Hadházy Ákos a Narancsnak: Milyen optimizmus?! Az ellenzéki pártoknak rendes aktivistahálózatuk sincs

https://magyarnarancs.hu/belpol/hadhazy-akos-a-narancsnak-milyen-optimizmus-az-ellenzeki-partoknak-rendes-aktivistahalozatuk-sincs-120737

A korrupcióellenes ügyészégről szóló aláírásgyűjtés tanulságairól kérdeztük a képviselőt.

Hosszú interjút közlünk Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban.

Hadházyt annak kapcsán kérdeztük, hogy milyen tapasztalatai voltak a végül 680 ezer aláírásnál végződő aláírásgyűjtéssel kapcsolatban, melyek a NER-rel kapcsolatos politizálás sarokkövei szerinte, és hogy milyen állapotban van az ellenzék, amelynek pár része láthatóan önbizalmat nyert a májusi EP-választás után.

false
 

Fotó: Sióréti Gábor

Az ellenzékről azt mondta Hadházy:

„A politikai nyomásgyakorlás és cselekvés jelentőségéről szinte teljesen elfeledkezik az ellenzék. Elhiszik, hogy ha tartanak egy sajtótájékoztatót vagy egy jó interpellációt, az a politika, és ők végeztek is. Ezek persze kellenek, én is számtalan ilyet tartok, de itt nem lehet megállni, ez nem elég. Az ellenzék jó esetben rohan az aktuális disznóság után, és arra hajt, hogy este behívják az Egyenes beszédbe vagy a Klubrádióba, ahol jól fel tud háborodni. Ez hiba.

Pedig nincs olyan hatalom, amelyre ne lehetne eredményesen nyomást gyakorolni. De tudni kell: a kormány sem használta ki minden lehetőségét a diktatúrába vezető úton. Ahogy nőni fog az elégedetlenség, úgy fogja elzárni a nyilvánosság és a demokrácia csapjait. Ezt pedig kizárólag politikai nyomásgyakorlással lehet megállítani. Tüntetések, petíciók, sztrájkok kellenek. Ám ezek csak akkor működnek, ha komolyan gondoljuk és megcsináljuk, nem csak kommunikálunk róla. Volt már itt pár aláírásgyűjtési akció, gondoljon csak bele. LMP: Paks. Jobbik: bérunió. MSZP: maradjunk az unióban. Csakhogy ezek a pártok ezeket nem csinálták meg a szó valódi értelmében, a munka szintjén. Csak tartottak pár sajtótájékoztatót, és kész.

És ez azért történt, mert egyik pártnak sincs komolyan vehető aktivistahálózata. Akadnak olyanok, akiknek az ország bizonyos részein van, de a szomszéd városban már nincs. Továbbmegyek, vannak olyanok a parlamentben – frakciójuk is van –, akiknek néhány tucat embernél többjük sincs. Meg kell nézni pár sajtótájékoztatójukat, felveszik a párt dzsekijét, de ezeken az eseményeken a fizetett frakcióalkalmazottak vannak ott legfeljebb, meg egy-két parlamenti képviselő. Ez a nagyobb pártoknál is probléma.”

A teljes interjút a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja. Ne felejtse el megvásárolni a héten is a lapot vagy fizessen elő rá itt.

 

cikkfeltöltő: 
GB