Eltemették Hüvelyes Lajos terézvárosi kilakoltatott hamvait

Budapest, 2017. április 4. kedd (MSZF)

A Szent Angyalok Plébánia templomában köztemetés keretében kedden örök nyugalomra helyezték Hüvelyes Lajos terézvárosi kilakoltatott hamvait – tudósított róla a Magyar Szociális Fórum.

     Az egyházi gyászszertartást Dr. Szederkényi Károly Miklós c. prépost, esperes, plébános, temetőlelkész tartotta. A Hüvelyes Lajos lakhatásáért és emberi jogaiért kiálló Magyar Szociális Fórum nevében Simó Endre búcsúztatta a társadalmi igazságtalanság áldozatát, aki 72 éves korában hunyt el.

    Simó beszéde így hangzott: „Bátornak lenni az embertelenségben sohasem volt könnyű, de mindig megérte, mert utat nyitott egy emberségesebb világ felé. Hüvelyes Lajos fél bénán is megmutatta, mit kell tenni, ha az ember nem akarja hagyni, hogy eltiporják.

     „Aranykezű kárpitosnak” hívták a József Attila színházban, utolsó munkahelyén, mielőtt agyvérzés bénította volna meg. Ő öltöztette díszbe a színpadot, és varázsolt hangulatot a színdarabnak a bútorok nyelvén. Aztán magára maradt 20 négyzetméteres önkormányzati bérlakásában, egyetlen hűséges társával, Méri kutyával. De tőle is elválasztották. A terézvárosi úriház népét zavarta a szegénység szaga és féltette tőle üzletét. - Mert hiszen az üzlet – ugyebár – előbbre való az embernél!  Ahelyett, hogy segítettek volna neki, kiközösítették a 70 éves mozgáskorlátozott embert. Üldözni kezdték, és kilakoltatását követelték.  Terézváros vezetése pedig az embertelenségnek engedett, és úgy döntött, hogy kilakoltatja őt. Tavaly júliusban tiszti orvost és rendőri osztagot rendeltek ki ellene, mert megtagadta, hogy odébb álljon, és félig bénán is ellenállt a kilakoltatásnak. Bilincsbe verték, és elmegyógyintézetbe hurcolták. - Hiszen csak hibbant lehet, aki kiáll önmagáért és emberi jogaiért! Vagy nem? Szakértői bizottság állapította meg, hogy nem elmebeteg, és hogy sem kezelésre, sem gyógyszerezésre nem szorul, mégis egy hónapon át tartották benn.  Terézvárosi kilakoltatóinak erkölcsi magaslataira mi sem jellemzőbb, hogy elmegyógyintézetbe zárásáért egy olyan személyt rágalmaztak meg, aki Hüvelyes Lajost védte a kilakoltatástól. A pszichiátriáról Tatárszentgyörgyre szállították titokban, nehogy segítőtársai megtudják, hová került. Tíz napig kutattunk utána. Mivel Terézváros nem gondoskodott állapotának megfelelő ellátásáról, a mozgáskorlátozott ember elesett, és nem tudott többé talpra állni. Másnap ájultan találtak rá, és kaparták össze a földről, hogy aztán mentővel kórházról-kórházra szállítsák, míg végül Csepelen kötött ki egy elfekvőben, majd néhány hónapra rá a Szent István kórház elfekvőjébe került, ahol idén február 4-én, 72 évesen meghalt.

     Semmije sem maradt erkölcsi hagyatékán kívül. Gondnok-gyámjától még a nyugdíját sem kapta meg tavaly augusztusa óta. Törődésben csak olyanoktól részesült, akik meghurcolásáig nem is ismerték. Köszönet jár az önzetlen segítségért Oleszjának, Renátának és Endrének!

      A Magyar Szociális Fórum képviselőjeként mellette maradtam mindhalálig. Pár nappal az előtt, hogy örökre lehunyta volna szemét, megkérdeztem tőle, fellebbezzünk-e az Alapvető Jogok Biztosánál a lakhatásával kapcsolatos elutasító határozat miatt. Hüvelyes Úr így válaszolt: „Harcoljunk a végsőkig! Hisz’ nem csak rólam van szó!”

     Bátorságot akart önteni másokba. Kiállásával ez a rokkant ember példát mutatott az egészségeseknek. Azt üzente nekünk, hogy ne csüggedjünk, hanem vállaljuk önmagukat. Ez az érték az ő hagyatéka!  Lelkemben ezt fogom megőrizni róla, együtt pajkos mosolyával, és huncut tekintetével.

     Tisztelettel búcsúzom tőled, embertársam! Örülök, hogy megismerhettelek! Hüvelyes Lajos Úr! Áldásunk Rád, szeretetünk áldása.”+++

(Az eseményt megörökítő képriport megtalálható a Magyar Szociális Fórum Baráti Társasága c. Facebook oldalon. https://www.facebook.com/groups/amagyarszocialisforumbaratitarsasaga/?ref=bookmarks

© A fényképeket szerzői jog védi.

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.