális ésszel belátható, hogy a szögesdrótkerítés és a nacionalista bezárkózás nem ad választ és nem nyújt védelmet. A jövő munkavállalóinak legfontosabb tíz készsége közül hat digitális és technológiai készség, ami az Európai Unió munkavállalói negyven százalékának hiányzik.

A magyar adatok még ennél is rosszabbak, köszönhetően annak, hogy az Orbán-kormány lebutított összeszerelő üzemet épített Magyarországból. A hazai gazdaságot és társadalmat fel kell készíteni a negyedik ipari forradalom robbanásszerű következményeire! Világos akciótervre és tudatos, gyors tervezésre van szükség! Erre szólítom fel a kormányt!

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhuszonnyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő - OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.