Gyurcsány pártja bedobná magát a nemrég lekollaboránsozott Szél Bernadettért

http://nepszava.hu/cikk/1152090-gyurcsany-partja-bedobna-magat-a-nemreg-...

 

 

Öt százalékkal kellene megugrania Szél Bernadettnek az MSZP, a DK és az LMP összesített, 2014-es eredményét, ha el akarja hozni a második Pest megyei választókerületet. Javában megy a visszalépési matek.

Egy közismert választójogi szakértővel, Tóth Zoltán egykori belügyi államtitkárral hódítaná meg a Pest megyei kettes választókerületben lakók szívét az MSZP és a DK. Pontosabban az utóbbi, ugyanis a két párt megállapodása értelmében itt a Gyurcsány-formáció állíthat jelöltet. Akinek elvileg Szél Bernadett-tel kellene megharcolni a szavazatokért. És a pálya az LMP elnökének lejt, hiszen személyes népszerűsége – a Vasárnapi Hírek által a Publicus Intézettől megrendelt mérés szerint – 44 százalék. Azaz nagy eséllyel ő tűnik az emberek szemében erős kihívónak – márpedig a kutatások azt bizonyítják: ha valakiről a választók elhiszik, hogy változtathat, akkor félreteszik a párthűséget, és átszavaznak.

Nem véletlen, hogy – amint azt a HVG is írja – a Közös Ország szervezte „jelöltgyűlésen” a budaörsi polgármester egyetlen kérdést szegezett az indulóknak: összefognak-e. És a jelek szerint a DK értette a polgármester, illetve az idők szavát, ugyanis Tóth Zoltán arról beszélt, hajlandó visszalépni, ha a pártvezetők megalkusznak, de az LMP-nek is adnia kell valamit. És a kérés alapvetően jogos, hiszen a 2014-es eredmények azt mutatják: Szél majdnem 11 százaléknyi voksot szedett össze, míg az együtt induló baloldali pártok jelöltje több mint 27 százalékot. Azaz valóban az MSZP-DK bázis lehet a királycsináló. Persze ehhez az kell, hogy Szél legalább 5 százalékkal múlja felül a 2014-es, összesített 38 százalékos eredményt.

Felkészültség híján

Szükség esetén a Momentum jelöltje is visszalép, de legalább átgondolja. Szemző Áron a nyugdíj- és adórendszerről szóló közönségkérdésekre nem válaszolt, mondván nem érzi magát elég felkészültnek.

cikkfeltöltő: 
GB