Harminc éve harcolnak

LeMonde diplomatique hírlevele..

kurd m k2016. július 15-16 éjszaka, a török hadsereg egy része megpróbálta átvenni a politikai hatalmat. A puccskísérlet ugyan elbukott, de Törökország krónikus problémái továbbra sem oldódtak meg, így nehéz elképzelni, milyen lépésekre szánja el magát Recep Tayyip Erdoğan elnök.

Rövid ismertetés a polgárháborús helyzet kialakulásáról.

1920. augusztus. 10.: A Sévres-i Szerződés egy önálló Kurdisztán létrehozásáról dönt.

1923. július 24.: A Lausanne-i Megállapodás elveti a kurdok jogainak figyelembe vételét.

1978. november 27.: Megalakul, Abdullah Öcalan „Apo” vezetésével, a Kurdisztáni Munkáspárt a PKK.

1984. augusztus: A PKK felkelés kezdete.

1992. október-november: A török hadsereg támadást indít iraki területen, amelynek több ezer civil áldozat van.

1993. július 15.: Betiltják az 1990 júniusban alapított a Népi Munkapártot (HEP). A kurd parlamenti képviselők a Demokratikus Párt (DEP) keretében alkotnak csoportot, amit majd 1994-ben szintén felszámolnak. Minden kurdbarát politikai pártnak ez lesz a sorsa egészen 2013-ig.

1995. március: Jelentős török katonai támadás (35 000 katona) azzal a céllal, hogy észak Irakban felszámolják a kurdok hátországi támogatását.

1999. február: Kenyában a török, amerikai és izraeli titkosszolgálatok együttműködésével elfogják Abdullah Öcalant. Júniusban halálra ítélik, majd ezt életfogytiglanik tartó börtönbüntetésre változtatják.

2000. február 9.: A PKK bejelenti a fegyveres harcok végét.

2002. április: A PKK hivatalosan felveszi a Kurdisztáni Kongresszus a Szabadságért és a Demokráciáért (Kadek) nevet, felhagy a marxista-leninista elvek követésével és megerősíti, hogy a kurd követeléseket békés úton és legálisan kívánja elérni.

2004. június: A PKK újraindítja a gerillaharcokat, és majd 2006-ban hirdetik meg a fegyverszünetet.

2013. március: Miután 2012. decemberében megkezdődtek a tárgyalások a török kormánnyal, a lázadás vezetője fegyverszünetre hívott fel, amit történelmi lépésnek nevezett meg.

2013. október: Megalakul a Népi Demokratikus Párt (HDP).

2015. szeptember – 2016. június: A kurd milicisták által vezetett dél-keleti régió városai közül többet visszafoglal a török hadsereg.

kurd m k

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.