Fagyhalál: a kormány tagadja a tényeket

Budapest, 2017. február 5. vasárnap (MSZF)

A kormány tagadja az évről-évre ismétlődő, és a mostani télen is már 145 áldozatot szedő fagyhalál tényét. Ezt támasztja alá a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kijelentése arról, hogy „nem állnak rendelkezésre hivatalos adatok az áldozatok számáról” – reagált vasárnap a Magyar Szociális Fórum Czibere Károly kijelentéseire.

     Az emberjogi mozgalom nevetségesnek és visszatetszőnek tartja, hogy egy felelős kormány ne ismerné a valós tényállást, és ne tudna hozzájutni a rendelkezésére álló állami forrásokból a pontos adatokhoz. Czibere Károly szerint most külön bizottság létrehozását tervezik hogy megvizsgálják, mi a helyzet.

     „Mintha nem tudnák” – jegyezte meg az MSZF.

     Amióta csak hatalmon van, a kormány sohasem vette magának a fáradságot, hogy utána nézzen a rendelkezésére álló hivatalos forrásoknak, hanem, ellenkezőleg, következetesen tagadta a tényeket, azt, hogy Magyarországon tömegesen fagynak meg a szabad ég alatt, és fűtetlen lakásukban az emberek. A megkerülhetetlen valósággal a kormány csak akkor kezdett szembenézni, amikor vezető rendőri tisztségviselők is nyilatkozni kezdtek a fagyhalálról, értésre adva, hogy a baj sokkal nagyobb a nyilvánosságra került konkrét eseteknél, és hogy „nem mindenütt tudnak ott lenni, hogy segítsenek”.

    Az MSZF kimutatása szerint hazánkban a mögöttünk álló 12 télen eddig összesen 2805-en fagytak meg, köztük egy 11 éves gyerek, és egy 16 éves serdülő.

     A Magyar Szociális Fórum évek óta sürgeti, hogy a kormány és médiája korrektül tájékoztassa a lakosságot az emberéletek védelmében. Ami ennél is fontosabb, küszöbölje ki a tömeges fagyhalál okait: vessen véget a tömeges kilakoltatásoknak, biztosítsa a megélhetéshez szükséges javakat, építsen szociális lakásokat.

    Tekintettel az előre jelzett újabb hideghullámra, az MSZF újból arra kérte a kormányt és az egyházi hierarchiát, hogy nyissa meg fűtött középületeit a rászorulók előtt. A lakosságot pedig arra kérték, hogy továbbra is figyeljen oda az elesettekre, az idős, beteg emberekre, és segítsen a bajba jutottakon, hogy a tél hátralévő részében lehetőleg ne fagyjon meg senki.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.