Felhívás a Jogok & Értékek program támogatására - levél az Európai Parlament képviselőinek - és egyéb hírek

Kedves Állásfoglalók!

 

1. Felhívás a Jogok & Értékek program támogatására - levél az Európai Parlament képviselőinek

Az új európai intézmények felállásával ismét időszerűvé vált a korábban elindított nemzetközi civil lobbi a tervezett 'Rights & Values' támogatási program érdekében. 

 

2018 novemberében az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, amelyben javasolják a 2021-27-es költségvetésben a programra rendelkezésre álló keret jelentős megemelését a bizottság javaslatához képest, 1,83 milliárd euróra. Márciusban született egy közös Parlament - Tanács döntés a programról, amely kibővítette a támogatás fókuszát, illetve hangsúlyozta a helyi és országos szervezetek hozzáférésének fontosságát - ugyanakkor nem szólt a számokról.

 

Ezért szükséges most újabb körben nyomást gyakorolni azért, hogy az elfogadott költségvetésbe a Parlament által javasolt összeg kerüljön be - különben a program nem lesz sokkal több, mint korábbi támogatási eszközök "újracsomagolása", a hatékonyság és eredményesség növelése nélkül.

 

A lengyel Bátory Alapítvány készített egy levelet EP képviselőknek, amelyhez civil szervezetek aláírását várják ezen a linken.

 

A levél magyar nyelven ezen a linken érhető el.

 

2.  TASZ választási forródrót

A TASZ szakértői választásokkal, politikai részvétellel kapcsolatos jogi kérdésekben forródróton érhetők el a jogaikat gyakorolni kívánó polgárok, az újságírók, jelöltek, jelölő szervezetek számára. A forródrót a kampány teljes ideje alatt ezen a számon hétköznapokon, munkaidőben érhető el: +36 30 757 2055

 

Hívd a TASZ-t , ha:

  • újságíróként valamilyen választásokkal kapcsolatos kérdésben eligazításra, a választási szabályozással kapcsolatos magyarázatra, egy választási esemény jogi értékelésére van szükséged, vagy jogi szakértőt szólaltatnál meg egy választással kapcsolatos cikkben, interjúban, esetleg más műsorban.
  • jelöltként illetve leendő jelöltként, vagy párt, egyéb jelölő szervezet képviseletében a választásokkal kapcsolatos jogi tanácsot, eligazítást szeretnél, esetleg jogi képviseletre van szükséged.
  • polgárként a választási időszakban politikai szabadságjogaidat gyakoroltad vagy gyakoroltad volna és ezért olyan retorzió ért, amiért azonnali jogi tanácsra van szükséged. 

 

További információ ezen a linken.

 

3. Novemberig lehet pályázni az ECK2020 programba

Az Emberség Erejével Alapítvány a Nyílt Társadalom Alapítványokkal együttműködésben idén is meghirdeti az Erősödő Civil Közösségek támogatási programot a dél-dunántúli régió (Baranya, Somogy és Tolna megye) civil szerveződései, közösségei számára, mintegy 100 millió forintos keretösszeggel, november 18-i leadási határidővel.

 

További információ ezen a linken érhető el.

 

4. Állj ki magadért és másokért! - Érdekvédelmi képzés a Közélet Iskolájától

Ahhoz, hogy teljes jogú állampolgárként élhessünk, fel kell ismernünk a saját erőnket és meg kell tanulnunk használni azt. Ezen a képzésen a résztvevők megismerkedhetnek a közösségi érdekvédelem eszközeivel, és az érdekvédelmi kampányok szervezésének alapjaival, valamint a bázisépítés módszereivel.

 

Időpont: 2019. november 16-17. (szombat-vasárnap) 10-18 óra

Helyszín: Auróra közösségi ház (1084 Budapest, Auróra utca 11.)

 

További információ ezen a linken érhető el.

 

5. Támogatott lehetőség a Windows 10-re való áttérésre

A Windows 7 támogatása megszűnik pár hónap múlva. Az adatok biztonságának megőrzése érdekében a Microsoft kifejezetten javasolja, minél korábbi áttérést a Windows 10-re! Szerencsére a hazai civil szervezetek a NIOK által koordinált  CivilTech Programon keresztül extra kedvezményesen, pár ezer Forintért juthatnak hozzá most az operációs rendszerhez.

 

További információ ezen a linken.

 

6. Számonkérhető döntéshozókat a Zöld Budapestért!

Huszonhárom civil szerveződés közös kampányt indított, amelyben kéri az októberi önkormányzati választásokon induló budapesti jelölteket, hogy írjanak alá jogilag számonkérhető nyilatkozatot: megválasztásuk esetén minden tőlük telhetőt megtesznek a választási ígéreteik betartására, egy élhetőbb, egészségesebb Budapest megteremtésére. A kezdeményezők várják további civil szerveződések csatlakozását a zoldbudapest@szbd.hu címen, valamint a választópolgárok támogató aláírását ezen a linken.

 

7. Rendszerváltások Kelet-Európában 1989-ben - beszélgetés a Magyar Helsinki Bizottság szervezésében

A hidegháború vége. A Nyugat győzelme. A keleti blokk kifulladása a fegyverkezési versenyben. Rabnemzetek felszabadulása. Gorbacsov szerepe. A titkosszolgálatok szerepe. A tömegek szerepe. Szabadságvágy és fogyasztásvágy. Elitcsere. Jogállami forradalom. A szabadság elviselhetetlen könnyűsége. Ezek a témák is szóba kerülnek majd a pártállami rendszerek 1989-es összeomlásáról szóló pódiumbeszélgetésen.

Vendégek: Sz. Bíró Zoltán történész, russzista, Meszerics Tamás történész és Parászka Boróka újságíró. 

A beszélgetést vezeti: Ónody-Molnár Dóra újságíró.

 

Időpont: 2019. október 8. kedd 18:00-20:00

Helyszín: Magvető Café (1074 Budapest, Dohány utca 13.)

 

További információ ezen a linken érhető el.

 

8. Önkormányzati választások és választói tudatosság - a Transparency International Magyarország rendezvénye Szegeden

Annak érdekében, hogy közösen értékeljék az idei önkormányzati választásokkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, illetve a választást segítő applikációk a választói tudatosság növelésében játszott szerepét, a Transparency International Magyarország a Szegedi Politológushallgatók Egyesületével (SZTEP) közösen interaktív beszélgetést szervez a szegedi Grand Café kávézóban.

 

Az esemény első felében meghívott szakértőkkel az önkormányzati választásokhoz kapcsolódó aktuális témákat, a választást segítő applikációk (VAA) a szavazók orientációjában betöltött szerepét, valamint az önkormányzati átláthatóság feltételeit járják körül egy panelbeszélgetés keretében. Az esemény második felében a megjelent politológus hallgatók és további vendégek csoportos feladatot kapnak, amelyben egy önkormányzati választási programot kell készíteniük, az önkormányzati átláthatóság szempontjainak figyelembevételével. A csoportok munkáit a panelbeszélgetés résztvevői értékelik előre megállapított szempontok szerint, a győztesek pedig jutalomként egy egynapos budapesti tanulmányutat kapnak, amelynek során több civil szervezet és think-tank működését is megismerhetik.

 

Időpont: 2019. október 8. 16:00-19:00

Helyszín: Grand Café Szeged (6720 Szeged, Deák Ferenc u. 18.) 

 

További információ ezen a linken érhető el.

 

9. Mit mondasz? – Szolidaritás, Társadalmi Párbeszéd Színház Ma Budapesten a civil női vezetőket támogató szolidaritásért - a Védegylet rendezvénye

Mi, civil szervezetek számos, társadalmilag kevésbé elfogadott témát, a többség számára láthatatlan vagy alig látható csoportot képviselünk, és jellemző, hogy ezen szervezetek élén nők állnak. Női vezetőként sokszoros kihívással nézünk szembe: át kell küzdenünk magukat a témánkat, támogatott csoportjainkat övező előítéleteken, de a nőket, a női vezetőket övező előítéleteken is, miközben civilként a tolerancia, befogadás és felelősség értékeit képviseljük. 

Mi történik, ha egy ügyet megtámadnak, egy szervezetet vegzálnak? Mi történik egy női vezetővel a hatalom, az igazságszolgáltatás, a média gépezetében?

Hiszünk abban, hogy a szolidaritás erőt ad, és hogy egymás történeteinek meghallgatása erősíti a szolidaritást. Hiszünk a történeteink erejében, mert azokat a saját erőnk táplálja. 

 

A Védegylet és partnere, a Vitakultúra Egyesület ezért egy olyan eseményt szervez, ahol a Társadalmi Párbeszéd Színház (TPSz) módszertanával érintik meg történeteinket. 

A Társadalmi Párbeszéd Színházban a résztvevőknek lehetősége van arra, hogy irányítottan mondják el és hallgassák meg egymás nézőpontját, majd a gondolatokat, érzéseket, történeteket playback-színházi formában dolgozzák fel.  A playback-színházban a résztvevők személyes történeteket mesélnek el, a társulat pedig (színészek, zenészek és egy képzőművész) minden előkészítés vagy egyeztetés nélkül, improvizálva jeleníti meg, játssza vissza azt. A tapasztalat azt mutatja, hogy a TPSz módszere erősíti az egyéni és közösségi szinten is erősíti a felelősségvállalást, inspirálja a további cselekvést.

 

Időpont: 2019. október 18., péntek,  10:30-15:30

Helyszín: MagNet Közösségi Ház 1062 Budapest, Andrássy út 98. Juhar terem.

 

További információ ezen a linken érhető el.

 

10. Kelet-európai mozgalmak filmklub: A nők sztrájkja folytatódik

A nők sztrájkja folytatódik (2018) a lengyel óvónők és bölcsődei gondozók tisztes megélhetésért és jobb munkakörülményekért folytatott küzdelmét dokumentálja.  

A filmvetítés ingyenes és nyilvános, előzetes regisztráció nem szükséges. A vetítés után a Közélet Iskolája beszélgetést tart a filmben elhangzottakról és annak hazai vonatkozásairól.

 

Időpont: 2019. október 16. szerda 18:00-21:00

Helyszín: Auróra közösségi ház (1084 Budapest, Auróra utca 11.)

 

További információ: ezen a linken érhető el.

 

11. III. globális klímasztrájk

7,6 millió ember állt ki a klímáért szeptemberben világszerte a Fridays for Future és az Extinction Rebellion által szervezett III. globális klímasztrájkon. Ennyi ember még sosem állt ki a klímavédelemért. Magyarországon 16 városban, több ezren követeltek klímavédelmet Magyarországnak. A diákok szervezte klímamenetet támogatta több zöld civil szervezet is, többek között a Greenpeace Magyarország, mely petíciót is indított annak érdekében, hogy a kormány mihamarabb valódi klímavédelmi cselekvésbe kezdjen. A petíciót már több mint tízezer ember aláírta, köztük számos akadémikus, művész, klímatudós. A Greenpeace Magyarország várja a további csatlakozókat, hogy ezzel is egyértelművé tegye: a klímavédelmi intézkedések nem várhatnak tovább, az egész magyar lakosság érdekében mihamarabb érdemben kell cselekednie a kormánynak.

 

A petíció ezen a linken érhető el.

***

Hasznos linkek:

Tudnivalók barátságtalan környezetben működő civileknek (pl. lejárató kommunikáció esetén): https://tasz.hu/cikkek/tudnivalok-baratsagtalan-kornyezetben-mukodo-civil-szervezeteknek

Informatikai biztonságban segítő kérdőív:

https://www.surveymonkey.com/r/VHNMQMF

Megfelelőségi eszközök civil szervezeteknek a PILnet-től:

http://probonougyved.hu/civil-kisokos.html

Civil szervezetek beszámolói a bírósági honlapon kereshetőek (amennyiben bárki a civil szervezetek átláthatóságát kérdőjelezné meg Facebook-oldalatokon vagy helyi szinten): https://birosag.hu/allampolgaroknak/civil-szervezetek/civil-szervezetek-nevjegyzeke-kereses

GDPR megfelelés röviden:

https://docs.google.com/document/d/1VLOAGr9wqlsn0Q5ScWoGjx8-eNgdJJyT-wMg9cYhxQg/edit?usp=sharing

Üdvözlettel,

Oravecz Ágnes

Ökotárs Alapítvány

a Civilizáció szerveződés nevében

Koordinátor
Civilizáció

Tel: +36.1.411.3503

Mobil: +36.70.327.6306

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.