Ennyi kormánypénz van, nincs több: így lehet, hogy gyalogoshíd lesz a Lánchídból. A Miniszterelnökségnek nincs kifogása ellene

 Fred Romero, wikimedia commons

Fotó: Fred Romero, wikimedia commons

Korábbi cikkek a témában:

Holnaptól öt tonnánál nehezebb járművek nem mehetnek a Lánchídra, egyelőre a tömegközlekedés még marad

Túl drága volna a Lánchíd felújítása, Tarlós ár-felülvizsgálatot rendelt el

Lánchíd-hírek

És élhetnének békében egymás mellett gyalogosok, biciklisek, autósok, avagy ilyen is lehetne a Lánchíd és környéke

Gyalogosmenyország lesz - mondta valaki a Lánchíd környékének rekonstrukciójáról

A Lánchíd felújítása jó ideje húzódik már, pedig nagyon szükség lenne rá. A súlykorlátozás tábla tulajdonképpen már régebben kikerült a felhajtókra, de a biztonság kedvéért sokkal szigorúbban ellenőrzik, ki hajt föl rá. 

Terveket, határidőket, lelkes bejegyzéseket már jó ideje látunk róla, a legutolsó munkakezdési időpont 2019 novembere lett volna, immár csökkentett tartalommal, csak hídfelújítás, semmi járdaszélesítés, semmi Alagút-rendbetétel. De ebből sem lett semmi, a legutolsó tenderkiírásra olyan árajánlatok érkeztek be, hogy Tarlós István akkori főpolgármester a láttukra ár-felülvizsgálatot rendelt el.

Karácsony Gergely a híd felújításához még szükséges 20 milliárd forint miatt a kormányhoz fordult segítségért, de Orbán Viktor évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány annyi pénzt ad, amennyit Tarlós István főpolgármestersége idején adott volna. "Nem azért nem adtunk több pénzt Tarlósnak sem, mert nem akartunk volna, hanem azért, mert ennyi volt."

Ebből a pénzből kell gazdálkodni, így merült fel az is,  hogy a híd megmentése érdekében érdemes volna gyalogos-híddá alakítani - de erről mindenféleképpen a budapestieknek kell közösen dönteniük.

A közlekedési szakértő szerint nagy felbolydulás nem lenne belőle, nem akkora a Lánchíd forgalma. A Miniszterelnökség szerint pedig a híd igénybevételi és használati módjának meghatározása a fővárosi önkormányzat kizárólagos hatásköre.

Az ATV e témában készült összefoglalóját ide kattintva meg tudjátok nézni. Mi pedig felsoroltunk pár régebbi cikket, mi minden hangzott el az elmúlt egy-két évben Lánchíd-ügyben.