Felhívás!

Kedves Barátaim,

December 20-án lesz 8 éve, hogy belevágtam a bódvalenkei projektbe. Az első évek fantasztikusak voltak; aztán jöttek a buktatók, kudarcok, amikor még mindig hittem, hogy lehet széllel szemben is - és sok mindent meg is lehetett csinálni, mindennek ellenére.

Végiggondoltam, hogy mit értünk el - a 33 gyönyörű kép, a tiszta, rendes falu, a jól működő Biztos Kezdet Gyerekház, a már nemzetközi versenyen is győztes bódvalenkei karate-csapat, a sok-sok porta, ahol művelik a kerteket, kicserélték a nyílászárókat, ahol sörpadokat építettek a betérő turistáknak, a 20 ház, ahol a világítás napelemről megy - ez jó. De nincs már asszonykórus - összevesztek. És nincs gyerekbanda sem, mert a nagyon ügyes gitáros fiú és családja Kanadába mentek. És főleg, nem lett munkahely és maradt a nyomor. A nyomor, aminek az elviselhetőségén nyilván enyhítettünk, de a tény az tény maradt: most éppen van közmunka 50 főnek, így most az egy főre jutó havi átlagjövedelem (szociális transzferekkel együtt) kb. 16 000,- Ft. De a szerződések többsége decemberben lejár, és még nem tudni, mit hoz a január.

Az idén egyetlen (viszonylag) sikeres alprojektünk volt: az Unicredit pályázatán nyert pénzből két fiatal szakértő kidolgozta "Bódvalenkét mint terméket" és megcsinálta azt a marketing munkát, amit már régen meg kellett volna, csak nekem nem volt rá időm/energiám. Eleinte kicsit meg voltunk ijedve, mert munkájuk az év első felében nem igazán tükröződött a látogatói számokban, de a nyár végén és az ősszel szépen megugrottak a számok: a falunak ebben az évben legalább 8000 látogatója volt, ami 2000-rel több, mint tavaly. És annak is nagyon örültünk, hogy ugyancsak az Unicredit jóvoltából majdnem minden olyan családnak tudtunk adni egy számítógépet, ahol gyerek/fiatal felnőtt van. (És hála az éveken át üzemeltetett teleházunknak, tudják is használni a gépeket.)
Az idén is próbálkoztunk mindenféle pályázatokkal - hiába. Még a Sárkányünnepre sem sikerült pénzt szerezni, így csak egy (nagyon jó hangulatú) kis Sárkánypikniket tudtunk összehozni. Ami viszont nagy öröm volt, az az, hogy a lenkeiek teljesen önállóan szerveztek maguknak egy nagyon sikeres falunapot augusztus 20-án.

A nyáron gazdaszervezetünk, a Magyar Református Szeretetszolgálat úgy döntött, hogy nem kívánja tovább folytatni a Freskófalu projektet, de továbbra is együttműködünk: ők tovább működtetik a Biztos Kezdet Gyerekházat, fenntartják a projektirodát (az egyetlen közösségi tér a faluban) és továbbra is foglalkoztatják a szociális munkásunkat, aki önmaga egy egész önkormányzat, sőt több. A projektirodát továbbra is használhatják a projektet segítő önkéntesek és én is. Közben sikerült másik gazdaszervezetet is találni: ez a Daróczi Ági fémjelezte Romano Instituto. Velük együtt igyekszünk fenntartani, amit eddig elértünk, és a reményt, hogy egyszer talán sikerül beruházási pénzt is szerezni, hogy ne jótékonykodni kelljen, hanem a bódvalenkeiek is meg tudják keresni a kenyérre valót.

Most megint jön a karácsony, és a 2-hetes téli szünet. Az az időszak, amikor a gyerekek nem járnak iskolába, ahol egyébként enni kapnak. Ráadásul a hónap vége - ez az az időszak, ami rettenetesen nehéz, nemcsak Bódvalenkén, hanem az összes munkanélküliségtől sújtott faluban. Eddig minden évben sikerült annyi pénzt összegyűjteni, hogy minden családnak tudtunk olyan élelmiszercsomagot összerakni, hogy az normális, egészséges ételekkel segítette őket e kritikus 2 hét átvészelésében: kaptak húst, zöldségeket, gyümölcsöt, sajtot, fűszereket, babot, lencsét stb. Eddig is főleg Ti segítettetek ebben - most is erre kérlek Benneteket. A Szeretetszolgálat lehetővé teszi, hogy a gyűjtést az ő számlájukon keresztül szervezzük. Kérlek Benneteket, ha módotokban áll, járuljatok hozzá a bódvalenkeiek "karácsonyi vacsorájához", és utaljátok át a Szeretetszolgálat CIB-nél vezetett 10702019-85008898-51100005 számlájára, a megjegyzés rovatban mindenképpen feltüntetve a "Bódvalenke" szót.

Segítségeteket előre is köszönöm, a 232 bódvalenkei nevében.

Sok szeretettel

Pásztor Eszter

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.