A hírlapi kacsák kitalálói

LeMonde Diplomatique hírlevele

Írta: Pierre Rimbert

fake news wpost 300x182Hillary Clintonnak az amerikai elnökválasztáson elszenvedett veresége óta New York, London vagy Párizs lapkiadó fejedelmei felfedeztek egy ijesztő igazságot: a média hazudik. Persze nem ők: a többiek. Így az amerikai ultrajobboldalhoz közeli honlapok vagy a Macedóniából érkező obskúrus blogok és más trollok, akik rengeteg hamis hírt terjesztenek például azt, hogy az igazságügyminiszter elrendelte, hogy „azonnal töröljenek minden tetoválást, amely a konföderációs zászlót jelképezi”, vagy hogy a pápa Donald Trumpot támogatja, Clinton asszony pedig egy, a washingtoni Comet Ping Pong pizzéria hátsó szobájában működő pedofil hálózatot irányít. Ezek a hatásvadász írások, amelyek a Facebookon, Twitteren és a Google-on terjednek, szerintük eltorzítják azoknak az egyszerű lelkeknek az ítélőképességét, akik nem olvassák a New York Timest.

Nem is kellett ennél több a becsületes sajtónak, hogy megfújja az ellenállás harsonáit. „Szakmánk megbízhatósága, sőt léte is veszélybe került – véli Christiane Amanpour, a CNN sztárriportere 2016. november 22-i cikkében. Az újságírás és maga a demokrácia vannak halálos veszélyben.” Ezt a véleményt osztja a New York Times is, amely hosszú vezércikket jelentetett meg „Igazságok és hazugságok a Trump-korszakból” (2016. december 10.) címmel, amelyben a közösségi hálózatokat hibáztatja, és azon siránkozik, hogy a nép teljesen közömbös a megbízható hírforrások iránt (ez maga a New York Times lenne). Sajnos, a cikk online változata véletlenül egy kifejezetten „fake news-t” – hamis híreket – terjesztő lap reklámja mellett jelent meg, amely épp Alec Baldwin színész halálhírét keltette. Ha hinni lehet a Washington Postnak,[1] a hamis újsághírek járványa inkább egy „kifinomult propagandakampány” része, amelyet Oroszország irányít. Ám a lap nyomozása annyira gyenge forrásokra támaszkodik, hogy a „fake news egyik vegytiszta esetének” lehet tekinteni – ahogy azt Glenn Greenwald állítja (The Intercept, 2016. november 16).

Teljesen érthető: Trump felbukkanása előtt a demokrácia és az igazság a virágkorát élte. Igaz persze, hogy a média a hirdetésekből élt, amelyek jólétet és egészséget ígértek a Coca Cola fogyasztóinak és persze bőven közölték a hírügynökségek által gyártott „híreket”. De vannak „hamis hírek”, amelyeket „információknak” neveznek, hiszen hivatásos újságírók jóhiszeműen közlik le őket. Na, ők voltak azok, akik félrevezették az egész bolygót 1989 decemberében, a hamis tömegsírok hírével Temesvárott, Romániában. Vagy ők kürtölték szét minden ellenőrzés nélkül 1990 októberében, azt a mesét, hogy iraki katonák elpusztították Kuwait Cityben a szülőotthonok inkubátorait – ezzel készítették elő a világ közvéleményét a katonai beavatkozásra.[2] Ők azok is, akik a Le Monde főoldalán leplezték le (1999. április 8-án és 10-én) a szerbek által kifundált „Fer à cheval (Lópatkó)” tervet a koszovóiak „deportálására” – az ötletet egyébként a német titkosszolgálatok találták ki, hogy törvényes alapot teremtsenek Belgrád bombázására.[3] És ne felejtsük a New York Times, vagy a Washington Post és a Wall Street Journal kiválóságait sem, akik 2003-ban terjesztették a hírt az Irakban levő tömegpusztító fegyverekről, hogy elindíthassák a háborút.

Most összeomlott a befolyásolási monopóliumuk, és fel vannak háborodva: a dezinformáció nehézsúlyú bajnokai méltatlankodnak, hogy kezdő motorosok engedély nélkül, sőt ellenükre vezetik meg a közvéleményt.

 

Fordította: Hrabák András

Craig Timber: Russian propaganda effort helped spread “fake news” during election, experts say  [Szakértők szerint az orosz propaganda segített a választások idején terjeszteni a “hamis híreket”], The Washington Post, 2016. november 24.

[2] Lásd angolul https://en.wikipedia.org/wiki/Nayirah_(testimony) vagy franciául https://fr.wikipedia.org/wiki/Affaire_des_couveuses_au_Kowe%C3%AFt – a ford. megj.

[3] Lásd angolul https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Horseshoe vagy franciául https://fr.wikipedia.org/wiki/Plan_Fer-%C3%A0-cheval – a ford megj.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.