Felhívás!

Kedves Barátaim,

December 20-án lesz 8 éve, hogy belevágtam a bódvalenkei projektbe. Az első évek fantasztikusak voltak; aztán jöttek a buktatók, kudarcok, amikor még mindig hittem, hogy lehet széllel szemben is - és sok mindent meg is lehetett csinálni, mindennek ellenére.

Végiggondoltam, hogy mit értünk el - a 33 gyönyörű kép, a tiszta, rendes falu, a jól működő Biztos Kezdet Gyerekház, a már nemzetközi versenyen is győztes bódvalenkei karate-csapat, a sok-sok porta, ahol művelik a kerteket, kicserélték a nyílászárókat, ahol sörpadokat építettek a betérő turistáknak, a 20 ház, ahol a világítás napelemről megy - ez jó. De nincs már asszonykórus - összevesztek. És nincs gyerekbanda sem, mert a nagyon ügyes gitáros fiú és családja Kanadába mentek. És főleg, nem lett munkahely és maradt a nyomor. A nyomor, aminek az elviselhetőségén nyilván enyhítettünk, de a tény az tény maradt: most éppen van közmunka 50 főnek, így most az egy főre jutó havi átlagjövedelem (szociális transzferekkel együtt) kb. 16 000,- Ft. De a szerződések többsége decemberben lejár, és még nem tudni, mit hoz a január.

Az idén egyetlen (viszonylag) sikeres alprojektünk volt: az Unicredit pályázatán nyert pénzből két fiatal szakértő kidolgozta "Bódvalenkét mint terméket" és megcsinálta azt a marketing munkát, amit már régen meg kellett volna, csak nekem nem volt rá időm/energiám. Eleinte kicsit meg voltunk ijedve, mert munkájuk az év első felében nem igazán tükröződött a látogatói számokban, de a nyár végén és az ősszel szépen megugrottak a számok: a falunak ebben az évben legalább 8000 látogatója volt, ami 2000-rel több, mint tavaly. És annak is nagyon örültünk, hogy ugyancsak az Unicredit jóvoltából majdnem minden olyan családnak tudtunk adni egy számítógépet, ahol gyerek/fiatal felnőtt van. (És hála az éveken át üzemeltetett teleházunknak, tudják is használni a gépeket.)
Az idén is próbálkoztunk mindenféle pályázatokkal - hiába. Még a Sárkányünnepre sem sikerült pénzt szerezni, így csak egy (nagyon jó hangulatú) kis Sárkánypikniket tudtunk összehozni. Ami viszont nagy öröm volt, az az, hogy a lenkeiek teljesen önállóan szerveztek maguknak egy nagyon sikeres falunapot augusztus 20-án.

A nyáron gazdaszervezetünk, a Magyar Református Szeretetszolgálat úgy döntött, hogy nem kívánja tovább folytatni a Freskófalu projektet, de továbbra is együttműködünk: ők tovább működtetik a Biztos Kezdet Gyerekházat, fenntartják a projektirodát (az egyetlen közösségi tér a faluban) és továbbra is foglalkoztatják a szociális munkásunkat, aki önmaga egy egész önkormányzat, sőt több. A projektirodát továbbra is használhatják a projektet segítő önkéntesek és én is. Közben sikerült másik gazdaszervezetet is találni: ez a Daróczi Ági fémjelezte Romano Instituto. Velük együtt igyekszünk fenntartani, amit eddig elértünk, és a reményt, hogy egyszer talán sikerül beruházási pénzt is szerezni, hogy ne jótékonykodni kelljen, hanem a bódvalenkeiek is meg tudják keresni a kenyérre valót.

Most megint jön a karácsony, és a 2-hetes téli szünet. Az az időszak, amikor a gyerekek nem járnak iskolába, ahol egyébként enni kapnak. Ráadásul a hónap vége - ez az az időszak, ami rettenetesen nehéz, nemcsak Bódvalenkén, hanem az összes munkanélküliségtől sújtott faluban. Eddig minden évben sikerült annyi pénzt összegyűjteni, hogy minden családnak tudtunk olyan élelmiszercsomagot összerakni, hogy az normális, egészséges ételekkel segítette őket e kritikus 2 hét átvészelésében: kaptak húst, zöldségeket, gyümölcsöt, sajtot, fűszereket, babot, lencsét stb. Eddig is főleg Ti segítettetek ebben - most is erre kérlek Benneteket. A Szeretetszolgálat lehetővé teszi, hogy a gyűjtést az ő számlájukon keresztül szervezzük. Kérlek Benneteket, ha módotokban áll, járuljatok hozzá a bódvalenkeiek "karácsonyi vacsorájához", és utaljátok át a Szeretetszolgálat CIB-nél vezetett 10702019-85008898-51100005 számlájára, a megjegyzés rovatban mindenképpen feltüntetve a "Bódvalenke" szót.

Segítségeteket előre is köszönöm, a 232 bódvalenkei nevében.

Sok szeretettel

Pásztor Eszter

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.