Hétfőtől újra nyitva a Keleti – további fejlesztések jönnek

 MÁV Zrt.)

A megújult utascsarnok (forrás: MÁV Zrt.)

  •  MÁV Zrt.)
  •  Máthé Zoltán - MTI)

Hétvégén befejeződik a kéthetes karbantartás a Keletiben, így május 27-én, hétfőn hajnalban újraindulhat a menetrend szerinti vonatközlekedés. A naponta több mint 30 ezer utast fogadó pályaudvar megszépülése itt azonban nem ér véget, 2020-ban a régi pénztárak helyén korszerű utascentrum épülhet – jelentette be Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Keleti pályaudvaron az elmúlt két hétben többek között újraaszfaltozták az utasperonokat a csarnok egész területén, új, modern, ledes utastájékoztató kijelzőfalat telepítettek, korszerűsítették a térvilágítást, lebontották a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat. A pályaudvar teljes hálózatán javították a vasúti pályát, és elvégezték a szükséges beavatkozásokat a felsővezetéki hálózaton. „Az elvégzett munkáknak köszönhetően javul a pályaudvar szolgáltatási színvonala, a menetrendszerinti közlekedés és az eddigieknél jobban el lehet majd kerülni az esetleges üzemzavarokat” – mondta az elnök-vezérigazgató. Hozzátette: még idén megújítják a pályaudvar vizesblokkjait is.

Homolya Róbert azt is elmondat, hogy a nagy forgalmú pályaudvaron további fejlesztéseket tervez a vasúttársaság. A tervek szerint egy új utascentrum épül, „így az utasoknak a jövőben nem kell a pályaudvaron a széttagolt értékesítési pontok között ingáznia, helyette egy helyen lesz lehetőség a menetjegyváltással, és az utazással kapcsolatos ügyek intézésére” – tette hozzá.

Az új utascentrum látványterve

Az utascentrum a peronszint alatt, a jelenlegi belföldi pénztárak és a pénztárak előtti terület teljes átépítésével valósulhat meg. Kilenc pénztári és két ügyfélszolgálati munkahely kap majd helyet, így a belföldi- és a nemzetközi menetjegy-értékesítésen túl az információs- és az ügyfélszolgálati iroda is itt működhet tovább. Helyet kap még egy szolgáltatásértékesítő iroda, ahol a csoportos utazásokkal kapcsolatos igényeket intézik majd. A nemzetközi jegyváltást segítve az utascentrumban elhelyeznek egy önkiszolgáló nemzetközi jegyvásárlási pontot is.

Az utasok gyorsabb kiszolgálása érdekében ügyfélhívó irányítja majd a megfelelő munkaállomáshoz a várakozó utasokat, és terv szerint a jegyautomaták számát is növelik a jelenlegi 14-ről 26-ra. Annak érdekében, hogy az utasok kényelmesen meg tudják közelíteni a peronokat mozgólépcső és lift is épül.

Mint megtudtuk, jelenleg az építési engedély beszerzéséhez szükséges tervezést végzik, október elején indulhat meg a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás, és 2020 tavaszán kezdődhet meg az utascentrum építése. A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával valósulhat meg.