Fű alatt átírták a bűnszervezet meghatározását, jól járhat Simonka György

https://hvg.hu/itthon/20190718_Fu_alatt_atirtak_a_bunszervezet_meghatarozasat_jol_jarhat_Simonka_Gyorgy

Fű alatt átírták a bűnszervezet meghatározását, jól járhat Simonka György

Elrejtették a törvénymódosítást, de a jövőben szinte lehetetlen lesz bizonyítani, hogy egy bűncselekményt bűnszervezetben követtek el. Ezzel akár a fideszes Simonka György is jól járhat, akit költségvetési csalással gyanúsítanak.

Az Országgyűlés július 12-én, a nyári szünet előtti utolsó ülésnapon elfogadta a 2020-as költségvetést (akkori cikkünkben meg is mutattuk, mire költ 21 792 milliárd forintot a kormány jövőre), a csütörtöki Népszava azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy

a költségvetési törvénybe rejtve úgy módosította a Fidesz-KDNP, vagyis a kormánypárti többség a Büntető törvénykönyvet (Btk.), hogy a jövőben szinte lehetetlen lesz bizonyítani, hogy egy bűncselekményt bűnszervezetben követtek el.

Márpedig ez fontos az ítélkezésnél, ha valamilyen bűncselekményt bűnszervezetben követtek el, akkor a büntetési tétel felső értéke a kétszeresére emelkedik, nem lehet felfüggeszteni a büntetést, és kizárt a feltételes szabadlábra bocsátás is, sorolja a Népszava.

A törvénymódosítás előtt a bűnszervezet megállapításánál nem volt jelenősége a hierarchikus felépítésnek, elegendő volt annak bizonyítása, hogy három személy legalább két, minimálisan ötévi szabadságvesztéssel járó bűncselekményt követ el fél-egy év alatt is.

Ezen változtatott a kormánypárt, a jövőben meg kell állapítani az elkövetők közötti alá-fölé rendeltségi viszonyt is, a munkamegosztást és konspiratív kapcsolatrendszert. A Népszavának nyilatkozó ügyvédek szerint a hierarchiát még lehet is bizonyítani adott esetben, de a konspiráció bizonyításához már különleges esetek kellenek.

A módosított Btk. még jól is jöhet Simonka Györgynek, a Fidesz országgyűlési képviselőjének. Az ő mentelmi jogát tavaly októberben függesztette fel az Országgyűlés, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsította meg őt az ügyészség.

A vádhatóság szerint Simonka zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető uniós és hazai támogatásokból kért vissza általában 45 százalékot, a napilap forrásai pedig a mostani törvénymódosítás után állítják, innentől

kevésbé kell aggódnia a Fidesz politikusának a bűnszervezetről szóló gyanú miatt.

Amikor ugyanis módosul egy törvény, azt a változatot kell figyelemben venni, ami a terhelt szempontjából kedvezőbb.

(Kiemelt kép: Simonka és Orbán)

cikkfeltöltő: 
GB