Feljelentés a puccskísérlet miatt

Lázár János megnevezte az Amerikai Egyesült Államokat, mint azt "a nagy NATO-szövetséges országot", amelyik Matolcsy György szerint beavatkozott Magyarország belügyeibe. Ezután viszont a Miniszterelnökséget vezető miniszter rögtön ködösített és mellébeszélt. Nem volt bátorsága egyenes mondatokat mondani arról, hogy a jegybankelnök milyen "kormánybuktató titkosszolgálati akcióról" beszélt "egy baráti, nagy NATO-szövetséges ország" részéről.

Nevetséges az az érv is, hogy azért nem kommentálják Matolcsy állítását, mert a Magyar Nemzeti Bank független intézmény. A jegybankelnök vádja a kormány megbuktatásáról szólt, amihez eszközként használták volna fel szerinte "hírszerzési es katonai forgatókönyv" alapján az MNB-t.

Ha azt nem merik kimondani, hogy a jegybankelnök hazudik – hiszen akkor távoznia kell –, akkor mindenképp szükség van egy vizsgálóbizottság felállítására. Az ugyanis nemzetbiztonsági érdek, hogy kiderüljön: van-e bármilyen valóságtartalma a jegybankelnök állításának.

Ezért az általunk javasolt vizsgálóbizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy Matolcsy György ismét blődségeket beszélt, vagy valóban volt befolyásolási szándék. Ha Matolcsy igazat mond, tudnunk kell, melyik ország vett részt ebben az összeesküvésben, milyen eszközöket használtak a támadáshoz, hogyan sikerült ezt elhárítani, és fennáll-e még ez a veszély.

Meggyőződésünk, hogy az ügy tisztázása a Fidesz-frakció érdeke is, hiszen az ország nemzeti szuverenitása foroghat kockán. Ezért a mai napon megküldtük a Fidesz-frakciónak aláírásra a vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó országgyűlési határozati javaslatunkat.

És bár valószínűleg az MNB elnöke és a legfőbb ügyész már hivatalból feljelentést tettek az ügyben, az MSZP képviselői sem tehetnek mást: feljelentést teszünk ismeretlen tettesek ellen kémkedés és más állam elleni bűncselekmény alapos gyanúja miatt. A feljelentés nyomán kiderülhet: Matolcsy György mulasztott, mert nem tett feljelentést, vagy ha tett, arról nem számolt be a Parlamentnek, vagy az derülhet ki, hogy blődségeket beszélt.

Az MSZP elvárja, hogy az ügyészség a lehető legnagyobb alapossággal derítse ki, hogy mi történt, és a vizsgálat eredményét hozza nyilvánosságra.

Mesterházy Attila, a Költségvetési bizottság elnöke, és

Szakács László frakcióvezető-helyettes

OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.