Hüvelyes-ügy: Panasz rendőri intézkedés elmulasztása miatt

Budapest, 2016. szeptember 5. hétfő (MSZF)

A Magyar Szociális Fórum panaszt tett a rendőrségen hatósági intézkedés elmulasztása miatt. A rendőrség ugyanis nem segített a tíz napig nyoma veszett, majd egy elfekvőben fellelt Hüvelyes Lajos terézvárosi kilakoltatott felkutatásában. Az emberjogi szervezet vizsgálatot kért az ügyben – tudatta a panaszt tevő MSZF hétfőn.

    Simó Endre, az MSZF alapító-szervezője az illetékes hatósághoz eljuttatott megkeresésében emlékeztetett arra, hogy Hüvelyes Lajos hollétét civil nyomozással derítették ki augusztus 20-án. A 73 éves rokkant fiatal segítőtársai azért voltak kénytelenek maguk lépni az idős ember felkutatásáért, mert Terézváros önkormányzata megtagadta tőlük a tájékoztatást arról, hogy hová vitték Hüvelyes Lajost a pomázi Gálfi Béla kórház I. sz. pszichiátriájáról, ahol július 15-i kényszer kilakoltatását követően csaknem egy hónapon át tartották annak dacára, hogy orvosai szerint nem szorult sem pszichiátriai kezelésre, sem gyógyszerezésre.

   A helyhatóságok elzárkózása miatt a tájékoztatástól az MSZF a rendőrséghez fordult, kétszer is segítségét kérve az eltűnt személy felkutatásához, de választ csak augusztus 26-án kapott, egy héttel azután, miután a fiatal segítőkből álló csoport egy csepeli elfekvőben bukkant rá Hüvelyes Lajosra. Első, augusztus 12-i segítségkérésében az MSZF tájékoztatta a rendőrséget, hogy a keresett személyt augusztus 11-én Pomázról állítólag Tatárszentgyörgyre szállították, de az érintett terézvárosi és tatárszentgyörgyi polgármesteri hivatal egyike sem volt hajlandó megadni tartózkodási helyét. Megtagadták az információt az önkéntes családsegítőktől, és a jogaiért kiálló MSZF-től.

    A rendőrségnek augusztus 17-én továbbított második megkeresésében az MSZF szervezője emlékeztette az illetékeseket, hogy nem kapott választ első segítségkérésére, ezért fényképekkel is segített a rendőrségnek, hogy mielőbb felkutathassa Hüvelyes Lajost. A rendőrség rendelkezésére bocsátott felvételek Hüvelyes Lajosról és arról a tatárszentgyörgyi házról készültek, ahová – a VI. kerület állítása szerint – a rokkantat elvitték. (A fényképet Bundula Csaba terézvárosi alpolgármester tette közzé az Interneten, cím megjelölése nélkül.)

     Mivel a civilek két héten át semmilyen segítséget sem kaptak a rendőrhatóságtól az eltűnt személy felkutatásához, és végül is maguk kerítették elő a magára hagyott idős embert, az MSZF panasszal élt a rendőrségnél intézkedés elmulasztása miatt.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.