Felfüggesztették a Fidesz tagságát a Néppártban

https://index.hu/kulfold/ep/2019/03/20/teljes_egyetertesben_felfuggeszte...

A közgyűlés 190 igen, 3 nem szavazattal, óriási többséggel megszavazta a javaslatot, amely azt tartalmazza, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz felfüggeszti a Néppárton belüli jogainak gyakorlását. Egész pontosan: "Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát az Európai Néppártban addig, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül" - olvasható az EPP honlapján a második pontban.

KAPCSOLÓDÓ

Felfüggesztették a Fidesz tagságát a Néppártban

Felfüggesztették a Fidesz tagságát a Néppártban

190 igen mellett csak hárman szavaztak az elnökség javaslata ellen.

Az is szerepel a szövegben, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt elnöksége közösen nyújtotta be ezt a javaslatot szavazásra. 

Az eredményt a Néppárt elnöke Twitteren jelentette be: 

Az eredeti bejelentéshez képest megváltoztatták az Európai Néppárt (EPP) közgyűlésén az elnökség javaslatának második bekezdését. 

A közgyűlés előtt Esther de Lange, a Néppárt egyik alelnöke azt nyilatkozta Brüsszelben újságíróknak, hogy kettős szankciót fog szavazásra bocsátani az Európai Néppárt (EPP) elnöksége az EPP szerda délutáni közgyűlésén a Fideszre. Egyrészt a Fidesz tagságának felfüggesztését, másrészt azt, hogy egy háromtagú „bölcsek tanácsa” vegye ellenőrzés alá a Fideszt.

A szavazás után kiderült, hogy belekerült a szövegbe, hogy a Néppárt elnöksége egyetértenek abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát az EPP-ben, de csak addig, amíg a bölcsek tanácsának vizsgálata tart.

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben tart sajtótájékoztatót a néppárt politikai közgyűlése után. Orbán szerint egyoldalúan a Fidesz függesztette fel a Néppárton belüli jogainak a gyakorlását, és végül kompromisszumot kötöttek azzal, hogy három bölcs megvizsgálja a jogállami ügyeit. Ez a három ember: Hermann van Rompuy, az osztrák Wolfgang Schüssel és a német Hans-Gert Pöttering.

KAPCSOLÓDÓ

 Majd meglátjuk, beülünk-e a Néppárt frakciójába

Orbán: Majd meglátjuk, beülünk-e a Néppárt frakciójába

Orbán szerint végül kompromisszum született, és nem tart a három bölcs vizsgálatától, miután a Fidesz is felállította a maga bölcseinek tanácsát.

Hozzátette: a Fidesz is felállította a maga bölcs bizottságát: Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József a tagjaik, ők fognak tárgyalni az EPP "három bölcsével". Orbán szerint a bölcsek jelentése az EP-választások után fog elkészülni. Azt mondta, hogy „a választások után a Néppárt és mi is szabadon dönthetünk a kettőnk viszonyáról". Orbán nyitott kérdésnek nevezte, hogy a Fidesz képviselői az EP-választások után beülnek-e a Néppárt frakciójába. Azt mondta, hogy a vitában is kijelentette, hogy nem szándékozik a politikáján változtatni.

2019-03-20T183449Z 213926286 RC1D38250340 RTRMADP 3 HUNGARY-EU-O

Fotó: Eva Plevier / Reuters

Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője, és választási kampányának az arca megkönnyebülve jelentette be, hogy ezután a döntés után átadja a Fidesszel kapcsolatos vita ügyét Herman van Rompuynek. Van Rompuy vezeti majd a bölcsek tanácsának vizsgálatát a következő hetekben-hónapokban. Weber hangsúlyozta, hogy az EPP közgyűlése világos döntést hozott, és hogy

A FIDESZNEK NEM LESZ BELESZÓLÁSA A NÉPPÁRT JÖVŐJÉNEK AZ ALAKÍTÁSÁBA.

Az Orbán Viktor által az utóbbi napokban tett engedményeket nem nevezné bizonyítéknak arra nézve, hogy a Fidesz a jövőben tiszteletben fogja tartani a Néppárt által vallott értékeket, de úgy látja, hogy mindenképpen reményt jelentenek a jövőre nézve.

A magyarországi jogállamiságot vizsgáló különbizottság felállítását és a Fidesz tagságának a vizsgálat lezárultáig tartó önkéntes felfüggesztését terjesztette a közgyűlés elé a Néppárt elnöksége. Itt írtunk bővebben a háttérről>>>

cikkfeltöltő: 
GB