Hüvelyes-ügy: Panasz rendőri intézkedés elmulasztása miatt

Budapest, 2016. szeptember 5. hétfő (MSZF)

A Magyar Szociális Fórum panaszt tett a rendőrségen hatósági intézkedés elmulasztása miatt. A rendőrség ugyanis nem segített a tíz napig nyoma veszett, majd egy elfekvőben fellelt Hüvelyes Lajos terézvárosi kilakoltatott felkutatásában. Az emberjogi szervezet vizsgálatot kért az ügyben – tudatta a panaszt tevő MSZF hétfőn.

    Simó Endre, az MSZF alapító-szervezője az illetékes hatósághoz eljuttatott megkeresésében emlékeztetett arra, hogy Hüvelyes Lajos hollétét civil nyomozással derítették ki augusztus 20-án. A 73 éves rokkant fiatal segítőtársai azért voltak kénytelenek maguk lépni az idős ember felkutatásáért, mert Terézváros önkormányzata megtagadta tőlük a tájékoztatást arról, hogy hová vitték Hüvelyes Lajost a pomázi Gálfi Béla kórház I. sz. pszichiátriájáról, ahol július 15-i kényszer kilakoltatását követően csaknem egy hónapon át tartották annak dacára, hogy orvosai szerint nem szorult sem pszichiátriai kezelésre, sem gyógyszerezésre.

   A helyhatóságok elzárkózása miatt a tájékoztatástól az MSZF a rendőrséghez fordult, kétszer is segítségét kérve az eltűnt személy felkutatásához, de választ csak augusztus 26-án kapott, egy héttel azután, miután a fiatal segítőkből álló csoport egy csepeli elfekvőben bukkant rá Hüvelyes Lajosra. Első, augusztus 12-i segítségkérésében az MSZF tájékoztatta a rendőrséget, hogy a keresett személyt augusztus 11-én Pomázról állítólag Tatárszentgyörgyre szállították, de az érintett terézvárosi és tatárszentgyörgyi polgármesteri hivatal egyike sem volt hajlandó megadni tartózkodási helyét. Megtagadták az információt az önkéntes családsegítőktől, és a jogaiért kiálló MSZF-től.

    A rendőrségnek augusztus 17-én továbbított második megkeresésében az MSZF szervezője emlékeztette az illetékeseket, hogy nem kapott választ első segítségkérésére, ezért fényképekkel is segített a rendőrségnek, hogy mielőbb felkutathassa Hüvelyes Lajost. A rendőrség rendelkezésére bocsátott felvételek Hüvelyes Lajosról és arról a tatárszentgyörgyi házról készültek, ahová – a VI. kerület állítása szerint – a rokkantat elvitték. (A fényképet Bundula Csaba terézvárosi alpolgármester tette közzé az Interneten, cím megjelölése nélkül.)

     Mivel a civilek két héten át semmilyen segítséget sem kaptak a rendőrhatóságtól az eltűnt személy felkutatásához, és végül is maguk kerítették elő a magára hagyott idős embert, az MSZF panasszal élt a rendőrségnél intézkedés elmulasztása miatt.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

cikkfeltöltő: 
GB