Hamarosan a patikákban is lesz az idei influenzaoltásból, akinek ingyenesen jár, már most megkaphatja

 pixabay

A kép csak illusztráció, kép: pixabay

A jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina pedig már elérhető - mondta Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár.

Ilyenkor, amikor még nincs járvány, érdemes kérni az oltást, mert annak csak a beadása után két hét alatt alakul ki a védettség.

Idén is 1,3 millió adag védőoltás áll rendelkezésre a rizikócsoportba tartozók oltásához. Így például a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők kaphatják meg ingyenesen a védőoltást. Rajtuk kívül ajánlott a térítésmentes védőoltás beadatása az egészségügyi intézményekben, valamint az állattartás területén dolgozóknak.   

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint is a betegség ellen a legjobb védekezés az oltás, a szakemberek a járvány csúcsát jövő év elejére, az 5., 6. naptári hétre várják.

Az influenza elleni védőoltás idén is három komponensű, két A és egy B vírusvariánst tartalmaz. Az oltóanyagban nincs élő vírus, így az megbetegíteni nem tud. Az influenzavírus a legváltozékonyabb vírus, ezért kell évente, még a járvány előtt újra kérni az oltást.

A felnőttek számára térítésmentes 1,3 millió adag vakcinán kívül négyezer adag áll rendelkezésre a három év alatti (de fél évnél idősebb) gyerekek oltására is.