A gépjárműadó elvétele miatt 550 milliós, az ingyenes parkolás miatt 1 milliárd forintos bevételkiesésre számít az önkormányzat

(fotó: ittlakunk.hu)

A koronavírus-járvány kapcsán az ittlakunk.hu összeállítást készít a budapesti kerületi önkormányzatok anyagi helyzetéről. Ennek kapcsán a XIII. kerület jegyzőjét is megkérdeztük, mennyivel csökken a kerület bevétele a gépjárműadó elvonása, illetve egyéb források kiesése miatt és tervezi-e az önkormányzat hitel felvételét?

2020-ban várhatóan / minimálisan mennyivel csökkenhet a kerület költségvetése?

Az Önkormányzat költségvetésének csökkenése jelenleg csak a már ismert tételek alapján prognosztizálható (lásd következő kérdés). Ezzel ellentétes irányú mozgást okoz, hogy a 2020. évi költségvetésben elfogadott kiadások teljesítésén túl a veszélyhelyzettel kapcsolatos kiadásaink növekedésére számítunk.

Mennyivel csökkennek a kerület bevételei a gépjárműadó elvétele miatt, a koronavírus idején a parkolás ingyenessé tétele miatt, mennyivel a parkolási bírságok megszűnése miatt, illetve egyéb fontos tényezők miatt?

A gépjárműadó bevétel elvétele miatt 550 millió Ft-os, a parkolásnál 1 milliárd Ft-os bevételkiesést prognosztizálunk. A parkolási bírságbevételre való utalás számomra értelmezhetetlen, hiszen nem a bírságolás a cél, hanem a szabályos parkolás, az önkéntes jogkövetés. Összességében a többi tényezőt is figyelembe véve (bérleti díjak, közterület-használati díjak, központi támogatások, jegybevételek, idegenforgalmi adó, stb.) legalább 4-5 milliárd Ft-os bevételcsökkenéssel számolunk.

Mit terveznek változtatni a kiadási oldalon? Min tudnak spórolni?

Az év közben felmerülő többletkiadások fedezete és a tervezett bevételek csökkenése miatti bevételkiesés - az államháztartásról szóló törvény rendelkezése szerint - a költségvetés tartalékaiból fedezendő. Amennyiben a tartalékok nem biztosítanák a költségvetés egyensúlyát, a kiadások csökkentése lehet a következő lépés, de ilyet jelenleg nem tervezünk. Az Önkormányzat célja az önkormányzati közszolgáltatások folyamatos, a XIII. kerületben élők számára megszokott színvonalon való biztosítása.

Tervezik-e hitel felvételét? Ha igen, mikor és mekkora hitelt tervez felvenni a kerület?

Nem tervezünk.