Hüvelyes-ügy: a rendőrség beismerte, hogy mulasztott

Hüvelyes-ügy: a rendőrség beismerte, hogy mulasztott

Örkény-Dabas-Budapest, 2016. szeptember 20. kedd (MSZF)

     A rendőrség hétfőn elismerte, hogy nem tájékoztatta a Magyar Szociális Fórumot (MSZF) az augusztus 11-én nyoma veszett Hüvelyes Lajos tartózkodási helyéről, noha a szervezet alapítója, Simó Endre kétszer is kérte rá.

    A beismerés tényét az a vizsgálati eredmény tartalmazza, amelyet a vizsgálattal megbízott rendőrségi informatikai előadó juttatott el a területileg illetékes dabasi rendőrkapitányságra, az pedig a segítségért folyamodó Magyar Szociális Fórumhoz.

   A szakértői vizsgálat eredménye rácáfol az örkényi és a dabasi rendőrség korábbi állításaira, miszerint a tájékoztatást Hüvelyes Lajos hollétéről augusztus 16-án délelőtt 10 órakor e-mailen a segítséget kérő MSZF tudomására hozták. A szakértői tényfeltárás egyszersmind kínos helyzetbe hozza Bundula Csaba terézvárosi alpolgármestert is, aki – vélhetően belső információ alapján - nagy nyilvánosság előtt, a Facebookon azt állította, hogy a rendőrség nem csak hogy eljuttatta az MSZF-nek a tájékoztatást Hüvelyes Lajos hollétéről, hanem az MSZF egyenesen figyelmen kívül is hagyta a rendőrségi üzenetet, sőt „rendőröket rágalmaz meg” (!)

    A 73 éves, mozgáskorlátozott, 81 százalékos rokkant Hüvelyes Lajost a terézvárosi vezetés kezdeményezésére lakoltatták ki 24 négyzetméteres Izabella utcai otthonából július 15-én. Bilincsbe verték és a pomázi pszichiátriára szállították, mert egy orvosnő ön- és közveszélyesnek minősítette. A pomázi Gálfi Béla kórház orvosai megállapították, hogy nem ön- és közveszélyes, és sem kezelésre, sem gyógyszerezésre nem szorul. Hüvelyes Lajos közel egy hónapig élvezte a pomázi kórház vendégszeretetét, mert nem volt hová mennie. Augusztus 11-én VI. kerületi kilakoltatói Pomázról ismeretlen helyre szállították, és megtagadták a tájékoztatást önkéntes fiatal segítőitől, valamint a jogait védő MSZF-től pontos hollétére vonatkozóan. Hüvelyes telefonját is kikapcsolták. Másnap, augusztus 12-én az MSZF a dabasi rendőrkapitányság segítségét kérte Hüvelyes Lajos tartózkodási helyének kiderítéséért, mert – Bundula alpolgármester interneten közreadott fényképei alapján – feltételezte, hogy Tatárszentgyörgyre vitték egy házba, melynek címét eltitkolták. Rendőrségi válasz híján az MSZF augusztus 16-án a házat ábrázoló fényképet és Hüvelyes Lajos személyes fotóját is eljuttatta Dabasra, de arra sem kapott választ sem írásban, sem telefonon. Augusztus 20-án önkéntes segítők csoportja kelt útra, hogy a házról készült fotó alapján azonosítsák az idős férfi tartózkodási helyét. Meg is találták a házat, de üresen állt, mert a VI. kerületi önkormányzat nem szervezte meg a rászoruló férfi állapotának megfelelő gondoskodást, a rosszul látó Hüvelyes elesett és egy napig a padlón feküdt, míg nem szomszédjai a jajveszékelésére lettek figyelmesek. Mentők szállították a Jahn Ferenc dél-pesti kórház csepeli krónikus belgyógyászatára, ahol csaknem két hétig éhségsztrájkot folytatott a vele szemben tanúsított embertelen bánásmód miatt, és ahol mindmáig tartózkodik. Orvosai megismételték a pomázi orvosok diagnózisát: nem szorul kezelésre, sem gyógyszerezésre pszichiátriai okokból, ott tartózkodása kizárólag szociális célú: ugyanis nincs hová mennie.

    Az MSZF először augusztus 26-án kapott választ a dabasi rendőrségtől Hüvelyes Lajos tartózkodási helyéről, egy héttel azután, miután civil segítői a csepeli elfekvőben rábukkantak a meghurcolt emberre.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.