A gazdagoknak jó iskola, a középosztálynak szakiskola jár ...

A Fidesz a gazdagok pártjaként az egyetemisták után a középosztály gyerekeit is röghöz kötné, és elzárná előlük a felemelkedés útját. Palkovics László államtitkár felvetése alapján ugyanis korlátozni akarják, hány gyerek szerezhet Magyarországon gimnáziumi érettségit, és központilag szabná meg, hányan tanulhatnak szakközépiskolában, szakgimnáziumban és gimnáziumban.

Ma a versenyképes tudás, a biztos állás és jó fizetés egyre inkább a minőségi oktatás függvénye. A Fidesz az adópolitikával egyébként is agyontámogatott gazdagok gyerekei számára jó iskolát, az egyre szűkülő középosztály gyerekeinek pedig kötelező, mára szándékosan lebutított szakiskolát szán a jövőben. Ez lényegében kinyírja a középosztályt Magyarországon.

Az MSZP szerint a Fidesz-kormány a saját országa ellen harcol, amikor csökkenti a gimnáziumi férőhelyek számát és azért küzd, hogy minél kevesebb gyerek kerüljön a felsőoktatásba. Magyarország gazdasága akkor lesz versenyképes, a több mint négymillió nincstelen magyar állampolgár akkor tud kiemelkedni a szegénységből, ha minél több gyerek számára biztosított a gimnáziumi érettségi megszerzésének lehetősége.

A XXI. században az automatizáció miatt egyre kevesebb szakmunkásra és egyre több magas képzettséggel rendelkező munkavállalóra van szükség – nem beszélve arról, hogy az ország általános műveltségének, szellemi erejének sem tesz jót, ha a gyermekek túlnyomó többsége nem tanul megfelelő mennyiségben közismereti és természettudományos tárgyakat.

MSZP a 2018-as kormányváltás után azért fog dolgozni, hogy a legszegényebb tömegek számára is elérhető legyen a gimnáziumi érettségi, és 2020-ig minden negyedik magyar fiatal diplomát szerezhessen.

Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság alelnöke - OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.