Háromezer magyar művész tiltakozik Semjén Zsolt terve ellen

https://index.hu/kultur/2019/06/12/ismetlesi_jogdij_eloadomuveszi_jogvedo_iroda_egyesulet_tiltakozas/

Közel háromezer magyar színész, zenész, táncos és artista petíció aláírásával tiltakozik az ismétlési jogdíjak megszüntetése ellen.

Az előző héten az Index is beszámolt arról, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes médiaszabályozást átíró törvényjavaslata az ismétlési jogdíjat is érinti, így a június 4-én benyújtott törvénytervezet elfogadása esetén a magyar színészszakma súlyos milliókkal károsodhatna.

KAPCSOLÓDÓ

Milliókkal kopasztaná meg a magyar színészeket a kormány

Milliókkal kopasztaná meg a magyar színészeket a kormány

Semjén szerint túl sok pénzt kapnak az ismétlések után, a Szomszédok színészei is tiltakoznak.

A petícióhoz az Előadóművészi Jogvédő Iroda és az Artisjus kezdeményezésére az előadóművészek iránti szolidaritásuk kifejezéséül magyar zeneszerzők és szövegírók is csatlakoztak. Az aláírók arra kéri a törvénytervezet előterjesztőit, vonják vissza a több mint tízezer előadót sújtó javaslatokat.

Az ismétlési jogdíj megszüntetése kizárólag a magyar színészeket, zenészeket, táncosokat fosztja meg egy bevételi forrástól. A módosítás semmissé tenné azt a nemzetközi sikert is, amivel az EJI a világon elsőként egy globális internetes zeneszolgáltatóval szemben elérte, hogy a magyar előadók felvételeit csak az egyesület engedélyével lehet használni. A tét több tízmillió stream (internetes meghallgatás), és az ezek után az ugyancsak döntően magyar előadóknak járó jogdíj. Az eddigi eredményeket a törvényjavaslat visszájára fordíthatná, és a multinál hagyná a magyar művészeknek járó jogdíjat

– idézi az MTI az EJI szerdai közleményét.

KAPCSOLÓDÓ

Fizet a Deezer a több tízmillió magyar stream után

Fizet a Deezer a több tízmillió magyar stream után

Megegyezéssel zárult a Előadóművészi Jogvédő Iroda és a Deezer öt éve indított próbapere.

Az ismétlési jogdíj intézményét 35 évvel ezelőtt harcolták ki a magyar előadóművészek, 10 évvel később pedig a magyar parlament törvénybe is iktatta. Az EJI szerint az ismétlési jogdíj jó az előadóművészeknek és jó a televízióknak is, mivel az ismétlések révén az új műsorok árának töredékéért jutnak garantáltan sikeres produkciókhoz.

A közlemény kitér arra is: a két nagy kereskedelmi televízió, a TV2 és az RTL Klub ezen a jogcímen soha nem fizetett jogdíjat, míg 2018-ban a közmédia 150 millió forint jogdíj fizetése mellett csaknem ötezer műsort, 218 ezer műsorpercet ismételt meg, az egy percre jutó jogdíj mértéke 695 forint volt.

cikkfeltöltő: 
GB