Ha már az adatoknak sem hihetünk, akkor kiben bízzunk? Kásler Mikósban?

Szép estét mindenkinek! Az EMMI-t ki kellene találni, ha nem lennének. Na jó, a valóság az, hogy embernek nem hiányozna ez a hihetetlenül jól működő, minisztérium alakú Frankenstein, amelynek vezetése már évek óta teljességgel szakmaiatlan és csak olyan nyilatkozatokra képes, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Nem EMMI-re, hanem különálló egészségügyi, oktatási és szociális minisztériumra lenne szükség, csak mivel ezek egyikét sem tartja fontosnak a jelenlegi kormány, ezért ebben reménykedni sincs nagyon értelme. Orbán többszörösen bizonyította már, hogy ez a három, jó esetben az ország legfontosabb minisztériumainak számító tömörülés az, amely legkevésbé hozza lázba a nagyfőnököt. Teljesen mindegy, hogy a társadalom jóléte szempontjából lényegében ezek a legfontosabbak, a kormány számára a nem létező migráció és a migrációval szembeni fellépés mindennél fontosabb.

https://kolozsvaros.com/2020/07/17/ha-mar-az-adatoknak-sem-hihetunk-akkor-kiben-bizzunk-kasler-mikosban/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ha-mar-az-adatoknak-sem-hihetunk-akkor-kiben-bizzunk-kasler-mikosban

De lássuk, miért is kezdtem a ma esti cikket pont ezzel a működésképtelen minisztériummal. Minden azzal kezdődött, hogy kiderült, minden második elhunyt kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust Magyarországon. Erre tényszerű adatok vannak, ez mégsem számít, hiszen mint kiderült, ismételten azok félremagyarázásáról van szó, nem pedig arról, hogy az egészségügy továbbra is romokban van Magyarországon. Az EMMI a következőket reagálta Karácsony Gergely kijelentésére:

A főpolgármester és az ellenzék tudatosan félremagyarázza a tisztifőorvos által jóhiszeműen közölt adatokat.

Szó sincs arról, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött volna meg koronavírussal, ugyanis nemzetközi előírás szerint minden fertőzést, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, azt mind kórházi fertőzésnek kell tekinteni.

Rendben, nem minden negyedik beteg, hanem minden második? Ha már az adatoknak sem hihetünk, akkor kinek higgyünk? Kásler Miklósnak, Semjén Zsoltnak, esetleg Orbán Viktornak? Olyan ez a nyilatkozat, mint amit nemrégiben tettek, miután kiderült, hogy 1000 forint jutalmat kaptak a Veszprémi Tankerületi Központtól az ottani tanárok. Akkor azt mondták, nem annyit kaptak, hanem ekkora értékű, különböző célokra fordítható támogatást. Ezzel lényegében elismerték, amit eddig is tudott mindenki. Teljességgel értelmetlen ilyen szempontból a minisztérium kommunikációja, hiszen megcáfolni nem tudták sem a híreszteléseket, sem az adatokat, mégis úgy nyilatkoztak, mint valami sértett tinédzserek.

Az adatok kikerülése után Karácsony Gergely többek között még a következőket fűzte mondandójához:

Megdöbbentő, hogy Magyarországon több, mint 1000 ember, akik gyógyulni mentek a kórházba, éppen ott fertőződtek meg a betegséggel. 260-an közülük, majdnem az összes halálos áldozat fele, egészségügyi intézményben elkapott vírus miatt vesztette életét. És még nem beszéltünk azokról, akiket a kórházból intézménybe, például idősotthonba visszavitt betegek fertőztek meg önhibájukon kívül egy ostoba és életveszélyes protokoll miatt.

Világos immár, hogy a járvány megfékezése Magyarországon nem az egészségügyi rendszer miatt, hanem annak ellenére következett be.

Eddig is tudtuk, hogy ma Magyarországon azzal, hogy valaki kórházba kerül, az egészségét kockáztatja. Nem elég ugyanis, hogy kénytelen valamilyen egészségügyi probléma vagy baleset miatt meglátogatni egy ilyen intézményt, de még azért is aggódhat, hogy túléli-e azt a pár hetet, amit bent kell tölteni ezen intézmény falai között. Ez nem az orvosok, ápolók hibája, hanem a kormányé, amely GDP-arányosan egyre kisebb összeget fordít az ellátásra. Mert lehet, hogy rendeltek közel 20 000 lélegeztetőgépet és történtek valódi fejlesztések is egyes helyeken a járvány miatt, ezzel azonban nem lehet pótolni az elmúlt 10 év rombolását és hibáit. A véletlen szerencsének és az emberek életösztönének köszönhető csupán, hogy eddig még nem lett akkora tragédia a koronavírus-járványból Magyarországon, mint amitől sokan tartottak.

Vélhetően ha a Pesti úti idősotthonban történt tragédiát is kivizsgálná egy független testület, kiderülne, hogy nem egyszerűen a fenntartó hibájáról van szó, hanem az állam kretén hozzáállásáról is. Nem teszteltek hónapokig, ezért olyanok is elkapták a vírust, akik még ma is élhetnének, ha épkézláb protokollt léptettek volna életbe már a járvány kitörésének idején. Lehet, hogy számszerűen nem volt olyan sok halálos áldozata a járványnak, mint mondjuk Nyugaton, azonban ez önmagában még nem siker, hiszen egy működőképes rendszer még ennél is sikeresebb lehetett volna. Ezt a kormány egyértelműen nem fogja beismerni, hiszen ők sikerként könyvelték el a járvány elleni védekezést, ettől azonban a tények még nem változnak.

Kiadhat az EMMI olyan közleményeket, amilyeneket csak akar, az emberek egy része pontosan tudja, hogy micsoda káosz volt a járvány kezdetén és az azt követő hónapokban is. Nem állítom, hogy mondjuk a harmadik hónapban már ne működött volna a rendszer nagyjából rendben, azonban az azt megelőző időszakban történteket ez nem teszi semmissé. Az ott elkövetett hibákért valakinek vállalnia kellene felelősséget, nem is beszélve a ki tudja hány halálos áldozatot szedő kórházkiürítésről, amelyről Kásler nem kíván beszélni, vagy ha épp meg is említi, akkor is sikerként könyveli el. Nem tehetünk mást, mint hogy imádkozunk azért, hogy a második hullám idején is ekkora szerencsénk legyen, mert az EMMI szakértelmében igen nehéz bízni.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.