Hamilton és Vettel is kiállt a magyar LMBTQ-kisebbségek mellett

A Mercedes hétszeres világbajnoka a Magyar Nagydíj előtt egy Instagram-bejegyzésben bírálta a magyar kormányt a homofób törvény miatt.

https://nepszava.hu/3127743_hamilton-es-vettel-is-kiallt-a-magyar-lmbtq-...

Fotó: HAMAD I MOHAMMED / AFP

A Magyar Nagydíj csütörtöki médianapján folytatódott az adok-kapok a Meredes és a Red Bull pilótái között, a felek továbbra is merőben ellentétesen ítélik meg a Brit Nagydíjon történteket. A vb-pontversenyben továbbra is élen álló Max Verstappen (Red Bull) szerint Lewis Hamiltonnak (Mercedes) súlyosabb büntetést kellett volna kapnia, amiért kilökte őt a pályáról. „A büntetésnek határozottan súlyosabbnak kellett volna lennie” – jelentette ki a holland pilóta, aki kitart amellett, hogy a balesetben vétlen volt, noha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) valamilyen mértékben őt is felelősnek látta. „Nem várhatják tőlem, hogy teljesen letérjek a pályáról, majd tartsam meg a pozíciómat. Meglep, hogy egy kis százalékot nekem ítéltek ebben” – magyarázta. „Nincs mit mondanom, amit kellett, azt már elmondtam a legutóbbi versenyen” – jelentette ki Hamilton, akire csütörtökön délután egy videókonferencia várt, ugyanis a Red Bull felülvizsgálatot kért – mondván, új perdöntő bizonyítékokkal rendelkezik. Az FIA végül úgy döntött, nem tárgyalja újra az ügyet. „Ami a megmozdulást illeti, pontosan ugyanúgy csinálnám, ahogyan tettem legutóbb. Megnéztem és kielemeztem az esetet, és az összes tapasztalatommal úgy gondolom, nem változtatnék semmin” – folytatta a brit versenyző, aki korábban már nyolcszor nyert a Hungaroringen.

Hamilton amellett, hogy védte saját igazát, Instagram-oldalán beszólt a magyar kormánynak.

„A hétvégi nagydíj felé közeledve a támogatásomat akarom kifejezni azok felé, akiket a magyar kormány LMBTQ-ellenes törvénye érint. Elfogadhatatlan, gyáva és félrevezető, hogy a hatalmon lévők ilyen törvényt hoznak. Mindenki megérdemli, hogy önmaga legyen, tekintet nélkül arra, kit szeret, vagy hogy mivel azonosul” – írta a 100. futamgyőzelmére készülő pilóta. A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel (Aston Martin) szivárványos cipőben érkezett meg a Hungaroringre, majd ő is kifejtette álláspontját. „Mindenkinek szabadon kéne megválasztania azt, mit szeretne kezdeni magával, éppen ez lenne az egész lényege. Nyomasztónak tartom, hogy egy olyan ország, amelyik az Európai Unióban van ilyen törvényt hoz” – jelentette ki a 34 éves német pilóta, aki már a labdarúgó Európa-bajnokság alatt is kritikus volt az UEFA-val szemben, amiért politikai indíttatásra hivatkozva megtagadta, hogy szivárványszínekkel világítsák ki a müncheni stadiont. A Magyar Nagydíjon ezúttal már részt vehetnek nézők, ugyanakkor Mogyoródon a részben hazai rendezésű Európa-bajnoksághoz hasonlóan karszalagos rendszer lesz. Ezeket a jegy és a védettségi igazolvány felmutatásával előre át kell venni a kijelölt pontokon: Budapest belvárosában az Akvárium Klubban, vagy Fóton az M3-as autópálya mellett az Auchan parkolójában. Noha nem a Forma-1-ben, de a magyar közönség szurkolhat majd hazai versenyzőnek. Az F3-as spanyol Campos Racing színeiben szereplő Tóth László eddig két helyszínen ült autóba, hat futamból a legjobb helyezése a 19. volt, így a fő célja az lehet, hogy hazai pályán bekerüljön a legjobb 15-be. Ami a hétvége időjárását illeti, pénteken és szombaton napos idő várható, vasárnap azonban kisebb zápor beszólhat majd a versenyek alakulásába.

Well done & thank you Seb Vettel, brave & steadfast in your support of the #LGBTQ+ community of Hungary, literally walking the walk as well as talking the talk here in the Hungaroring paddock. #F1 #HungarianGP #WeRaceAsOne #LoveIsLove pic.twitter.com/mutV5Acv4S
— Matt Bishop ????️‍???? (@TheBishF1) July 29, 2021

A hétvége programja

Péntek Első szabadedzés: 11:30-12:30 Második szabadedzés: 15:00-16:00 Szombat Harmadik szabadedzés: 12:00-13:00 Időmérő: 15:00-16:00 Vasárnap Futam: 15:00-tól A hétvége eseményei ezúttal az olimpia miatt a Dunán lesznek láthatóak.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.