Hiába nem csatlakoztunk, Magyarországon is indíthat vizsgálatokat az Európai Ügyészség

Magyarország nem marad ki teljesen az Európai Ügyészség hatósági jogköréből – mondta az európai főügyész, Laura Codruta Kövesi egy vele készült interjúban.

https://hvg.hu/itthon/20200707_europai_fougyesz_laura_codruta_kovesi

Magyarországi cégek és magánszemélyek ellen is indulhat eljárás nemzetközi csalás vagy pénzmosás esetén, vagyis Magyarország sem marad ki teljesen az Európai Ügyészség hatósági jogköréből – mondta az Euronewsnak adott interjúban az európai főügyész.

Laura Codruta Kövesit tavaly októberben választották meg az Európai Ügyészség élére, előtte az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget vezette Bukarestben, amíg a kormány nyomására 2018-ban le nem váltották a posztról. Hazájában és Európában is arról ismert, hogy sorra juttatta börtönbe a korrupt politikusokat – írta róla az Euronews.

Az európai főügyész szerint nehéz kommentálnia azokat az okokat, amelyek miatt bizonyos tagállamok, köztük Magyarország sem csatlakozott az ügyészséghez, "mert végül is politikai döntésről van szó".

Ugyanakkor vizsgálni fogunk egyes eseteket e tagállamokkal, ezek polgáraival kapcsolatban és egyes esetekben a tagállamok területén elkövetett bűncselekménynél is lesz hatáskörünk. Ezen felül együttműködünk ezen államok hatóságaival, és alkalmazni fogjuk a jelenleg rendelkezésre álló igazságügyi együttműködési eszközöket"

– mondta Laura Codruta Kövesi.

Az interjúban emlékeztették rá a főügyészt, hogy Magyarországon 700 ezren írtak alá egy petíciót, amely arra kérte a kormányt, hogy Magyarország lépjen be az Európai Ügyészségbe. Laura Codruta Kövesi erről azt mondta:

Ügyészként egyetlen üzenetem lehet: az, hogy a legjobb tudásunk szerint elvégezzük a ránk bízott feladatot. Kivizsgáljuk a hatáskörünkbe tartozó eseteket, és ha a kimaradó öt ország közül bármelyik úgy dönt, hogy belép a szervezetbe, akkor ezt üdvözölnénk. Azt szeretnénk, ha a többi tagállamból is csatlakoznának hozzánk ügyészek, hogy közösen harcoljunk az ilyen jelenségek ellen".

cikkfeltöltő: 
GB