Idén 66 termék és szolgáltatás érdemelte ki a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy használati jogát

Innovatív produktumok a minőség égisze alatt - 2016 is a sikerek éve

Összesen 60 cég 66 terméke vehette át a 19. Magyar Termék Nagydíj Pályázat kitüntetéseit, a tanúsított minőség „útlevelét” a Magyar Gazdaság Ünnepén, a Parlament Felsőházi Termében szeptember 6-án. Az ünnepségen beszédet mondott és a kitüntetéseket átadta: Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Potápi Árpád János a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, valamint Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Idén a kulturális események, az innovatív szemlélet, a kreatív megoldások és a minőség volt a Pályázat fókuszában.

 

2016-ban 19. alkalommal hirdették ki a Magyar Termék Nagydíj Pályázat győzteseit, amely hazánk legrangosabb minősítő rendszerévé vált, bizonyítva, hogy a minőség hagyományt teremtett.  A Magyar Termék Nagydíj Pályázat kitüntetettjei azon vállalkozások és személyek, akik tevékenysége vagy megvalósított produktuma magas hozzáadott értéket képvisel kereskedelmi és társadalmi tartalmában egyaránt, hozzájárulva egy erősebb gazdaság megvalósulásához. Ez az egyetlen nem szakma specifikus tanúsító elismerés, melyre a gazdaság egész területéről, önkéntes, nyilvános pályázat útján lehet jelentkezni. A hagyományokhoz híven, valamennyi határon túli és az anyaországi díjazott a Parlament Felsőházi Termében ünnepélyes keretek között vehette át a tanúsított minőség „útlevelét” szeptember 6-án.

Kiss Károlyné, a Magyar Termék Nagydíj Pályázati iroda ügyvivő igazgatója, a Kiírók Tanácsa nevében a Parlamentben elmondott értékelő beszédében úgy fogalmazott: ez az esztendő a pályázati rendszer életében a változások éve volt. A mai gazdasági szemlélethez igazodva új pályázati lehetőségek megnyitásával korszerűsítettük a pályázati rendszert, megőrizve és tovább erősítve annak értékeit. A másik fontos mérföldkő, hogy idén a külhoni vállalkozások első ízben mérettették meg magukat, nem kevesebb sikerrel, mint hazai vetélytársaik. 2016-tól olyan új témákban is indulhattak a cégek, ahol kiemelt fontossággal bírnak az energiahatékonyság, a helyi értékek megőrzését és fenntartását szolgáló tevékenységek, a különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek, a szabadidő kulturált eltöltését segítő szolgáltatások, vagy a kulturális rendezvények. A Kiírók Tanácsának – a kormány programjával azonosulva –, fontos törekvése volt a Kárpát-medencei térségek együttműködésének ösztönzése, a gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítése, melyben a közös kreativitás és kvalitás jelenti a siker zálogát.”

A Magyar Termék Nagydíj Pályázatot 2016-ban tizenkilencedik alkalommal írta ki és valósította meg az INDUSTORG-VÉDJEGYIRODA Minőségügyi Kft., a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a ProfessionCert Mérnöki Szolgáltató Kft. a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A pályázathoz szakmai támogatást nyújtott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Közbeszerzési Hatóság.

A meghirdetett 38 pályázati főcsoport 58%-ában hirdettek győzteseket. A díjazottak között megtalálható nemzetközi nagyvállalat és mikro-vállalkozás egyaránt. A Magyar Termék Nagydíj 19 éves működése során megítélt nagydíjak száma 609-re emelkedett. A Kiírók Tanácsa a bírált pályázatok 92%-át ítélte méltónak a Tanúsító Védjegy viselésére. A nyertesek 33%-a budapesti, 63%-a pedig vidéki székhellyel rendelkezik, az ország 16 megyéjéből. Az idei esztendőben díjazottjaink között 4% érkezett határainkon túlról. Az idei kitüntetettek 30%-ának más termékein, szolgáltatásain jelenleg is látható a Magyar Termék Nagydíj embléma. Tizenkilenc esztendő védjegyhasználóinak 96.5 %-a döntött úgy, hogy tovább kívánja használni a védjegyet. A legfrissebb statisztika azt mutatja, hogy, az étkezéshez kötődő pályázatok továbbra is a légnépesebb csoportot képviselik. Örömteli pozitív elmozdulás tapasztalható az építőipart képviselők táborában, hiszen új potenciálokat mutatták meg. A kozmetikai termékek témakörben benyújtott pályázatok száma és színvonala továbbra is stabil pályázói kört jelent. De további kiemelkedő pályázatok érkeztek az informatika, a járműgyártás, az orvosi eszközök, kulturális rendezvények és az elektromos alkatrészek területéről is.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen köszöntőt mondott Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke, aki beszédében kiemelte: „a korábbi legsikeresebb pályázati főcsoportok mellett előtérbe kerültek a kulturális termékek és szolgáltatások is, melyek némelyike ugyancsak képes lehet a határokat átlépve növelni Magyarország nemzetközi ismertségét, elismertségét. A határok átlépése a szó átvitt és hétköznapi jelentésében idén szintén megtörtént, mert a határon túli magyar vállalkozások is bekapcsolódhattak a megmérettetésbe, aminek eredményeként az idei évtől már néhány erdélyi vállalkozás termékén is látható lesz a védjegy.” Az Országgyűlés alelnöke rendkívül fontosnak tartja a környezettudatosság, a megújuló energiaforrások irányába történő elmozdulást, az alternatív hatékony és innovatív megoldások kifejlesztését is. Kiemelte: „a hazai gazdaság növekedése mellett különösen figyelemreméltó a kiskereskedelmi forgalom immár több mint három éve tartó folyamatos bővülése, a kedvező adatok további javulásához pedig mi magunk is könnyen hozzájárulhatunk, ha az idén elismerésben részesített termékek és szolgáltatások kiválóságáról személyesen is meggyőződünk.”

Köszöntötte a megjelenteket és tájékoztatást adott a Magyar Kormány Nemzetpolitikájáról, a magyar-magyar kapcsolatok erősítéséről Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Beszédében úgy nyilatkozott: fő feladatuknak tekintik, hogy a külhoni magyar nemzeti közösségek számbeli, szellemi, gazdasági és jogi gyarapodását konkrét programok kidolgozásával és működtetésével elősegítsék. Kiemelte: „úgy hisszük, a kivándorlás csak úgy állítható meg, ha a magyarság anyagi biztonsága és jóléte a szülőföldön garantált, ezért fontos, hogy nőjön a Kárpát-medencében a magyar munkavállalók száma, nőjön a magyar munkavállalókat alkalmazó vállalkozások száma, és nőjön a magyarság kezében összpontosuló vagyon mértéke. E gondolat jegyében nyilvánítottuk 2016-ot a külhoni magyar fiatal vállalkozók évévé. Éppen ezért nagyon örülünk, hogy a Magyar Termék Nagydíj Pályázat vezetősége a külhoni magyarság számára is megnyitotta a versenyt, mert értékes, magas minőségű, innovatív termékeik, szolgáltatásaik érdemesek az elismerésre és a díjazásra. A pályázat által nyújtott lehetőség nagyban hozzájárul a Kárpát-medencei magyarság gazdasági megerősítéséhez”– tette hozzá.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy „a gazdaság fejlesztése mellett kiemelt jelentősége van a fogyasztói bizalom növelésének is, mely nem valósulhat meg jogkövető, fogyasztóközpontú vállalkozások nélkül. Mind a Magyar Termék Nagydíj Pályázat egyik szakmai támogatója, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mind a Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelten fontosnak tartja a vállalkozások, a gazdaság szereplőinek fogyasztóbarát, magas minőségű, jogkövető tevékenységének támogatását. Bátran jelenthetjük ki, hogy a Magyar Termék Nagydíj évről-évre eléri célját, és a gazdaság fejlesztése mellett segít a fogyasztói bizalom, így a fogyasztóvédelem hatékonyságának növelésében is” – összegezte Kara Ákos.

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat kitüntetettjei azon vállalkozások és személyek, akik tevékenysége vagy megvalósított terméke magas hozzáadott értéket képvisel kereskedelmi és társadalmi tartalmában egyaránt, hozzájárulva egy erősebb gazdaság megvalósulásához. A védjegy használati jogát független szakértői testület javaslata alapján a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa ítéli oda, melyet magyar és angol nyelvű Díszoklevél tanúsít és a Hollóházán működő Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. alkotógárdája által készített egyedi iparművészeti trófea jelképez. A kitüntetéseket Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Potápi Árpád János a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár valamint Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár adta át.

Az esemény során a Kiírók Tanácsának tagjai által külön elismerésekben is részesültek kiemelkedő pályázatok. A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Gazdaságért Nívódíjat a Hajnal Húskombinát Kft., a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Rendszer Életmű Díjat Molnár Miklós Konrád, a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Termék Nagydíj Klímabarát Termék Nívódíjat az Energosys Energiahatékonysági, Fejlesztési és Finanszírozási Zrt. kapta. A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Innovációért Nívódíjat a MÁV – START Vasúti Személyszállító Zrt., a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Informatikai Nívódíjat pedig a Balázs-Diák Kft. vehette át. A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Sajtókövete Nívódíjjal az MTVA M1 aktuális csatorna alkotó gárdáját és a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. alkotó gárdáját ismerték el. A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kárpát-medencéért Nívódíj elismerést dr. Naszvadi György a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány kuratóriumának elnöke és Mága Zoltán Prima Primissima díjas hegedűművész, a Kincses Kolozsvár Egyesület, a Pro Cultura Subcarpathica kárpátaljai civil szervezet, valamint a Vajdasági Magyar Diákszövetség érdemelte ki.

A Kiírók Tanácsa egyetértett abban, hogy 2016-ban is megvalósult a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Rendszer célja; elismerést nyert a kimagasló áruk és szolgáltatások magas minőségi színvonala. A rendszer továbbra is hozzá kíván járulni a pályázaton minősítést szerzett termékek gyártóinak piaci munkájához és export-tevékenységük fejlesztéséhez, valamint segítséget nyújt a fogyasztók minőségtudatos választásához. Kiemelten támogatja a magas hozzáadott értékű, tudásalapú termékek megjelenését, szellemitulajdon-intenzív iparágakban tevékenykedő vállalkozások érvényesülését.

A Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy együttesen magas hozzáadott értéket hordoz kereskedelmi és társadalmi tartalmában egyaránt, hozzájárul a gazdasági növekedés stratégiájához, egyben a „tanúsított minőség európai útlevelévé!” is vált. A 19 esztendő alatt végzett következetes munkával elért sikerek bizonyítják, hogy a MINŐSÉG HAGYOMÁNYT TEREMTETT! A Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegyek odaítélése méltán bizonyítja viselőjük számára a pozitív megkülönböztetést, szimbolizálja a magyar gazdaság talpra állását, továbbá népszerűsíti Magyarország legfontosabb kincsét, a szürkeállomány teljesítményét.

 

(A kitüntetettek listája és bővebb tájékoztatás a Háttérinformációban található!)

 

Budapest, 2016. szeptember 6.

 

További tájékoztatás a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Rendszerről: http://www.termeknagydij.hu/  

 

SAJTÓKAPCSOLAT:

Herczeg Dóra

CABBAGE HOUSE

Mobil: +36-30-603-38-51

herczegdora@cabbage.hu  

 

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.