Ha a kormány hibázott, ne a diákok fizessék meg az árát!

A Fidesz oktatáspolitikája 2017-ben sokadszor mondott csődöt. Az állandó pénzkidobás, a Rákosi-rendszert idéző államosítás, a politika beszivárgása mellett az ésszerű tervezés hiánya is nehezíti a gyerekek és tanáraik dolgát. Többek közt erre a problémára világított rá nyílt levelében tíz szakgimnazista, akiknek a felhívásához rövid időn belül háromezren csatlakoztak.

Levelükben azt kifogásolták teljes joggal, hogy míg másoknak négy évük volt felkészülni az érettségire, náluk a szakmai tantárgy követelményei négy hónappal a vizsga előtt lettek nyilvánosak. Ez a versenyhátrány akár az egész életükre hatással lehet, például ha a szakmai tárgy eredménye miatt nem veszik fel őket főiskolára és egyetemre.

Hiába fogalmazott meg aggályokat a gyerekek mellett az oktatásért felelős ombudsman is, a Fidesz szokásos arroganciájával lesöpörte az asztalról az érveiket.

Az érettségi tantárgyat eltörölni már nem lehet. Az érettségizők és az érettségi tisztasága érdekében az egyetlen megoldás az eredeti állapot visszaállítása lenne.

Felszólítjuk az oktatáspolitika irányítóit, hogy vegyék tudomásul a problémát, és lépjenek az ügyben. A Fidesznek és az oktatási államtitkárnak pedig vállalnia kell a politikai felelősséget bődületes hibájukért.

Nem szabad, hogy a jobboldal politikai alkalmatlanságáért és sokadik hibájáért a gyerekek fizessenek. Olyan oktatási rendszert kell kialakítani, amely a tehetséget és szorgalmat jutalmazza, és egyenlő esélyt ad minden gyereknek a felemelkedésre, tehetsége kamatoztatására. A 2018-as kormányváltást követően ez lesz az MSZP célja az oktatáspolitikában.

Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság alelnöke - OS

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.