Európát újjá kell építeni

LeMonde hírlevele

Írta: SERGE HALIMI

donald tusk david cameronAz Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, bánni fogja, hogy az esetleges brit kilépés hatásáról így nyilatkozott: ezzel „nemcsak az Európai Unió, de az európai civilizáció lerombolása is kezdetét veszi[i] ”. Persze ettől még igaz, hogy a Brexit igazi villámcsapásként éri az egész Öreg Kontinenst.

Ezúttal ugyanis nehéz lesz egy hitelét vesztett politikai rétegre támaszkodva – akiket csak tovább gyengített a június 23-i brit népszavazás – félresöpörni a népszavazás eredményét és összetoldozgatni a nép által már elutasított rendszert. Londonban senki még elképzelni sem képes a demokrácia olyan megtagadását, ami az európai alkotmánytervezet elutasítása után Franciaországban és Hollandiában történt 2005 júniusában. Az sem valószínű, hogy a britekkel olyan lekezelően lehessen bánni, mint a görögökkel, akiket uniós irányváltási kérelmükre válaszul pénzügyi csőddel fenyegették meg és kikényszerítettek egy olyan szociális megszorítási programot, amely katasztrofális gazdasági következményekkel járt.

1967-be de Gaulle tábornok ellenezte Nagy-Britannia belépését az Európai Gazdasági Közösségbe, mert elvetette „Európa nyugati országainak szabadkereskedelmi övezetét, amely csak előszobája lenne az atlanti szabadkereskedelmi övezetnek, és megfosztaná kontinensünket minden egyéni jellegétől”. De nem lenne igazságos kizárólag Londont hibáztatni Európa meggyengüléséért, cinkos ugyanúgy Berlin, Párizs, Róma és Madrid is. Annyira, hogy ma már nem is nagyon látszik milyen egyéni tulajdonságokat védene meg az Unió. Egyébként jellemző, hogy a kilépés megakadályozásáért Nagy-Britannia minden különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül kész lett volna felfüggeszteni a más európai országokból bevándorolt dolgozók részére nyújtott ellátó rendszert, egy másik intézkedés keretében pedig a pénzügyi szektor védelmét terjesztették volna még jobban ki.

A hidegháborúban kettészakadt világ keretei között, az értelmiségi elit terveként megszületett Unió elmulasztotta egy negyedszázada a történelem által felkínált nagy lehetőséget, egy valóban más alternatíva megvalósítását. A Szovjetunió bukása lehetővé tette a Vén Kontinensnek, hogy újjáalakítsa az Uniós tervet, amely megfelelhetne a lakosság a társadalmi igazságosság és a béke iránti vágyának. Persze ehhez az kellett volna, hogy ne féljenek lerombolni, majd másként újjászervezni a nemzetek mellett észrevétlenül kiépített bürokratikus struktúrát és lecserélni ebben a gépezetben a motort, vagyis a szabad kereskedelmet. Az Unió ekkor az egész világra kiterjedő versengés, az elvadult konkurencia helyett a régiós együttműködést, a társadalombiztosítást és a volt keleti blokkban élők életkörülményeinek egyre magasabb szintű felzárkózását vitte volna győzelemre.

Egy közösség helyett az Unió egy óriáspiacot hozott létre. Felszerelkezve egy sor Európai Biztossal, az államok számára kötelező szabályokkal és a lakosságot büntető intézkedéssekkel, egyben tágra nyitottan a dolgozók tisztességtelen versenyeztetésére. Ma már az Unió csupán egy lélektelen gépezet, nincs is más célja, mint kedvébe járni a leggazdagabbaknak, minél szorosabb kapcsolatot kiépíteni a pénzügyi központokkal és más óriásvárosokkal[iii]. Ma az Unió csak a büntetések és a megszorítások gyűjteménye, amelyet természetesen a kisebb rossz, a még mindig jobb mint… érveléssel igazolnak.

Nem süthetjük rá a brit szavazás által kifejezett tiltakozásra a populista és idegengyűlölő jelzőt. De nem lenne megfelelő válasz az sem, ha az autista és már hitelét vesztett elit még tovább csökkentené a nemzetek szuverenitását egy föderális Európa javára – amiből szinte már senki sem kér. A Nagy-Britanniában most felszabadult népharag másutt is növekszik…

Fordította: Morva Judit

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.