Emlékeztető DIKTATÚRÁBÓL DEMOKRÁCIÁBA - Meghívó Gene Sharp könyvének bemutatójára

 Gene Sharp  Diktatúrából demokráciába  című könyvének bemutatójára

2020. február 25., kedd 17.00 óra

Örkény István Könyvesbolt  (1137 Budapest, Szent István krt. 26.)

Az erőszakmentes ellenállás világszerte elismert teoretikusának kötetét

Bozóki András

Bíbó István-díjas politológus mutatja be

Dettre Gábor

Balázs Béla-díjas filmrendező,

a könyv fordítója közreműködésével

Gene Sharp massachusettsi politológiaprofesszor 1993-ban felvázolt egy tervezetet az elnyomó rezsimekkel szembeni erőszakmentes ellenállásra.

A világszerte szabadon publikálhatóvá tett írás fordításban, fénymásolatban bejárta az autokratikus rendszereket Irántól Venezueláig (mindkét országban az állam ellenségévé nyilvánították Sharpot), Szerbiától Afganisztánon és Kínán át Egyiptomig és Szíriáig.  Mindenütt az ellenzék legfőbb útmutatója lett, és olyan mozgalmaknak adott ösztönzést, mint a Milosevics-ellenes Otpor, az Arab Tavasz, az ukrajnai narancsos forradalom, vagy az amerikai eredetű Occupy.

Ez a tömör, inspiráló és rendkívül világos írás a diktatúrákkal szembeni erőszakmentes ellenállás 198 különféle módját sorolja fel. Ilyen például a bojkott, az állampolgári engedetlenség, a munkabeszüntetés, az ülő-, éhség- és egyéb sztrájkok, a bankbetétek kivonása stb.

A könyv az addig alig ismert Sharpot a világ legkeresettebb elemzőjévé tette a tekintélyelvű rendszerekkel szembeni ellenállás területén, és több alkalommal jelölték Nobel-békedíjra. 2012-ben elnyerte az „alternatív Nobel-díjként” emlegetett Right Livelihood Award-ot.

Gene Sharp 2018. január 28-án, 90 évesen, bostoni otthonában hunyt el.

 

Kérjük, jelezze vissza részvételét az agnes.laszlo@kossuth.hu címre.

cikkfeltöltő: 
GB