Ezrek tüntetnek a jobb oktatásért a Kossuth térnél

https://index.hu/belfold/2018/01/19/diaktuntetes_kossuth_ter_oktatas/

Image uploaded from iOS (4)

 

Sok ezren tüntetnek az oktatás modernizálásáért a Kossuth tér mellett, az Alkotmány utcában. A tömeg legalább három keresztutcányira ér. Ezt onnan lehet tudni, hogy hangosbemondón a 3, utca felé irányítják az érkezőket. Egy ideig zene szólt a színpadról, szemerkél az eső. A tömeg túlnyomórészt diákokból áll, de felnőtteket is látni. A színpadról az első beszéd arról szólt, hogy mi még fiatalok vagyunk, és nem felejtettünk el gondolkodni". Olyan iskolát szeretnénk, ahol ez meg is marad, kiélhetjük a kreativitásunkat, nem veszítjük el az identitásunkat, megmarad a kritikus gondolkodásunk, és

NEM HISZÜNK EL MINDENT, AMIT A PLAKÁTOKON LÁTNI,

mondta. A szónok idézte Szent-Györgyi Albertet, aki 1936-ban azt írta az iskoláról, hogy az 12 év szabadságvesztést, és ugyanennyi kényszermunkát jelent. "Nem akarunk túlterhelt, szorongó gyerekek lenni, és ez az ország csak akkor jut valamire, ha a mai fiatalság megfelelő oktatást kap".

Egy harmadéves egyetemista következett, ő azt mondta, már több százezer forint diákhitele gyűlt össze. Nagy taps fogadta azt a megjegyzését, hogy a diákokat nem hitellel és röghözkötéssel kell Magyarországon tartani, hanem valódi lehetőségekkel. 

Az egyik szervező, a Független Diákparlament tagja arról beszélt, hogy a 2012-es diáktüntetésekkel is sikerült meghátrálásra kényszeríteni a kormányt. Szerinte ez most is sikerülni fog. Azt követelte, hogy az első diploma mindenkinek legyen ingyenes.

A tüntetésen ugyanaz a korosztály beszél, mint akik nézik őket, úgyhogy jól érzik a ritmust, rövid, pörgős beszédek vannak, a szónokok kérdezgetik a tüntetőket, akik nagy elánnal kiabálnak vissza a szónokoknak.

Nagy ovációt kapott az a szekszárdi diáklány, aki arról beszélt, hogy minden tanár azt kéri, hogy csak egy órát foglalkozzanak az ő tárgyával, és ebből az lesz, hogy éjfélig tanulnak. Eleve fáradtan érnek haza, túlterheltek, nincs idejük az őket érdeklő dolgokkal foglalkozni.

NEM A TANULÁSSAL VAN A BAJ, HANEM AZZAL, HOGY EZ AZ IDŐ OLYAN DOLGOK MAGOLÁSÁVAL MEGY, AMIRE AZ ÉLETBEN SEMMI SZÜKSÉGÜK NEM LESZ. KÖZBEN PEDIG NEM TUDNAK FOGLALKOZNI A SZÁMUKRA FONTOS TÁRGYAKKAL,

mondta. Hasonlókról beszélt az utána következő diák, azt mondta, hogy

NEM LÓGNI AKARUNK, HANEM TANULNI,

de értelmes dolgokat.

Több beszédben is szó volt arról, hogy az iskolákban

megszűnt a szólásszabadság,

sem a diákok, sem a tanárok nem mernek beszélni, mert tartanak a következményektől. A tömeg egyszer csak "nem félünk-nem félünk" skandálásban tört ki.

A kormány egyébként azzal érvel, hogy van fórum a párbeszédre, például az Országos Diákparlament. Az egyik szónok szerint azonban itt is működik az elnyomás. Színpadra szólították ezután Bradánovics Bendegúzt, akit az egyik ilyen diákparlamenten leintettek, mert túl kritikusan szólalt fel. Ő éppen külföldre készül, és arra biztatta a tüntetőket, hogy álljanak ki a jogaikért.

Aztán a moderátor vette át a szót, és Petőfit idézett: "Jegyezd vele az égre Örök tanúságúl: Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!"

Ezután a tömeg azt kezdte skandálni, hogy

A VÍZ AZ ÚR, A VÍZ AZ ÚR, A VÍZ AZ ÚR.

A moderátor eztán bejelentette, hogy meghívták Balog Zoltánt, és elkeztdék megkeresni, hogy megérkezett-e. Mivel nem láttám, elkezdték skandálni, hogy 

ki nem ugrál, Balog Zoltán hej, hej.

Ekkor mindenki elkezdett ugrálni. Az ez után következő szónok, Békés Gáspár azt mondta, nem 18 éves korban kapcsolják fel a felelős állampolgár kapcsolót (a választójoggal), az ennél fiatalabb embereknek is van véleményük, és ezt ki is nyilvánítják. Amíg nincs demokrácia az oktatásban, addig nincs demokrácia a társadalomban, mondta.

Nem akarunk zombik lenni

KAPCSOLÓDÓ

Ne menj suliba! Tüntetnek, hogy ne kelljen elmenni az országból

Ne menj suliba! Tüntetnek, hogy ne kelljen elmenni az országból

Középiskolások szerveznek tüntetést, hogy ne legyenek fölösleges ismereteket tanuló, agyonhajszolt zombik. Aki szerint ez kormányellenes, az egy generációnak mond nemet, állítja az egyik szervező.

„Fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, nem akarunk agyonhajszolt zombik lenni” – ez volt olvasható a demonstráció beharangozójában. A megmozdulást középiskolások, illetve a Független Diákparlament szervezte, amelyet a Friedrich Ebert Alapítvány mellett magánszemélyek is támogatnak, köztük Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója. A további tudnivalókról itt írtunk hosszabban.

A szervezők szerint ez nem kormányellenes tüntetés, aki ezt állítja, az egy egész generációnak mondja azt, hogy semmi szükség rá. A szervezők azt kérték, hogy aki teheti, ezen a napon ne menjen iskolába. Az oktatási jogok miniszteri biztosa az Indexnek azt mondta: ha a szülő igazolja a hiányzást, a diákot semmilyen retorzió nem érheti ezért. Akik nem mentek ma iskolába, azok közül többen egy budai helyiségben gyűltek össze, hogy miket mondtak, azt itt foglaltuk össze.

cikkfeltöltő: 
GB