Ha erőszak történik, az Orbán személyes felelőssége!

Ha valaki azt hitte, hogy Orbán uralkodása idején már nincs tovább tolni az alkotmányos rend – egyébként is erőszakosan megrepesztett - határait, akkor figyelmesen kövesse vissza az elmúlt hét eseményeit. A magyar miniszterelnök arról beszélt, amikor az ellene tüntetőkről kérdezték, hogy "viszket a tenyere". A törvényes hatalom birtokosaként, a rendfenntartó erők felett rendelkező "derék keresztény emberként" tehát erős ingerenciát érez arra, hogy kiosszon néhány pofont.

No persze, nem azoknak a szélsőjobboldali csoportosulásoknak, akiknek frissen megválasztott kormányfőként beígérte, hanem azoknak a fiatal embereknek, akik szót emeltek a döntéseivel szemben. Ahogy egy demokráciában normális. Ehelyett – ahogy egy demokráciában abnormális – a kormányfő tenyere viszket, ha a nép nem hajbókol neki.

A fideszes propagandafüzet Magyar Időkben eközben a "pofonos láda kinyitásáról" írnak, amiért holmi "provokáló csicskák" nem hajlandóak betartani "a társadalmi együttélés minimális szabályait" azzal, hogy az utcán akadályozzák az igaz magyarok közlekedését holmi orbánozással. Majd egyszer csak felbukkan egy szimpatikus csecsen férfi – akinek "barátja" van a Parlamentben, cégtársai pedig kormányzati pályázatokon nyernek el megbízásokat – és barátságosan elbeszélget azokkal a fiatalokkal, akik megdobálták a szovjet emlékművet.

Ez lenne az a szabad levegőjű, felvilágosult és európai Magyarország, amelyet akartunk a rendszerváltás idején és amelyért oly sokan életüket adták a szabadságharcokban?

Egy politikai rendszer elrohadását és utolsó levegővételét jelzi, amikor már kopasz verőemberek kellenek ahhoz, hogy megakadályozzanak egy demokratikus népszavazást, vagy amikor elítélt bűnözőkkel kell védeni egy pártszékházat a békés demonstrálóktól. Amikor udvari tollnokok és kormányzati közlönylapok nyílt erőszakot lengetnek be a másként gondolkodókkal szemben, akkor egyértelművé válik, hogy elfogyott az érv, elfogyott a gondolat, elfogyott az erő.  A talán végig sem gondolt veszély ilyenkor az, hogy a plakátokkal, hazug riportokkal, félrevezető propagandával felhergelt és gyűlöletében visszaigazolt tömegben mikor lesz valaki, aki nem csak névtelen kommentekben vagy utcaszéli kiabálásban enged utat a felszított indulatainak.

Amikor lesz valaki vagy valakik, akik viszkető tenyérrel végül kiborítják azt a bizonyos pofonos ládát. Mert igazolást, biztatást kaptak hozzá. Ha bármilyen erőszak történik, ha bármilyen fizikai atrocitás ér a kormánnyal szemben kritikát megfogalmazókat a következő időszakban, az kizárólag Orbán Viktor és az őt fenntartások nélkül kiszolgáló véleményformálóinak felelőssége lesz. Ezt jobb, ha most rögzítjük. Azt mondták, hogy egy szebb, jobb, békésebb országot építenek. Hazudtak és elárulták a hazánkat.

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százharminchetedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő - OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.