Fás-virágos udvarok, kertészkedő városlakók: eredményt hirdettek a főváros Égig Érő Fű udvarzöldítési pályázatán

„Szemléletformáló és ösztönző beavatkozások révén szeretnénk együttműködni a budapesti kerületekkel és közvetlenül a lakossággal is annak érdekében, hogy a zöldfelületek, klímatudatos technológiák városszerte terjedjenek. Ezért tekintjük kulcsfontosságúnak, és hirdettük meg 2020 folyamán az Égig Érő Fű udvarzöldítési pályázatot, mely keretében társasházak közreműködésével a város belső, zöldfelület-hiányos területein újulhatnak meg belső udvarok fák, cserjék, virág és gyepfelületek telepítésével. A közvetlen lakókörnyezetünk zöldítésének, pihenési célú hasznosításának fontosságát a COVID járvány tapasztalatai még jobban felértékelték, hiszen ezek a közterületek használatának korlátozása idején is lehetőséget biztosítanak a zöld környezetben való kikapcsolódásra.” – mondta el a pályázat eredményhirdetésén Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes.

https://budapest.hu/Lapok/2021/fas-viragos-udvarok-kerteszkedo-varoslako...

A pályázatra a főváros 15 kerületéből 77 társasházi közösség pályázott, összesen 105 millió Ft támogatást igényelve, és ehhez 92 millió Ft önrészt felajánlva. Tehát a minimális 20% önrész helyett, közel 100% os volt a felajánlott önerő összértéke, ami azt jelzi, hogy nem csak az „ingyen pénz” miatt pályáztak a társasházak.

Az idei évben összesen 30 millió Ft áll rendelkezésre a pályázatok megvalósításának támogatására, a pályázatok értékeléséhez egy szakértőkből álló zsűrit kért fel a főpolgármester. A bíráló bizottságban a Fővárosi Önkormányzat Várostervezési Főosztályának munkatársai mellett a Főkert Zrt főosztályvezetője, a Magyar Tájépítészek Szövetségének és a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnökei, valamint a MATE (volt Kertészeti Egyetem) tanszékvezetője segítette a legjobban előkészített, zöldfelület változás szempontjából legtöbb eredménnyel kecsegető projektek kiválasztását.

A fővárosi közgyűlés döntése alapján 15 társasház számára biztosít forrást az udvarok zöldítésére Budapest vezetése. Ma a szerződések aláírásával kezdődhet meg a projektek megvalósítása.

További részletek itt olvashatók.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.