Figyelem! Katasztrofális időre számítsatok!

A magasabban fekvő területeken és a Balaton térségében vasárnap akár 125-140 kilométeres széllökésekre is számítani kell - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombati veszélyjelzésében.

A szolgálat vasárnapra a viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyére harmadfokú piros figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Az OMSZ azt írta, vasárnap a déli órákban egy gyors mozgású hidegfront halad át az ország felett észak-déli irányban, a délelőtti órákban viharos 60-85 kilométeres széllökések lehetnek, amelyek később többfelé 70-150 kilométeressé is erősödhetnek.

Az Időkép szerint a hegyekben vasárnap akár hó is eshet.

Szombaton felhős időre kell készülni. A felhőkből elszórtan gyenge csapadék, zápor előfordulhat. A Dunántúlon lehet szelesebb az idő, itt az élénk északnyugati szelet, északnyugaton erős, helyenként viharos lökések kísérhetik. Visszaesik a hőmérséklet, délután 9-14 fok valószínű.

Vasárnap kifejezetten szeles, hideg időre van kilátás. A délután folyamán egy markáns hidegfront érkezhet északnyugat felől, mely több fokkal hidegebb levegővel árazthatja majd el a Kárpát-medencét. 

A hideg levegő viharos, helyenként orkán erejű északnyugati széllel és helyenként jelentősebb mennyiségű csapadékkal érkezik meg. A legnagyobb széllökések a 120-140 km/h-t is elérhetik. Szedjük be a virágokat és ne álljunk autónkkal fák alá!

A felszín közeli csúcshőmérséklet északon helyenként még a 10 fokot sem éri majd el, de a magasban is jelentős lehűlés megy végbe. A legfrissebb előrejelzések szerint a 700-1500 m közötti szinteken akár fagypont alá is süllyedhet a hőmérséklet, emiatt magasabb hegységeinkben az esőt estétől átmenetileg havas eső, havazás is felválthatja, megmaradó, összefüggő hóréteg azonban várhatóan nem fog kialakulni - írja az Időkép.