Elkezdtek befagyni a tavak: íme a jégen csúszkálás, korizás szabályai! Büntetést kap, aki megszegi!

Korábbi fotó a befagyott Naplás-tóról - CSAK illusztráció! (forrás: Dorogi‎ József - Rákosmente Facebook-oldala)

Az elmúlt napok hideg időjárásának köszönhetően elkezdtek befagyni állóvizeink. 

A rendőrség ezért közzétette a jégen tartózkodás szabályait: tartsátok be őket egyrészt a saját biztonságotok érdekében, másrészt pedig azért, hogy ne kelljen több ezer vagy tízezer forintos büntetést fizetnetek!

A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert és egyben acélos, jó minőségű is a szerkezete.

Nagyobb felületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni. Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes.

Fontos tanács, hogy a jeges vízből, a jégből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött meleg helyre, fokozatosan próbáljuk felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani, természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani! Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. 

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén!
  • folyóvizeken! 

A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik.

A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5.000-50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150.000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Ha bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észleltek (beszakadás, süllyedés stb.) azonnal hívjátok a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit! - írja a police.hu.