A fideszesek betiltanák a melegfelvonulást

A kormánypárt hívei a legelutasítóbbak, ha a homoszexuális párok regisztrált élettársi viszonyának, házasságkötésének engedélyezéséről van szó vagy arról, hogy gyereket fogadhassanak örökbe – derül ki a Publicus Intézet felméréséből.

https://nepszava.hu/3127295_a-fideszesek-betiltanak-a-melegfelvonulast

Az utóbbi hetekben a gyermekek szexuális nevelésével foglalkozó, június közepén elfogadott kormányzati törvénycsomag miatt több közvéleménykutatás próbálta megrajzolni a magyar társadalom hozzáállását a homoszexualitáshoz. A Závecz Research nemrég azt mérte, hogy a közvélemény 56 százaléka elfogadó, de a Publicus Intézet lapunk kérésére végzett kutatása alapján csak 45-47 százaléka tartja természetesnek, ha egy homoszexuális párral találkozik. A június végén majdnem 1500 fős reprezentatív mintán végzett telefonos és online kutatás azt mutatta, az azonos neműek közötti kapcsolatot a kormánypárti válaszadóknak mindössze 13-15 százaléka tartja természetesnek, az ellenzékieknek viszont a 68-70 százaléka – a leszbikus kapcsolat minimálisan elfogadottabb -, de a tolerancia egyre csökken, ahogy a távoli ismerősöktől a közvetlen családtagok felé közelítünk. Szomszédként vagy munkatársként minden szocialista és momentumos szavazó elfogadna egy meleg párt, de a jobbikosok a kormánypárti szavazóknál is kisebb arányban tudják ezt elképzelni. Az elutasítás egy családtag esetében már majdnem 40 százalékos a Jobbik szavazói körében, általában pedig a férfiak, a szakmunkások, a 30-44 év közöttiek a legkevésbé elfogadók.

Azt a magyar társadalom 77 százaléka támogatja, hogy a homoszexuális párok regisztrált élettársi viszonyban élhessenek, s a házasságkötést és az örökbefogadást is sokan, a válaszadók 62 százaléka fogadja el, de a kormánypárti szavazók óriási arányban, a jobbikosok és a vallásosok pedig ehhez képest mérsékeltebben de minden kérdésben elutasítóbbak az ellenzéknél. A fideszesek 42 százaléka nem ért egyet a regisztrált élettársi kapcsolat engedélyezésével (ez a jobbikosoknál 35 százalék), 78 százalékuk a házasságkötésükkel (a jobbikosoknál ez a mutató 43 százalék), 80 százalékuk azzal, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe (a jobbikosoknál ez 44 százalék).  A társadalom megosztottságára jellemző, hogy miközben a válaszadók nagy többsége szerint fontos, hogy az emberek megtanulják elfogadni a homoszexualitást, majdnem negyedük még azt sem engedné meg, hogy a gyereke egy meleg pár által nevelt társával barátkozzon. A kormánypárti szavazók több mint fele pedig egyszerűen visszataszítónak és természetellenesnek nevezte a homoszexualitást, ez az arány az összes megkérdezett körében 22 százalék.

A válaszok hátterében azt találták a Publicus Intézet munkatársai, hogy a magyarok harmada biztos benne: ismerősei, barátai, munkatársai között nincs egyetlen homoszexuális személy sem, de a többségnek (57 százalék) van ilyen ismerőse, s a megkérdezettek 6 százaléka felelte azt, hogy ő maga is az. A közvélemény-kutatás ugyan még a gyermekvédelminek nevezett országos népszavazás bejelentése előtt készült, de a kormánypárti választók negyede már akkor meghatározónak nevezte a reklámok és a propaganda szerepét a homoszexualitás kialakulásában, míg az ellenzékhez húzóknak mindössze egyetlen százaléka tulajdonított jelentőséget ezeknek. A közvélemény nagyobb része úgy gondolja, a kormány azért tolta el a homoszexualitás elutasítása felé az eredetileg pedofilellenesnek indult törvénymódosítást, hogy megossza az ellenzéket. Ez annyiban sikeresnek látszik, hogy a másságot a kormánypártoknál is erősebben elutasító Jobbik megítélése a többi ellenzéki párt szavazói körében sokat romlott. A válaszolók szerint a Pride felvonulást be kellene tiltani a fideszes többség által elfogadott törvény szellemében. A kormánypárt szavazóinak 65 százaléka gondolja így.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.