Gorillakölyök karácsonyra

 Matus Attila)

Az anyaállat és a pici (fotó: Matus Attila)

December 23-án reggelre egy gorillakölyök született a fővárosi állatkertben. A kicsit már láthatjátok N’yaoundával, az anyaállattal és a csapat másik négy tagjával együtt.

A gorillakölyök anyja a 17 esztendős N’yaounda már tapasztaltnak mondható, hiszen egy másik kölyköt már sikeresen felnevelt. Mostani kölykét is féltő szeretettel és gondoskodással veszi körül. A kicsiről persze azt még nem tudni, hogy milyen nemű.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta foglalkoznak gorillákkal, s az idők során – a mostani kicsit is beleszámítva – összesen öt gorillakölyök született Budapesten. Az 1992-ben született Dango, az 1996-os születésű Gorka és a 2000-ben világra jött Ebobo már „kirepültek a szülői házból”, felnőttek, s azóta Madrid, Shanghaj, illetve Barcelona állatkertjeinek gorilla csapatában töltenek be fontos szerepet. Az 2010 januárjában született Bongo viszont ma is Budapesten látható – adta hírül az állatkert.

A budapesti gorillacsapat a kicsivel együtt már hat főt számlál: Golo, a csapat vezérhímje, aki egyben a kölyök apja is, valamint Liesel, az idősebb nőstény, akinek 40. születésnapját az idén ünnepeltük, 1989 óta laknak nálunk. Van továbbá két fiatalabb nőstény állat, Iringa és N’yaounda (utóbbi a mostani kölyök anyukája), és természetesen a két fiatal állat, a januárban nyolcadik születésnapját ünneplő Bongo és a most született jövevény.


(fotó: György László)