Hadigazdálkodás az első világháború alatt

Kedves Barátunk!

 

Újabb beszélgetést rendezünk A múzsákat lelövik, ugye? című sorozatunk részeként, amelyre Önt és ismerőseit is szeretettel várjuk.

 

2016-ban új témákkal, a nagy háború gazdasági és társadalmi következményeivel foglalkozunk. A teljes programot (és az eddigi felvételeket) itt találja, az előző évad beszélgetéseiről készült videóinkat itt tekintheti meg.

 

A múzsákat lelövik, ugye?

Az első világháború gazdasági és társadalmi következményei 5.

 

Részvételi szándékát kérjük, az info@phistory.hu email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!

 

2016. október 19. (szerda) 17:30

 

Hadigazdálkodás az első világháború alatt

 

Vendégeink:

Bódy Zsombor történész, egyetemi docens, Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Pogány Ágnes történész, egyetemi docens, Corvinus Egyetem
 

A beszélgetést vezeti: Egry Gábor

Az első világháború egyik leggyakrabban emlegetett következménye az állami beavatkozás a gazdaságba, illetve a hadigazdálkodás bevezetése. A kereskedelmi blokád politikája, a nagymértékű bankjegykibocsátás, az egyre nagyobb területre kiterjedő állami árszabályozás és elosztás, a hadsereg igényeihez igazodó fejlesztési tervek, vagy éppen a nagy gazdasági blokkokról szőtt álmok kétségtelenül látványos szakítást jelentett az aranystandard és a szabadkereskedelmi liberalizmus (már korábban sem teljesen általános) gazdaságfelfogásával. Ugyanakkor korántsem szükségszerűen jelentett szakítást a kapitalizmussal. A beszélgetés során részben magyar, részben európai példák alapján arra keressük a választ, hogy a háború nyomán bekövetkezett változások rövid és főként hosszú távon hogyan alakították át a gazdaság és a társadalom működését.

 

Helyszín: a Politikatörténeti Intézet II. emeleti könyvtárának olvasóterme (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

EMLÉKEZTETŐ

Anno Filmklub / 1 - Ken Annakin: A halál 50 órája

 

2016. október 12-én (szerdán) 17:00-kor kerül sor a II. világháborúval foglalkozó filmklub évadunk első vetítésére. Ken Annakin A HALÁL 50 ÓRÁJA című 1965-ös filmjéből előadónk segítségével számos olyan problémát bontunk ki, amelyek majd az egész programot végigkísérik.

Vendégünk: LASKA PÁL forgatókönyvíró

A filmről itt olvashat bővebben...

 

cikkfeltöltő: 
GB