Ferenc pápa: egyik vallás sem háború-párti

Róma-Budapest, 2016. december 9. péntek (MSZF)

Nincs az a vallás a földön, amelynek lényegéből fakadna a háborúskodás. A vallások fundamentalista eltorzítása késztethet egyes csoportokat háborúzásra. Ilyen csoportok minden vallásközösségben megtalálhatók, a miénkben is – idézte Ferenc pápa szavait a Magyar Békekör pénteken.

      Európának új élettel kellene megtöltenie azt az I. világháború utáni gondolatot, miszerint „soha többé háborút!”. Ahhoz, hogy a kontinens előre lépjen, olyan vezetőkre volna szüksége, akik őszintén törekednek a békére, de ők manapság hiányoznak – mondta az olasz Tertio katolikus hetilap kérdéseire válaszolva.

      Ferenc pápa éles szavakkal bírálta a tömegtájékoztatáson elhatalmasodó dezinformálást. „Nem lehet komoly véleményt alkotni, ha a rádió hallgatónak, és a tv nézőnek féligazságokat sugároznak, elhallgatva az igazság másik oldalát. Kárt okoz a szenzációhajhászás, a botránykavarás, a mindenáron való rossz hír terjesztés, még akkor is, ha valós” – vélekedett. A pápa „ürüléketetésnek” nevezte a fenti jelenséget, és szembeállította a komoly tájékoztatás követelményével.

     „Óriási felelősség terheli a véleményformálókat. Nagyszerű építőmunkát végezhetnek, és óriási károkat okozhatnak egyaránt” – figyelmeztetett. A Szentatya az értéképítés szempontjából nagyon fontosnak minősítette a könyörületesség jegyében nemrég befejeződött jubileumi évet, és „az Atya simogató keze” érzésvilágával kialakult mozgalmat a helyi közösségekben. +++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.