Fagyhalál áldozatai – az MSZF cáfolja a kormány kimutatását

Budapest, 2016. augusztus 17. szerda (MSZF)

 A Magyar Szociális Fórum szerdán cáfolta a kormány kimutatását a 2015-2016 közötti télen fagyhalál következtében elhunytak létszámáról.

     Nem felel meg a valóságnak Rétvári Bence államtitkár kimutatása, miszerint a mögöttünk álló télen harmincan fagytak meg. Valójában 183-an vesztették életüket fagyhalálban – írta az MSZF. (Rétvári szerint a hidegnek 30 hajléktalan áldozata volt.) 

     Csak 2015 októbere és december vége között negyvenen fagytak meg Magyarországon – mutat rá az MSZF.

     „Egy államtitkárnak illene tájékozódnia a pontos tényekről, mielőtt olyasmit állítana, ami a magyar társadalmi állapotok megszépítésének tűnhet” – írja az MSZF. A pontos tények ugyanúgy rendelkezésére állnak a kormánynak, mint a Magyar Szociális Fórumnak, mely rendszeresen, korrektül tájékoztatja a közvéleményt az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalálról fűzik hozzá.

     A mögöttünk álló télen 46-al többen fagytak meg, mint egy évvel azelőtt. 2015-2016 telének legfiatalabb áldozata egy 16 éves fiú volt, aki a szabad ég alatt fagyott meg. A legidősebb áldozat pedig egy 93 éves férfi, aki saját fűtetlen otthonában hűlt ki végzetesen. Az MSZF kimutatásából kitűnik, hogy a fagyhalál áldozatainak 46,4 százaléka (85 fő) fűtetlen otthonában fagyott meg, 28,4 százalékuk (52 fő) közterületen, azaz a szabad ég alatt, 25,1 százalékuk (46 fő) pedig kórházba szállítás közben, vagy beszállítás után. Az elhunytak 13 százaléka nő volt.

     A 2005 óta eltelt 11 évben Magyarországon 2660-an fagytak meg.

     Az MSZF emlékeztet arra, hogy több ízben figyelmeztette a kormányt, most pedig újra figyelmezteti arra, hogy a kilakoltatási tilalom feloldása után utcára kerülő emberek azoknak a táborát fogják gyarapítani, akikre a következő télen fagyhalál leselkedhet. Az idén tavasszal és nyáron több ezer embert lakoltattak ki egyetlen otthonából fizetésképtelensége miatt – ismertette a tényeket a Magyar Szociális Fórum.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.