Hétfőtől lezárják a Keletit: ilyen változásokra készülhetsz

(forrás: Wikipédia)

Május 13-ától, hétfőtől két hétre lezárják a Keleti pályaudvart karbantartás miatt. A munkák ideje alatt az érintett vonatok - nem meglepő - másik pályaudvarra érkeznek, illetve másikról indulnak, érdemes tájékozódni, hogy hová/honnan - tanácsolja a MÁV. 

A karbantartás idején a BKK elfogadja az érvényes vasúti bérleteket, igazolványokat a 37 és a 37/a villamosokon a Blaha Lujza tér és a Sörgyár között. Ezek a villamosok és a 4-es metró gyakrabban jár ebben a két hétben. 

A teljes költség mintegy 2,1 milliárd forint, ebből a csarnokban  ledes tájékoztatót tesznek ki, cserélik az aszfaltot 8670 négyzetméteren, a használaton kívüli bódék és pavilonok megszűnnek, cserélnek 1200 méteren ágyazatot és 700 méternyi sínt, plusz a közlekedésbiztonságot is javítják. A cél mindezzel az, hogy kevesebb legyen az üzemzavarok, meghibásodások száma, így pontosabban közlekedhessenek a vonatok - reméljük, ez sikerül.

A főbb vonalak közlekedése az alábbiak szerint módosul:

  •    A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon a gyorsvonatok Kőbánya-Kispestig járnak, a soproni és a szombathelyi IC-k és a railjetek Déli pályaudvaron fordulnak meg, néhány nemzetközi vonat szintén a Déli pályaudvarra és a Kelenföldi állomásra érkeznek. A pécsi vonal IC-i Kelenföldről indulnak és oda érkeznek.
  •     A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon a karbantartástól függetlenül módosított menetrend érvényes, az IC pótlóbuszok továbbra is a Verseny utca és Hatvan között járnak, az eddig a Keletibe közlekedő gyors és sebesvonatok helyett buszok járnak a Stadion buszpályudvarról Hatvanig. 
  •     A Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonalon a szolnoki zónázó és a naponta közlekedő sülysápi vonatok Kelenföldig mennek, a munkanapokon járó sülysápi, nagykátai és szolnoki vonatok Kőbánya-felsőn fordulnak, a naponta reggel közlekedő szolnoki és nagykátai személyvonatok Kelenföldig mennek. A békéscsabai IC-k és gyorsvonatok a Nyugatiba érkeznek majd.
  •     A Budapest és Záhony között közlekedő sebes vonatok csak Szolnok és Záhony között járnak, Szolnokon át lehet szállni a Nyugati pályaudvar és Békéscsaba  között járó távolsági vonatokra.
  •     Piliscsaba és Pécel között kísérleti jelleggel a Budapest körvasúton is járnak majd vonatok, ezen a részen Üröm és Rákoscsaba között Budapest bérlettel is fel lehet szállni.

A Thököly útra nyíló pénztárban belföldi jegyeket is lehet majd venni a munkák ideje alatt.